keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Luukku 17 : 6 neuvoa bloggaamiseen osa 2

5 neuvoa bloggaamiseen-postaus saa jatkoa toisella samanlaisella postauksella. Näitä on itseasiassa tosi kiva väsäillä, sillä näiden tekemisen ohessa tulee mietityksi mitä itse voisi tehdä parantaakseen omaa bloggaamista tai mitä uusia ideoita voisin tuoda blogiini. Ekaan osaan pääset tästä!

1. Selkeän blogiarkiston puuttuminen
Tiedättekö kuinka ärsyttävää on löytää loistava blogi, mutta blogista puuttuu kunnon blogiarkisto?!
Tää on ärsyttävää etenkin silloin, kun haluaisit lukea aiempia postauksia, mutta on oikeesti vaikea etsiä jotain postausta sellaisesta blogiarkisto-valikosta, josta ei aukene kunnolla postauksien otsikot. Tuossa sivussa oleva blogiarkisto on esimerkki täältä meidän blogista ja mun mielestä se toimii.


Blogiin kannattaa lisätä tageja helpottamaan vanhojen postausten etsimistä. Kannattaa miettiä tarkkaan mitä tageja alkaa käyttämään - kannattaa valita selkeitä ja aiheeseen liittyviä tageja, joita ei ole kuitenkaan liikaa. Mielestäni max. 10-20 tagia on hyvä määrä - ne ovat sellaisia, että ne jaksaa lukeakin läpi :-)





2. Kommentit  - vuorovaikutus lukijoiden kanssa on tärkeää
Kommentit ovat todella tärkeä osa blogia - itse olen ottanut sen linjan, että haluan vastata jokaiseen kommenttiin erikseen mahdollisimman pian kommentin saavuttua. Poikkeuksena tietenkin arvonta/linkitä blogisi-postaukset. Minulle tulee ilmoitus jokaisesta kommentista blogin sähköpostiin, josta on helppo napata vanhoihinkin postauksiin tulleet kommentit. Vuorovaikutus on tärkeä osa tätä harrastusta, joten siihen kannattaa myös varata aikaa.
Kommentoimalla muiden blogeissa uudet lukijat (ja toiset bloggarit) löytävät blogiisi. Itse olen sellainen, että käyn yleensä kommentin saapuessa kurkkimassa nimimerkin blogia, jos sellainen löytyy ja näin olen löytänyt aivan ihania uusia blogeja lukulistalle. Mun lukulistalta löytyy monia blogeja, mutta myönnän, että voisin olla kyllä ahkerampi kommentoimaan...
 
3.  Liian pienet tai suuret kuvat sekä videot & postauksien määrä
Itse selaan blogeista vähintään valokuvat, jos en jaksa tekstiä lukea kunnolla läpi. On tärkeää, että kuvista saa selvää ilman, että niitä joutuu klikkaamaan isommiksi. Mä aina laitan kaikki kuvat kokoon erittäin suuri, mikä on mielestäni juuri sopiva koko tänne.
 
Sivun latautumisen kannalta, kannattaa miettiä myös montako postausta haluaa näkyvän aina yhdellä sivulla. Itsellä tuo luku on tällähetkellä 3 postausta/per sivu, koska haluan, että blogi latautuu myös mobiilikäyttäjille nopeasti :-) Jos tuntuu, että sivu latautuu hitaasti, niin tarvittaessa voit pienentää kuvia kuvankäsittelyohjelmalla nopeuttaaksesi sivun latautumista. Postauksien määrää sivulla pääset säätämään Asetukset -> Tekstit ja kommentit -> Näytä enintään _ tekstiä pääsivulla.

Videon upottamiseen löydät hyvän ohjeen täältä!

4. Kiinnitä huomiota postausten sisältöön ja tekstin laatuun
Pyrin itse kirjoittamaan sellaista blogia, jota itsekin haluaisin lukea. Suunnittelen harvoin etukäteen kovin pitkälle, mitä kirjoitan seuraavaksi blogiin. Yleensä vain raapustan kalenterini nurkkaan ideoita, jotka pulpahtavat mieleeni. Siitä listasta poimin sit aiheita postauksiin, kun tuntuu, että postausideat ovat lopussa.
Kirjoita mahdollisimman monipuolisesti. Tee välillä vaikka videoita, kirjoita pidempiä tekstejä tai julkaise vaikka jokin erikoispostaus. Kun jaksat pitää postausten aiheet ja niiden kirjoitustavat erilaisina, lukijoillakin säilyy mielenkiinto ja blogin seuraaminen on paljon mielekkäämpää. Kirjoittamiseen panostaminen on loppujen lopuksi todella pieni vaiva siitä, mitä blogista voi parhaimmillaan saada irti, kun siihen on oikeasti panostettu.
Postausten kirjoittamiseen kannattaa panostaa - kukaan ei jaksa lukea kirjoitusvirheitä tai hymiöitä vilisevää tekstiä. Kirjoittamisen taito on kaikkien opittavissa - panosta harjoitteluun ja omien tekstien lukemiseen. Mitä enemmän kirjoitat ja analysoit tekstejäsi, sitä paremmaksi kirjoittajaksi tulet. Ihan täys fakta on, että laadukkaat tekstit houkuttelevat lukijoita. Ja voin sanoa, että kirjoitustaidosta on erittäin paljon hyötyä tosielämässä - mä en olisi ikinä vetänyt niitä kolmosia tai kymppejä kokeista, jos en olisi kirjoittanut näin paljoa elämäni aikana.
 
Valokuvat ovat tärkeä osa blogin kuin blogin sisältöä. Mulla käy aika usein niin, että otan ensin kuvat ja siirrän ne luonnokselle valmiiksi odottamaan, jonka jälkeen rakennan niiden ympärille tekstin. Valokuvausta olen opetellut koko blogitaipaleeni ajan (ja vähän ehkä jo sitä ennenkin..) ja opettelu jatkuu aktiivisesti edelleen. Kamerana mulla on Nikon D3100 sekä Canon 1100d. Nikoniin mulla on enää neljä objektiivia: 18-55mm, 55-200mm sekä kiinteät 35mm ja 50mm. 
Varsinkin pimeiden kuukausien aikana pyrin ottamaan valokuvia mahdollisimman paljon viikonloppuisin valoisaan aikaan - sen takia postaukset yleensä osuvatkin viikonlopulle. Omien kuvien vastapainoksi on minusta kiva julkaista välillä esimerkiksi netistä poimittuja omatekoisia tuotekollaaseja.

Hyvän blogipostauksen tek emiseen minulla kuluu aikaa yleensä tunnista muutamaan tuntiin.

5. Päivitystahti
Pyrin postaamaan tänne noin kerran viikossa. En ota paineita toki postaustahdin suhteen, mutta itse ainakin luen mieluusti blogeja, jotka päivittyvät säännöllisesti. Toisaalta ei ole mitään mieltä kirjoittaa silloin, kun aiheen keksiminen on tuskaa. Silloin täytyy ottaa ”vapaapäivä” ja odottaa ideaa – kyllä se sieltä jostain taas tulee. Myös selailemalla muita samantyylisiä blogeja, voit saada ideoita tai kuten minä, selaa kalenterin nurkkaan raapustettuja merkintöjä ja inspiroidu!
Arkipäivisin bloggaamiselle jää aikaa vain illalla, kun palaan myöhään töistä eli aikaa ei ole kovin paljon. Siksi postailenkin mieluusti viikonloppuisin, sillä on enemmän aikaa valokuvaukseen ja postauksen kirjoittamiseen.


6. Blogin löydettävyys
Blogi kannattaa tietysti linkittää muutamalle blogisivustoille: Blogvin ja Blogilista, joiden kautta suosikkiblogeja on helppo seurata. Me ollaan myös Facebookissa, jonne linkitän kaikki blogipostaukset (muiden extrajuttujen lisäksi) ja Instagramissa, jonne lisään vaihtelevasti eri videoita ja kuvia meidän arjesta. Nämä muut sosiaalisen median palvelut tukevat blogia sekä sisällöstä ja sitä kautta uudet lukijat löytävät blogiisi.

Aloittelevan bloggaajan kannattaa myös linkittää muiden blogeja omaan blogiinsa. Näin linkkejä ”vaihtamalla” uudet lukijat löytävät blogiisi ja vuorovaikutus lisääntyy. 
Voit linkata blogiasi myös esimerkiksi Facebookkiin "koirabloggaajat" tai "bloggaajat" -ryhmiin tai Petsieen blogiyhteisöihin.


Tärkeintä on löytää oma tyyli, joka erottaa blogin muista blogeista, joten uskalla olla erilainen. Olen törmännyt pariin otteeseen tapauksiin, joissa minulta on matkittu ihan suoraan tee-se-itse-postauksia kuvineen ja teksteineen ja väitetty omaksi. Siinä vaiheessa jopa minulla alkaa hivenen kiehua, en minä tänne tuota varten valokuvaa ja kirjoittele, mur!Tietenkin on ihan mukavaa, että joku pitää jutuistani niin paljon, että kopioi niitä, mutta eikö olisi helpompaa vain keksiä niitä omia juttuja ja ottaa omia kuvia, eikä rikkoa tekijänoikeuksia. Vältä siis muiden plagiointia ja yritä keksiä jotain omaperäistä! En voi kuin toivottaa tsemppiä blogimaailmassa seikkailuun - tää on oikeasti tosi hauskaa ja antoisaa!  
Jos jokin asia jäi mietityttämään, niin saa kysyä!
 

10 kommenttia:

  1. Toi matkimiinen on niiiiin ärsyttävää! Sama kun itse tekee juuri jonkun DIY jutun, arvonnan tmv. niin kappas 50 muutakin blogia keksi sen samaan aikaan. Kaikkein ärsyttävintä oli se, kun annoin lukijoiden päättää aina seuraavan kuukauden teeman ja yks kaks kaikki olivatkin keksineet tämän idean itse, vaikka minä sen silloin 2011 keksin ja itse... Mutta noh, aika usein nämä "matkineet" tyypit ovat huomattavasti nuorempia, eivätköhän opi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan :/ itse olen huomannut kyllä saman noiden tee-se-itse-postausten, arvontojen, linkitä blogisi- ja kysymyspostauksien kanssa..aina kun teet, niin hetkenpäästä löytyy joltain muultakin, mutta eipä sille mitään voi :-)

      Poista
  2. Tuo matkiminen on kyllä rasittavaa, hyvistä ideoista menee se "terä" kun sata muutakin tekee sen idean täysin samalla lailla.

    Itse tykkään laittaa laulujen sanoja otsikoihin ja postauksiin ja yksi nimeltämainitsematom blogi laittaa AINA täysin samat laulun sanat hänenkin postauksiin. Enhän minä omista niitä laulujen sanoja, mutta silti harmittaa, kun toisen täytyy täysin samalla tavalla toteuttaa omat postaukset...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta! Ja jos meinaa saada blogillaan näkyvyyttä monien satojen koirablogienkin joukosta, niin kyllä se omaperäisyys ja persoonallisuus on vaan se juttu :-)

      Voi kurjuus, eikö voi otsikkojakaan enää itse keksiä?! Miksi kirjoittaa blogia, jos otsikoiden keksiminen on jo noin vaikeaa :/ Mutta eipä tuolle mitään voi..

      Poista
  3. Kehotat välttämään plagiointia, mutta sitten sun edellinen postaus (ja tämäkin osittain) oli hyvinkin vahvasti ottanut vaikutteita Tiia Suomalaisen Voitto Kotiin 5+1-vinkkiä postauksen tekstistä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten edellisestä postauksen kommenteissa tuli varmasti julki, en ole aiemmin tuossa kyseisessä blogissa vieraillut :)

      Poista
  4. Mulla on vähän kaksijakoinen suhtautuminen matkimiseen. Aivan uniikit näkökulmat on tosi harvinaisia. Joku laulunsanojen käyttäminen otsikossa on yhtä vanha juttu ku joku IRC-galleria. :D Et vaikka samojen säkeiden nyysiminen on aika köyhää, niin ei se mikään tähdenkirkas ajatus lähtökohtasesti oo. Se on kyl pakko myöntää, että suosion perässä juokseminen ja ideoiden päätön toistaminen on ihan daijua ja mä heitän mun koneen ikkunasta seuraavan kerran, ku joku sankari postaa paracord-pannan ohjeen... :D

    Noita trendejä on kyl jännä katsoa ja seurata esim. sitä, miten samasta muotista valtaosan bannerit on. Esim. lifestyle-blogiskene leiskaa ihan eri tavalla kuin koiratyypit (valkoinen, hipsteri-indie-graafinen vs. sata syvättyä koirakuvaa biljoonalla eri efektillä yhessä).

    Eniten mua häiritsee se, et jengi ei hyvin sitä mihin ryhtyy. Esim. postausaiheista joku koulutusideologiasetti on tosi kulutettu, mut jos sen sanoittaa ja kuvittaa hyvin, perustelee ja heittää lähdeviitteitä, niin I'm in. Jännä nähdä, mihin suomalaiset koirablogit kehittyy, kun käyttäjä- ja kirjoittajakunta vähän kasvaa (siis henkisesti, en tarkoita määrää).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oot kyllä aivan oikeassa - ihan sama mitä kirjoitat ja kuvaat, kaikki on jo nähty. Eli oikeastaan sama mitä teet, niin matkit kuitenkin siinä jotakuta.

      Olen huomannut saman - lifestyle-blogeissa näkee useimmiten juuri valkoista kun taas koirablogit saattaa täyttyä tassuista ja ruskeasta väristä.
      Suomessa nämä koirablogit vielä ovat vähän "uusi" juttu, mutta pikkuhiljaa nämäkin alkaa nostamaan päätään blogimaailmassa :-) jos vertaa esimerkiksi pari vuotta taaksepäin, niin harvalla oli koirablogi, kun nyt niitä on jo satoja.

      Mutta tosiaan, meistä bloggaajista löytyy monenlaisia ihmisiä - osa on kovin nuoria ja osa vanhempaa sakkia. Eli mielipiteet, tyylit ja aiheet vaihtelevat kyllä aikalailla! aina toki se ikä ei sano sitä juttujen "tasoa" :-D

      Poista
    2. Lukijamäärätkin on esim. hevosblogeihin verrattuna ihan eri luokkaa. Oon kelaillut, että miksi. Toki hevosharrastajia on huikeasti enemmän (ratsastajia ilmeisesti pitkälti yli 100 000), kun taas aktiivisia koiraharrastajia vähemmän. Saa nähdä, miten lukijamäärätkin kasvaa. Suurimmat taitaa mennä kahden puolen kahtasataa, mikä olisi kai lifestyle- tai heppablogille ihan sairaan huonosti. :D Kaikki on suhteellista.

      Poista
    3. Nimenomaan, samaa oon kyllä itse miettinyt. Jotenkin musta tuntuu, että nää koirablogit tulee jossainvaiheessa ns. "pinnalle", mutta minkä blogin avulla ja koska, niin on taas kysymys erikseen :-D

      En sitten tiedä - mulle nää lukijat on vain suuri plussa bloggaamisessa! Mun mielestä on vain niin ihana jakaa omia kuvia ja kirjoituksia jollekulle nähtäväksi ja ehkä jopa hyödynnettäväksikin..:-)

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)