maanantai 4. helmikuuta 2013

Miksi hieroa koiraa?

Eikö koira tahdo hypätä sohvalle, lähteä lenkille tai tehdä oikein mitään? Jos tunnistit näistä edes yhden, voi olla että vika piilee koiran lihaksistossa tai nivelissä.
Itse pidän tärkeänä koiran elämässä liikuntaa, ruokavaliota, koulutusta ja hyvää terveyttä. Mielestäni on tärkeää huolehtia koiran lihaksiston kunnosta. Useat koirat kärsivät kireistä ja samalla myös kipeistä lihaksista, ja siksi jokaisen omistajan pitäisi tästä lähin ruveta seuraamaan koiran liikkumista, perusasentoa sekä olemusta.

Hieronta sopii pääsääntöisesti kaikille koirille rotuun, ikään ja aktiivisuustasoon katsomatta. Kaikkia koiria ei voi kuitenkaan hieroa; vaikeasta sydänviasta tai tiineitä koiria ei suositella hierottavan. Pentuja (alle 6kk), jotka ovat vielä kehittymisvaiheessa ei tarvitse hieroa. Pentuja on kuitenkin suositeltavaa totuttaa käsittelyyn. Myös muita sairauksia löytyy, jolloin koiraa ei voida hieroa.Vaikka koira olisi sairas voidaan sen oloa helpottaa hieronnalla.
oli työ ja tuska saada Hertta istumaan..ei meinaa neiti pysyä istuallansa hieronta-alustalla.
Kova fyysinen rasitus synnyttää lihaksistoon aina kuona-aineita, jotka lihakseen jäädessään heikentävät lihaksen toimintakykyä ja voimaa. Kova harjoitus vaatii palautumista ja lihaksistosta huolehtimista.

Miksi koira tarvitsee hierontaa?
- Ennaltaehkäisevä hoitona
 -Hieronta parantaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa sekä vilkastuttaa imunestekiertoa 
- Rasituksesta palautuminen nopeutuu
- Psyykkeen hoito 
- Erilaisista tulehduksista ja rasituksesta muodostuneita kiinnikkeitä voidaan vähentää ja poistaa
- Hieronnalla hoidetaan myös turvotuksia ja kiputiloja 

- Hieronnalla voidaan aktivoida lihaksiston hermostoja
- Hieronta auttaa erilaisissa lihas - ja kalvokireyksissä

Hieronnan vaikutukset:
-Helpottaa ja nopeuttaa kuona-aineiden poistumista
-Turvotus ja lihaskireys vähenevät, estää kramppien syntymistä 
-Aineenvaihdunta vilkastuu
-Hajoittaa ja pehmentää kiinnikkeitä

-Valmistaa suoritukseen
-Nopeuttaa palautumista

Hieronnassa käydään ensin koko keho läpi. Nivelet ja nivelten liikkuvuus (lihakset, jänteet ja nivelsiteet) on hyvä katsoa.
Hierominen tapahtuu käsin eri liikkeillä. Tekniikoita on monia; pehmytkudosten hieronta ja venyttelyt sekä nivelten ja rangan mobilisointi. Myös esim. uinti ja lämpötyyny ovat hyvä lisä hierontaan. Perussääntönä hieronnalle on se että ei pidä "ärsyttää" kireää lihasta liian kauan.
Voit opetella tekemään pienen hieronnan itse (jos kiinnostusta teillä lukijoilla on, niin voin kehitellä jonkun pienen ohjesarjan teille hieronnasta) tai viedä koiran hierottavaksi koirahierojalle. Koirahieroja hieroo joko kotonansa, työtiloissa tai teidän kotona. Noista viimeisin vaihtoehto on ehdottomasti paras, sillä silloin koira rentoutuu parhaiten :) Koirahieronnan hinnat on yleensä 25eurosta ylöspäin.

Useimmat koirat vierastavat aluksi hierontaa, mutta tottuvat melko helposti toimenpiteeseen. Meillä kummatkin koirat nauttivat ja melkein tappelevat pääsystä hieronta-alustalle.
Erityisesti harrastuskoirilla menee paikat helposti jumiin ja juuri siksi koiran vauhti voi esim.agilitykentällä hidastua. Terveelle kotikoiralle yksi hieronta-käsittely/per ½vuotta saattaa riittää pitämään paikat hyvässä kunnossa, kun taas urheileva koira saattaa kaivata viikoittaista lihashuoltoa. 

Tässä muutama vinkki mitä voit itse tehdä koiran hyväksi:
-Oikea ruokavalio
-Lämmittely ennen ja jälkeen suorituksen
-Oikeat varusteet
-Oikeaoppinen harjoittelu (nopeus-, laji-, voima-, ja kestävyysharjoittelu)
-Venyttely
-Palautuminen ja lepo = rentoutuminen
-Hieronta


Voit käydä katsomassa viralliset hevos-ja/tai koirahierojat täältä!

Ootteko te lukijat hierotuttanut koirianne? Mitä koiranne on tuumannut asiasta? :)

10 kommenttia:

  1. Mä en ite (edes osaa) hiero koiriani, mutta käydään pari kertaa vuodessa ammattihierojalla katsastamassa että paikat on kunnossa. Samaa mieltä, että on tärkeää, varsinkin harrastavilla koirilla. Venyttelyä harrastan vähän kotona, mutta siinäkin pitää vaan olla tarkka että tietää mitä tekee ennen kuin alkaa vääntelemään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta! Mahtavaa että käytät koiria säännöllisesti hierojalla!

      Hieronnassa kannattaa olla aika varovainen, mutta toisaalta ei kannata mennä toiseen ääripäähänkään, eli ei kannata pelätä hieromista, sillä pelko tarttuu helposti koiraan. Olemalla hellävarainen, reipas sekä myös varovainen, niin pärjää hieronnassa pitkälle :)

      Poista
  2. Tosi kiva postaus ja tuli oikein hyvään aikaan kun oon tässä yrittäny tietoa koiranhieronnasta hankkia! Tuli mukavasti tietoa siitä mihin hierominen auttaa ja mistä hieronta kannattaisi aloittaa sekä viedä loppuun.

    Omaa koiraa en ole oikeastaan vielä kunnolla hieronut, mutta yrityksiä on ollut monta. Ehkä tästä eteenpäin voitaisiin ottaa muutaman kerran viikossa kunnollinen rentoutumistuokio!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että oli apua :)

      Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Pelkkä rentoutuminenkin ja koiran sively tekee tosi hyvää :)

      Poista
  3. Oikein kiva postaus, olisi kiva jos tekisit jotain vinkkejä miten voisi vähän aloittaa hieroa koiraa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Yritän tässä kevään aikana saada väsätyksi jotakin vinkkejä!

      Poista
  4. Saksanpaimenkoira Avaa hierottiin kerran ja aluksi se ei meinannut millään rauhoittua. Toiselle kyljelle kun vaihdettiin, nukkui niin sikeästi, ettei meinannut herätä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eka/ekat kerrat ovat yleensä hankalimmat, mutta kun koira pääsee jutusta hieman jyvälle, niin hieronnasta tulee oikea rentoutumishetki :)

      Välillä toinen puoli kyljestä on niin jumissa, että ei meinaa saada koiraa rentoutumaan, kun taas toiselle puolella kylkeä rentoutuu heti. Toki oon tavannut sellaisiakin koiria, että ne vain tykkäävät enemmän toisen puolen hieronnasta, kuin toisen :)

      Poista
  5. Kiitos paljon, teillä on kanssa tosi upee tuo banneri! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)