maanantai 7. joulukuuta 2015

Luukku 7 : Tee-se-itse Kong-narupallo

Heipsankeikkaa! Mä olen jo pidemmän aikaa miettinyt pääni puhki mitä oikein keksisin toteuttaa teille tee-se-itse-postauksena. Nää diy-postaukset on ollut kautta aikojen blogin suosituimpia ja toivotuimpia postauksia, mutta kuten sanonta "tyhjästä on paha nyhjästä", niin pätee tähänkin. Aika moni teidän ehdottama idea ollaan jo toteutettu, mutta osaa teidän ideoista on vain todella hankala saada toteutetuksi niin, että joku muukin kuin minä ohjeesta jotain ymmärtäisi. Idean kuitenkin pitäisi olla sellainen, että siitä saa mahdollisimman selkeän ohjeen ja materiaalit ovat helposti kaikkien hankittavissa. Näin hyötysuhde ohjeesta pysyy kohtuullisena, vaikka takuuta ohjeen ymmärtämisestä me ei kyllä vieläkään anneta ;-)

Hommasin tuossa syksyllä tuon Kong-pallon ja siitä lähtien oon pohtinyt mitä sen ympärille voisi kehitellä. Tuo pallo on tosiaan herättänyt ihmisissä paljon huomiota - sen keskellä kun on reikä. Luin nimittäin joskus Facebookista, että se on vähän vaarallinen leikkikalu koiralle leikittäväksi yksinään, sillä pallon sisälle kun voi kieli jäädä jumiin. Muita vaihtoehtoja ei kuitenkaan ollut, kun etsin aikani meille treenileluksi vinkuvaa ja pestävää palloa eikä muita kunnollisia vaihtoehtoja edes löytynyt. Tennispalloja kyllä löytyy vinkuvana, mutta ne ei kauaa oo treenien jälkeen vingu saatika ole edes suht puhtaita, kun Martta rypee kuraojassa. Pallot kun ois joskus kiva pestäkin, varsinkin kun ne ui jossain haisukuraojassa suurimman osan ajastaan...:-D Yhteenvetona voisi siis sanoa, että halusin pallon olevan monikäyttöinen ja silti myös sellainen, minkä ympärille pystyisin rakentamaan jonkun kivan diy-ohjeen. Kong-pallo oli siis tähän käyttötarkoitukseen ihan täydellinen!

Siitä lähti sitten ajatus toteuttaa itse Kong-pallosta turvallinen heittolelu treeneihin. Narun avulla lelua pystyy retuuttamaan ja leikkimään ilman, että omat näpit on koko ajan tulilinjalla. Lisäksi ainakin Martan mielestä on ihan superhauskaa, että pallo vinkuu ja kitisee..nyt voin lyödä kerrankin jonkun fiksun lelun vikalle maalimiehelle palkaksi! :-D Mutta mennääs itse ohjeeseen...

Tarvitset:
-ontelokudetta tai muuta vastaavaa
-sakset
-mittanauhan

1. Ensimmäisenä valitse naruleluusi sopivat värit. Itse tykkään käyttää useampaa väriä ihan vain senkin takia, että munkinnyöri on helpompi tehdä, kun on useampia värejä. Ja sitäpaitsi onhan värikkäät lelut superpaljon hienompiakin! Itse valitsin tälläkertaa combon, jossa oli sekä punaista, sinistä että harmaata.
2. Sitten on itse ontelokuteen leikkaamisen paikka. Itse leikkasin tuohon omaan leluun 16narua, joiden pituus oli noin 160cm. Voit vähentää tai lisätä narujen määrää, mikäli tuntuu että narulelusta tulee vääränpaksuinen. Martalle tuo 16naruinen lelu on just passeli, kun taas villakoirille se on turhan suuri. Niille vois mennä ihan hyvin vaikka 12naruinen lelukin, jossa ois sit pienempi Kong-pallo. Eli lelu on helposti säädeltävissä eri kokoiseksi!
3. En ala nyt tässä ohjeessa sen enempää käymään läpi tuota munkinnyörin tekemistä, mutta löydät ohjeen siihen täältä! Kannattaa käydä katsomassa ensin tuo nyörin ohje, jos ei ole aiemmin tehnyt tälläisiä, niin pääsee helpommin lelun tekoon käsiksi! Ja tietysti kyllä saa kysyäkin jos ei osaa  - yritän neuvoa parhaani mukaan :P Nyöri on oikeesti ihan helppoa tehdä, kun sen ensin vain hoksaa! Tee nyöriin ensin solmu päähän ja sitten kudo nyöriä noin 30cm.

4. Nyt on pallon vuoro astua kehiin! Itse valitsin Martalle pallon kooksi XL-koon, mikä on ihan mainion kokoinen tuonkokoiselle koiralle. Villiksille menis kyllä paremmin pienempikin koko, vaikka Kerttu terhakkaasti yrittääkin tuota lelua edestakaisin rehata :-D Sitkeä mimmi!



5. Kokoa ontelokuteen päät yhteen ja pujota ne yksitellen pallossa olevasta reiästä läpi. Voin varoittaa tämän kohdan olevan kaikkein hankalin kohta, eli varaa tähän aikaa ja hermoja! Voit käyttää apunasi vaikkapa saksen kärkiä tai isoa neulaa. Kyllä ne läpi menee, lupaan sen :P
6. Nyt kun ontelokude on pujotettu pallon läpi, niin kannattaa jatkaa nyörin tekemistä vielä hetken matkaa. Näin pallo pysyy oikealla paikallaan ja lelusta tulee hurjan paljon kestävämpi! Itse jatkoin kudetta noin 10cm matkan.
7. Seuraavana vuorossa on itse solmu. Solmusta kannattaa tehdä oikeasti tosi tiukka, ettei se pääse rajummankaan koiran hampaissa vahingossakaan purkaantumaan. Kannattaa yrittää ujuttaa solmu mahdollisimman lähelle nyörin loppumista, jolloin lelusta tulee tukevampi. Voit tehostaa solmua tekemällä ennen varsinaista solmua muutaman oman solmun pariin kuteeseen.
8. Nyt lelu on viimeistelyä vaille valmis! Eli sakset käteen ja lyhennä ontelokuteen pätkät samanmittaisiksi. Jos haluat, niin voit kevyesti polttaa kuteen päitä, niin ne ei purkaannu niin helposti. Kannattaa kuitenkin polttamisen kanssa olla tosi varovainen, kude palaa tosi helposti...

9. Tältä näyttää valmis lelu! Voin kertoa, että tää ei kyllä häpee ulkonäöltään tai käytettävyydeltään yhtään kaupan omille leluille - pikemminkin tää on just parempi ja on ainakin kestävämpi. Hintaa tälle koko lelulle tuli noin 10e (pallo maksoi noin 10e ja kuteet oli jämiä varastosta) eli ei todellakaan paha! Lisäksi tää on hyvä ja persoonallinen hätävara, mikäli se joululahja vaikkapa unohtuukin ostaa tai ei keksi mitään fiksua lahjaa annettavaksi sille omalle tai kaverin karvakorvalle :-)
Tää lelu oli meillä jopa niin suosittu, että tällä leikittiin ihan itsekseenkin - sitä nakeltiin, retuuteltiin, jäynättiin ja vingutettiin palloa koko illan ajan :-D Ja keittiöstä löysin lopuksi tälläisen näyn..
Joko on kaikki joululahjat ostettu - teitkö itse ja säästit vai ostitko kenties kaupasta? :) 

19 kommenttia:

  1. Kiva idea! Harmi vain ettei Dina oikein palloista välitä :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) No pöh, sit tää ei kyllä ole kaikkein kivoin lahja Dinalle :/

      Poista
  2. Vähän kiva tää juttu! Minun mielestä on kätevä ja edullinen. Vois tehdä meidän/sukulaisten koiralle tälläisen, jos vaan jaksaisi/kerkeisi. Kiva postaus!

    -JN

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kannattaa kyl ehdottomasti, ilo on varmasti tästä koiralle suuri :)

      Ihana kuulla, että tykkäsit <3

      Poista
  3. Onpa hieno! Oot näppärä ja hyvä ideoimaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiittää hurjasti! Teiltä lukijoilta on aina niin ihana saada palautetta <3

      Poista
  4. Mahtava idea!! Pitänee testata heti kun on aikaa. Eikä varmaan olisi kovin aikavievääkään toteuttaa tolle mun 3,5kg koiralle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeij, ihanaa että innostuit <3 Tää jos mikä on parasta palautetta ja lämmittää mieltä!

      Ja voin luvata, että lelun tekeminen ei sun kohdalla vie kyllä hirveästi aikaa :P

      Poista
  5. Vau ompa kiva idea!! Täytyykin katsoa joku sopiva pallo kun seuraavan kerran shoppailee.. Mistä tuollaista ontelokudetta saa ostettua? Itsellä on ollut kaikenlaisia versioita sen tilalle kun olen rieputusleluja tehnyt, joten voisi sitäkin kokeilla kun vaikuttaa vähän kestävämmältä kuin omat viritelmäni :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www.lankava.fi/epages/esito.sf/fi_FI/?ObjectID=3469950&ViewAction=ViewProduct Täältä olen itselle tilannut :)

      Poista
    2. Vau, hienoa että tykkäsitte! :)

      Ontelokudetta saa ainakin hyvin varustetuista käsityöliikkeistä ja joissain Cittareissakin oon nähnyt. Usein heiltä saa myös tilattua (esim. Novitalta löytyy omaa kudetta) jos ei varastossa ole :) Ite oon käynyt ostamassa juuri tuolta Jennyn mainitsemasta Lankavalta, heiltä onnistuu tilata myös verkon kautta!

      Toi ontelokude on kyllä kätevää! Mäkin oon tuota aiemmin tehnyt mm. matonkuteesta ja fleecesuikaleista, mutta ne menee nopeasti huonoksi ja venyy ihan hirveen näkösiksi :D Siispä tää ontelokude on aika pelastus niiden jälkeen!

      Poista
  6. Ihan idea <3
    Voisin Enteelle ja Eetulle tehdä tuollaisen pallon, kun varsinkin Eetu on ihan hulluna palloihin.
    Olen aina ostanut leluja vain kaupasta, mutta nyt tää oli niin hyvä, että pakko tehdä tuli mitä tuli :D

    Sä olet muuten aivan loistava kuvaamaan sun koiria <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, kiitos <3 Kannattaa ehdottomasti! Meilläkin Martta pallohulluna tykkää ihan mahdottomasti tuosta :) Hyvin se onnistuu, ei tässä voi oikein epäonnistuakaan ;)

      Eikä kuinka ihanasti sanottu! Sait pelastettua päivämme kommentillasi <3 Oih! Olemme otettuja :)

      Poista
  7. Jes, vihdoin jossakin hyvä ja selkeä ohje! Menee varmasti testiin, kun Onnilla on taipumus ''revi riivi tuhoa''-leikkityyliin... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi tosi siistii, et tykkäsit <3 Hehe! Ihan hyvä leikkityyli tuokin ;-)

      Poista
  8. Tätä olisi ihana kokeilla! :) Kiitos tästä DIY:stä, tosi kiva oli<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oooi ihana, kun kommentoit tännekin <3 Kiitos! Huippuu, et tykkäsit <3

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)