sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Luukku 23 (tee-se-itse valjaat)

Joulu senkun lähenee..enää yksi yö ja sitten on jouluaatto! Ihanaa :)

Eilinen koko päivä meni leipoessa ja siivotessa, tää päivä luultavasti samoissa merkeissä. Pakkasta meillä on huikeat -26astetta ja ulkona on lievästi sanoen kylmä!

Nyt on luvassa kauanodotettu tee-se-itse-postaus. Oon väsännyt tätä pitkän aikaa ja sainkin tän melkein valmiiksi, kunnes meiltä meni sähköt ja koko homma meni lähes uusiksi, koska tää ei ollut jostainsyystä luonnosta kerinnyt tallentamaan..noh, ehkä toinen kerta toden sanoo! :)

Olen aiemmin toteuttanut seuraavat tee-se-itse-postaukset. Pääset postauksiin klikkaamalla haluamasi postauksen nimeä:)
-heijastin hihnaan
-puolikuristava panta
-narulelu
-aktivointi-vinkkejä

- - - - - - - - - - - - -
Toteutan tälläkertaa t-valjaiden ohjeen. Valjaat ovat hyvä apu koiralle joka vetää sillä veto ei kohdistu valjaissa niskaan, vaan tasaisesti rinnan alueelle, jolloin koiralle ei tule niin helposti niskakipuja. Lisäksi valjaat istuvat oikeankokoisina koiralle paremmin. Ja esim.pulkan vetämisessä valjaat ovat ehdottomat!

Valjaista löytyy 3 eri mallia (joista tosin on tehty jo monenlaisia muunnoksia)
-lähinnä vetämiseen tarkoitetut huskyvaljaat
-y-valjaat
-t-valjaat

Itse tykkään eniten y-valjaista istuvuuden takia, mutta t-valjaat menee helpommin esim.vaatteiden päälle. Nää on aika mielipide-asioita, eikä oma mielipide selviä kuin kokeilemalla! :-)

(kuvia saa klikkaamalla isommaksi!)

Näitä tarvitset:

1. Pistolukko ja säätölukko
2. Pehmuste (ei välttämätön, mutta suositeltava)
   -voi olla esim. nahkaa tai fleeceä
3. Nylonnauhaa
   -mielellään kahta eri leveyttä, tässä ohjeessa käytin 25mm ja 20mm
4. Koristenauhaa (ei välttämätön, mutta tuo kivaa piristettä valjaisiin)
5. O-rengas

Lisäksi tarvitset mittanauhan, sakset, kynttilän/sytkärin, ompelukoneen sekä aikaa! :)

Aloitetaan:
1. Mittaa koiran etuosan pituus(eli etujalkojen takakohdasta rinnan ympäri toisen etujalan takakohtaan asti) ja rinnanympärys (eli etujalkojen takaa vatsan kautta ympäri)

2. Kun olet saanut selville koiran etuosan pituuden, leikkaa 25mm nylonnauhasta ja koristenauhasta samanpituiset palat (+ n.10cm lisäksi) kuin mitä etuosan pituus on ja leikkaa. Leikkaa sitten nahasta (tai mitä kangasta nyt käytätkään) hieman koiran etuosan pituutta pidempi pala. Nahan palan leveyden saat selville ajattelemalla näin: nylonnauha (meillä 25mm=2,5cm) +2cm. Kerro sitten luku kahdella, jolloin selviää kuinka leveän palan leikkaat. Meillä kaava menisi siis näin 2,5cm+2cm= 4,5cm x 2 = 9cm. Jos olet epävarma taidoistasi, leikkaa hieman suurempi pala. Suurempaa palaa saa aina leikattua pienennäksi, mutta liian pientä ei saa suuremmaksi.3. Polta nylonnauhan päät esim.kynttilässä/sytkärillä tasaisiksi. Jos et polta päitä,nylonnauha purkaantuu. Useimpiin koristenauhoihin toimii sama, mutta kannattaa olla varovainen nauhojen polttamisessa. Voit koristenauhan kohdalla myös taittaa päät siististi, jolloin päät eivät purkaannu.
4. Seuraavaksi on vuorossa koristenauhan ompelu nylonnauhaan.Ompele koristenauha kiinni nylonnauhaan reunaa pitkin ommellen, kummaltakin puolelta. Muista päätellä alussa ja lopussa! Voit tarvittaessa käyttää esim. nuppineuloja avustamaan työskentelyä!


5. Nyt on kummatkin päät koristenauha+nylonnauha-yhdistelmästä ommeltu. Nyt voit aloittaa nauhayhdistelmän kiinnittämisen kankaaseen.

6. Tällä kuvalla on havainnollistettu ne reunat jotka taitetaan keskelle. Voit taittaa päät ja ommella, jos haluat. Ompelu on enemmän kuin suositeltavaa silloin, kun kys. on sellainen kangas joka purkaantuu. Taita kummastakin päästä nauha sisälle "piiloon" nätisti.
7. Nyt pitäisi näyttää tältä:
8. Ota nylonnauha-rulla lähellesi ja sovita koiralle etuosa. Mittaa koirastasi rinta-osa selän puolelta (eli etujalan takakohdasta ylös selän kautta toisen etujalan takakohdan työ). Leikkaa nylonnauhasta pätkä seuraavasti: sopiva mitta+5cm+30cm pätkä. Leikkaa kankaasta hieman lyhyempi pala, mutta tämäkin mielipide asia; jos haluat kankaan menevän koiran vatsan alle leikkaa, hieman lyhyempi pala, jos et halua, niin leikkaa "sopivan mitan" pituinen pala.
Kankaan leveyden saat mitattua samallalailla kuin ylempänä jo neuvoin.

9. Sitten pistolukon kiinnitys rintaosa-palaan. Pujota nylonnauhan toinen pää pistolukosta. Ompele pistolukko+nylonnauha-pätkä kiinni nahkaan.


10. Nyt pitäisi näyttää tältä:

11. Ompele nyt etuosa ja rintaosa yhteen. Ompele vielä toinenkin puoli.12. Mittaa remmikohdasta oma haluamasi pituus mihin o-rengas tulee. Ompele toinen noista paikoilleen, pujota o-rengas ja ompele toinenkin puoli. Jos haluat remmikohdasta paksumman (=vahvemman ja tukevamman) ompele kaksi nylonnauhan pätkää päällekkäin.

 13. Ompele vielä toinen puoli lukosta ja säätölukko paikoilleen.
  Tässä ohje säätölukon pujottamiseen:
   1.nauha suorana
    2. ja 3. pujota säätolukko nauhan läpi

  4.pujota säätölukon jälkeen pistolukko nauhan läpi
  5. nyt sen pitäisi näyttää tältä takaa katsottuna!
  6.pujota vas.puolimmaisen reiän läpi ja pujota takaisin oikeesta reiästä.


7. Ompele nauha kuvan osoittamasta kohtaa kiini. Nyt säätölukko on valmis!

14. Nyt valjaat ovat valmiit:
Toivottavasti tästä saa edes vähän selvää! Ja jos ei saa, niin huikatkaa!
Oli ja on ilo katsella hienoja aikaansaannoksianne pannoissa, joten ihastelen myös enemmän kuin mielelläni teidän tekemiä valjaita! Joten antakaa palaa! :)

26 kommenttia:

 1. Oi, tätä on odotettu ja tarpeeseen tulee! :D Täytyy heti joulupyhien jälkeen kiiruhtaa kangaskauppaan ostoksille.. Tuo kahdeksas kohta tosin jäi vielä hieman hämärän peittoon. Eli jos koiran rinta-osan yläpuolen pituus on esmes 30cm (tämä siis ihan hatusta vetäisty), leikataan nylonnauhasta 65cm pituinen pala? Ja siitä kankaasta myös? Häh. :D Ja yhdeksännestä kohdasta en tajunnut hölkäsen pöläystäkään: "pujota toinen pää". Niin että mihin?

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti! Teen tässä joulun lähipäivinä tähän ohjeeseen vielä muutaman lisäkuvan helpottamaan ja yritän selventää ohjetta tekstien osalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo eli tosiaan jos koirasi rinta-osa on 30cm, niin leikkaat noin 65cm palan nylonnauhasta. Toki jos et halua säätövaraa, niin voit leikata hieman lyhyemmän palan.
   Kankaasta voit leikata hieman lyhyemmän palan, toki tämäkin aika mielipide-asia, että haluatko kankaan menevän koiran vatsan alle vai et :)

   Poista
 3. Tää tulee mulle ainakin avuksi. Milloin lisäät ne apukuvat vielä ? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Apukuvissa on hieman kestänyt..sori! Lisäilen ne mahd.pian ensi vuoden puolella :)

   Poista
 4. En ymmärtänyt tuota säätölukon ompelua ? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulla on apukuvien kanssa kestänyt ja kestää vielä hetkenaikaa.

   Yritän lisäillä kuitenkin piakkoin tarkemmat kuvat :)

   Poista
 5. Hei! oletko mistä hommannut tuota pinkkiä nahkaa? eikös se nahkaa ole x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Itse oon tilannut nahan tukusta, mutta luulisin ainakin antassusta pinkkiä nahkaa saavan :)

   Poista
 6. tai onko sulla tietoa mistä sitä sais netistä tilattua?

  VastaaPoista
 7. Jes, kiitos tästä! Loistavia nämä postaukset joissa kerrot hyvin seikkaperäisesti kuvien kera käsitöistäsi.

  VastaaPoista
 8. No nyt sain minäkin jotain tolkkua ohjeesta, kiitos lisäkuvista. Helpottavat paljon! :)

  VastaaPoista
 9. Voi että, täällä joku käteä käsistään! Ihanat valjaat, vois koittaa itekkin tässä joku päivä.. Mutta oletkos koskaan tehnyt vinttari mallista pantaa? Olisiko mahdollista ohjetta, kiitos :)

  http://tassuilla-tanssien.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos :) Kannattaa ehdottomasti koittaa!

   Oon tehnyt jonkin verran vinttikoiramallisia pantoja. Laitan ehdotuksen korvan taakse :)

   Poista
 10. Voi teillä on tosi kiva blogi ja kauniita villis neitejä! Itsekkin ajattelin lähiaikoina koittaa tätä ohjetta, kun on niin selkeä ja yksinkertainen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Koita toki! Laita sitten kuvaa tulemaan ku saat valmiiksi :)

   Poista
 11. Pakko laittaa tämän viikonlopun aikana tämä ohje testaukseen, vaikka näyttääkin 'pelottavalta' :) Laitan sitten blogiin esittelyyn ja linkitän sinulle =)=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti vain testaamaan! :) Hyvin se menee!

   Jään odottelemaan! :)

   Poista
  2. Ohje testattu. Mutta huonoin tuloksin. Jotenkin ei istunut kunnolla. Vaikka monesti kiristin rinnasta ja selästä. Mutta t-valjaat ei muutenkaan Lotalle istu, toisinkuin y-malli...

   Ehkä kokeilen huomenna vielä uudestaan =)

   Poista
  3. Voi harmi :/ Y-malli istuu yleensä paremmin ja on sitä myötä koiralle yleensä mukavempi :)

   Poista
 12. Voi vitsit! Nää valjaathan on ihan kuin kaupan hyllyltä! WAU! <3 Näitä täytyy kyllä kokeilla! Kiitos tästäkin DIY:stä! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooooo mitä kehuja <3 Superpaljon kiitoksia!! Minä täällä ihan hymy korvissa näistä sinun kommenteistasi :-) Hih!

   Poista
 13. Hei, googlettelin valjaita ja törmäsin tähän jo vanhempaan juttuun. Jos vielä vanhempiinkin juttuihin vastailet/kommentit näet, olisin kiinnostunut tietämään mikä ompelukone sinulla on käytössä? Esimerkiksi näiden valjaiden ompelussa käytetty kone. Koneen osto olisi edessä ja haluaisin että sillä pystyy myös tällaisia ompelutöitä tekemään. Kiitos :)
  t. Susanna

  VastaaPoista
 14. Hei! Etsin diy valjaiden ohjetta ja tämän löysin. Ohjeesta vain ovat kuvat kadonneet jonnekin netin syövereihin. Visualistina kuvat olisivat kivat:)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)