lauantai 13. joulukuuta 2014

Luukku 13 : 5 neuvoa bloggaamiseen osa 1

Minulle tultiin eräässä koiratapahtumassa toteamaan, että "Voi vitsi kuinka hyvä ja monipuolinen koirablogi sulla on - sun juttujas on niin mukava lukea ja saan blogin lukemisesta niin paljon motivaatiota meiän koiran hoitamiseen" Siinä tilanteessa jos koskaan hämmennyin ja ennenkaikkea, olin otettu - minä pikkukaupungista kotoisin oleva ja aina maalla asunut tyttö koirineen sai näin ihanaa palautetta aivan tuntemattomalta ihmiseltä. En jotenkin vain osaa kuvitella vielä(kään), että tätä blogia lukee muutkin kuin perheeni ja ystäväni, haha :-D Mutta terkut vain sulle, kuka ikinä olitkaan - sä annoit mulle tosi paljon motivaatiota tähän bloggaamiseen!

Tämä blogi on ollut pystyssä tammikuusta 2011 ja postauksiakin on kertynyt runsaat 360kappaletta. Luen päivittäin monia (välillä jopa kymmeniä) blogeja, ja osaan jo aikalailla ulkoasun ja muutaman postauksen jälkeen sanoa, että onko tämä blogi mielestäni mielenkiintoinen vai ei. Täytyy tosin muistaa, että jokaisella on omanlaiset mieltymyksensä ja kiinnostuksen kohteensa - jonkun mielestä jokin blogi saattaa olla superhyvä ja mielenkiintoinen, mutta jonkun toisen mielestä sama blogi ei olekaan niin kiinnostava.

Ajattelin tällä omalla blogikokemuksellani antaa muutamia omasta mielestäni hyödyllisiä neuvoja blogin aloittamiseen ja itse bloggaamiseen :-) Tämä on hauskaa puuhaa, mutta ei aina niin kovin yksinkertaista!
 
1. Ulkoasu ja banneri
Ensimmäinen asia mihin lukija kiinnittää huomiota blogissasi on (yllätysyllätys...) ulkoasu. Kannattaa tehdä heti ensimmäiseksi blogin ulkoasusta kiinnostava ja kivannäköinen. Sen ei tarvitse olla mikään photoshoppauksen tai gimpin käytön taidonnäyte, mutta pieni panostus on enemmän kuin paikallaan. Blogiin tuleva vierailija jaksaa harvoin kiinnostua blogista, jos ulkoasu on keskeneräinen tai huono, sillä yleensä blogin ulkoasu kertoo jo paljon blogin sisällön laadusta. Tässä muutama vinkki ulkoasuun:
  • Suosi mieluusti vaaleita värejä. Tummat värit toimii, jos on toimiakseen, mutta jos olet epävarma, niin käytä vaaleita värejä. Unohda samantien oikein kirkkaat ja silmiä ärsyttävät värit (esim. neonvärit)
  • Kun teet (tai teetät) bannerin, tee (tai pyydä) siitä oikean kokoinen. Muista, että isoa saa aina pienennettyä, muttei pientä isonnettua. Tässä blogissa olevat bannerit ovat yleensä 1200x400 kokoisia.
  • Kun lisäät bannerin blogiisi, muista laittaa se aina otsikon ja kuvauksen tilalle, jottei bannerin päälle tule vielä uudestaan blogin nimeä.
  • Jos et itse osaa tehdä banneria/taustaa, niin täältä netistä löytyy monia ihmisiä, jotka tekevät ilmaiseksi tai pienellä summalla niitä. Kannattaa googletella - esimerkiksi "banneripaja" tai "banneri ilmainen" ovat hyviä hakusanoja! Itse voin antaa suositteluni ainakin Never forget to smile-blogin Maijalle :-) (klik)


2. Keksi blogille osuva ja persoonallinen nimi
Mikäli haluat blogin nimen jäävän ihmisten mieleen, niin sinun täytyy keksiä sille persoonallinen nimi - vältä sii massanimiä. Tää ei kyllä välttämättä ole helppo juttu, sillä moni kiva nimi on jo jollakulla käytössä.

Tässä muutamia vinkkejä: 

  • Koirasi virallinen nimi on aina hyvä vaihtoehto, jos et muuta keksi tai jos koirasi nimi on erityisen hauska ja mieleenpainuva. Esim. koirasi nimi on Metsämäen Riemu tai koirasi nimet ovat Riemu ja Ilo
  • Koirasi nimestä tehtyjä muutoksia.  Esim. koirasi kutsumanimi on Riemu, joten nimestä saa helposti väännettyä "Siitä se Riemu vasta repeää"
  •  Nimestä selviää blogin aihe. Esim. blogi joka kertoo treenauksesta -> Riku treenaa tai yleisesti koiran hoitamisesta -> Hihnanpäässä villakoira
Vältä yleisiä nimiä:

  • My Life-nimisiä blogeja löytyy vaikka kuinka monta... Esim. My life with Riku tai My life with poodles..
  • Englanninkieliset nimet joko osuvat tai eivät - mutta suosittelisin pysymään ihan suomalaisissa nimissä!
3. Omat vahvuudet
Älä vertaa itseäsi, blogissa esiintyviä koiria tai blogiasi liikaa muihin, vaan mieti niitä omia intohimon kohteita ja vahvuuksia - tee sitä mistä pidät ja mikä tuntuu hyvältä. Tekemällä postaukset omalla tyylilläsi ja taidoillasi, välittyy lukijoillekkin rento fiilis ruudun toiselle puolen! "Pakkopullana" tehdyt postaukset välittyy kyllä lukijoillekin. Blogin täytyy olla aina sellainen paikka, johon on mukava palata takaisin kirjoittelemaan ja ennenkaikkea sellainen, johon on itse tyytyväinen. Kannattaa asettaa itselleen blogin suhteen tavoitteita, mutta kannattaa muistaa, että ei pidä lannistua, vaikka esim. lukijoiden ja kommenttien määrät eivät heti pomppaisi parin ekan postauksen jälkeen kattoon. Aika ja oma tyyli on siis tärkeitä avainsanoja!

4. Sanavahvistus
Mikä voi olla ärsyttävämpää kuin sanavahvistus?! Mä voin ihan rehellisesti sanoa, että kirjoitan usein aika pitkänkin kommentin, mutta jätän sen julkaisematta, jos blogissa on sanavahvistus. En aina, mutta joskus.

Itse en ole saanut roskapostia, vaikka poistinkin tuon melkein blogin alussa. Sen sijaan kommentteja on tullut huomattavasti enemmän, sillä kynnys kommentoida on pienempi! Jos epäilet saavasi blogiin asiatonta kommentointia, ota käyttöösi kommenttien hyväksyntä, niin pystyt tsekkaamaan jokaisen kommentin erikseen, ennenkuin julkaiset sen.   
Sanavahvistuksen saa pois menemällä Asetukset -> Tekstit ja kommentit -> Näytä sanavahvistus 

5. Vaikeaselkoinen fontti
Oon törmännyt monesti blogiin, jossa postauksissa on aivan hirveä fontti, jota ei pysty kunnolla lukemaan ja se suorastaan pomppii koko ajan silmille. Myös fonttikoko on tärkeä osa tekstin helppolukuisuutta - fonttikoko ei saa olla liian suuri tai pieni. Mun mielestä paras fontti tekstiin on yksinkertaisesti vain Arial - se on helposti luettavaa ja perushyvännäköistä.
Courier ja Georgia ovat mielestäni vähän hankalia luettavia - tosin nättejä fontteja kummatkin. Itse tykkään fonttina tuosta Courierista erityisesti, mutta se on hankalaa lukea, jos tekstiä on paljon.

Otsikoihin yms. voit valita vähän erilaisemman fontin, mutta kannattaa muistaa, että tekstistä on aina saatava selvää. Otsikoihin sopii mainiosti esimerkiksi kaunokirjaimet, mutta niidenkin on oltava helposti luettavia. Netistä löytyy myös monia fonttiohjelmia, mistä pystyt lataamaan erilaisia fontteja käyttöösi.
 


Toivottavasti tässä oli edes jotain hyödyllisiä vinkkejä teille kanssabloggaajille. Toivon, että tämä kaikki ei kuulostanut liian työläältä ja hankalalta :-D Voin rehellisesti sanoa, että tämä bloggaaminen on niin mukava ja koukuttava (!!) harrastus! Itse tosin pidän kaikenlaisesta kirjoittelusta ja kuvaamisesta niin paljon, että on oikeasti tosi mukava jakaa omia juttuja muillekin. Kivoja juttuja tekee enemmän kuin mielellään, vaikka ne veisivätkin jonkin verran aikaa. Ja tottakai, aina löytyy parannettavan varaa ;-)

10 kommenttia:

  1. Ootko kopioinut noita sun juttujas täältä? :D Oisit kyllä voinut jotain vähän omaperäisempää keksiä, mut muuten kyllä oikein kiva blogi sulla. :) http://www.lillivoitto.fi/2013/01/51-vinkkia-blogistasi-luettava.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanasta sanaanhan tuolta on pitkiäkin pätkiä kopioitu. Eikö tuo riko jo tekijänoikeuksia, varsinkin kun lähdettä ei ole mainittu?

      Poista
  2. "Mä voin ihan rehellisesti sanoa, että kirjoitan usein aika pitkänkin kommentin, mutta jätän sen julkaisematta, jos blogissa on sanavahvistus."

    Mua ei haittaa sanavahvistukset, eikä minua ei laiskota muutamaa sekuntia käyttää että nakuttelen muutaman kirjaimen tai numeron johonkin blogiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! :-)
      Mäkin välillä kommentoin, vaikka olisikin, mutta etenkin sanavahvistusten tultua ekan kerran ne olivat tosi epäselkeitä, eikä niistä meinannut saada mistään selvää, jolloin varsinkin kommentointi usein jäi :/

      Itse en tosin koe sanavahvistusta täällä blogissa tarpeelliseksi.

      Poista
  3. Lillivoitto tuli myös mieleen. Olisi ollut kohteliasta mainita, etenkin kun kirjoittaa bloggaamisesta ;)

    VastaaPoista
  4. Anonyymit x3 / No jopas täällä nyt ollaan kimpussa - en ole aiemmin tuonne blogiin törmännyt, joten tähän asiaan en osaa sanoa mitään. Todettakoon kuitenkin, että jokainen postausaihe on jo luultavasti käytetty - ihan sama mitä julkaiset kun joku sen on kuitenkin aiemmin jo tehnyt :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta, tuo Lillivoiton teksti on melkein sanasta sanaan samaa tekstiä kuin sinulla. Voiko kukaan kirjoittaa oikeasti noin samankaltaista tekstiä? Ei siis kyse ole siitä että aihe olisi jo käytetty, muttakun teksti on ihan samankaltaista muutenkin.

      Esim.
      Sinun kirjoittama:
      "Suosi mieluusti vaaleita värejä. Tummat värit toimii, jos on toimiakseen, mutta jos olet epävarma, niin käytä vaaleita värejä. Unohda samantien oikein kirkkaat ja silmiä ärsyttävät värit (esim. neonvärit).

      Kun teet (tai teetät) bannerin, tee (tai pyydä) siitä oikean kokoinen. Muista, että isoa saa aina pienennettyä, muttei pientä isonnettua. Tässä blogissa olevat bannerit ovat yleensä 1200x400 kokoisia."

      Lillivoitto:
      "Olen törmännyt vain pariin blogiin, jossa tummanharmaa tai musta ulkoasu oikeasti toimii. Suosi mielummin siis vaaleita värejä, mitä tummia. Kannattaa unohtaa myös kirkkaat neonvärit heti kättelyssä.

      Kun teet bannerin, tee siitä oikean kokoinen. Muista, että isoa saa aina pienennettyä, muttei pientä isonnettua. Itse teen bannerit yleensä 1000x400 kokoisiksi."

      Sinä:" Mun mielestä paras fontti tekstiin on yksinkertaisesti vain Arial - se on helposti luettavaa ja perushyvännäköistä.
      Courier ja Georgia ovat mielestäni vähän hankalia luettavia - tosin nättejä fontteja kummatkin. Itse tykkään fonttina tuosta Courierista erityisesti, mutta se on hankalaa lukea, jos tekstiä on paljon."

      Lillivoitto blogissa: "Mun mielestä paras fontti on Arial, jolla minäkin kirjoitan aina kaikki postaukset. Selkeä ja helppo lukea. Courier (esimerkki tekstiä, Times (esimerkki tekstiä) ja Georgia (esimerkki tekstiä) ovat ehdottomasti "einiinkivoja"- listallani. Courierista pidän fonttina, mutta se on ärsyttävää lukea jos postaukset ovat yhtään pidempiä."

      Sinä:
      "Koirasi virallinen nimi on aina hyvä vaihtoehto, jos et muuta keksi tai jos koirasi nimi on erityisen hauska ja mieleenpainuva. Esim. koirasi nimi on Metsämäen Riemu tai koirasi nimet ovat Riemu ja Ilo"

      Lillivoitto:
      "Hevosen virallinen nimi on aina hyvä vaihtoehto, jos et muuta keksi tai jos hevosesi nimi on erityisen hauska""

      Sinä:
      "Koirasi nimestä tehtyjä muutoksia. Esim. koirasi kutsumanimi on Riemu, joten nimestä saa helposti väännettyä "Siitä se Riemu vasta repeää""

      Lillivoitto:
      "Hevosesi nimestä tehtyjä muutoksia. Esim. Hevoseni lempinimi on Voitto, joten nimestä sai helposti väännettyä Voitto Kotiin. "

      Sinä:
      "Nimestä selviää blogin aihe. Esim. blogi joka kertoo treenauksesta -> Riku treenaa tai yleisesti koiran hoitamisesta -> Hihnanpäässä villakoira"

      Lillivoitto:
      " Nimestä selviää blogin aihe. Esim. Blogi joka kertoo esteratsastuksesta, joten nimeksi Esteistunnassa tai raviblogi, joten nimeksi Lähtö hyväksytty"

      Sinä:
      "My Life-nimisiä blogeja löytyy vaikka kuinka monta... Esim. My life with Riku tai My life with poodles.."

      Lillivoitto:
      "Montakohan My Life nimistä blogia maailmasta löytyy.. Ihan liian monta sen voin arvata!"

      Sattumaako? Lisäksi tekstin rakenne on muutenkin hyvin samanlainen ja kuvatkin ovat hyvin samankaltaiset.

      Minusta on ihan ok ottaa vaikutteita muualta, mutta se pitäisi kyllä pystyä myöntämään. Tai jos onkin sattumaa niin et voi olla myöntämättä etteikö samankaltaisuus olisi huomattava ja sen takia täällä "ollaan sinun kimpussa" (vaikka nuo anon kommentit ovat mielestäni itse asiassa hyvinkin neutraaleja)

      Poista
    2. Samankaltaisuuden voin tottakai myöntää - ei tämä siitä ole kiinni. Postauksia vertaillessa tää "paistaa" suorastaan, mutta voin rehellisesti sanoa, että en ole tuonne blogiin aiemmin eksynyt, ennenkuin nyt anonyymin linkatessa. Usko sitä sitten kukaan tai ei. Toki tästä aiheesta kirjoitettaessa, niin samat asiat tulevat varmasti kaikilla esille.
      Mua ei hevoset kiinnosta niin paljoa (vaikka kys. postaus ei siihen liitykään), joten hevosblogeihin ei ole ollut menoa, vaikka kivoja eläimiähän nekin ovat.

      Hatunnosto kuitenkin, että tulit kommentoimaan tämän omalla profiilillasi. Yleensä kun tuntuu olevan negatiivinen (tai siihen päin menevä) palaute niin kovin vaikea sanoa omalla nimellä.
      Ja tosiaan, anonyymit kommentoivat asiat perusfiksusti - on vain hassua, että ihmiset tietää asian paremmin kuin minä. Vaikka tässä tapauksessa samankaltaisuuden voinkin myöntää.
      Oiskohan tämä asia kuitenkin nyt läpikäyty?

      Poista
  5. Itsellenekin tuli tästä Voitto Kotiin-blogin teksti, mutta jokatapauksessa hyvä teksti, vaikka onkin todella paljon samaa Tiian kirjoittamassa tekstissä:D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)