sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Kun Martta kasvoi valjaidensa yli..

Niin siinä sitten kävi, että ne Hertalle hivenen ylisuuret Ratian y-valjaat kävivät tuolle meidän jättiläiselle liian pieniksi.. Nopeasti tuo neiti vain loppujenlopuksi kasvaa!

Painoa neidillä on tällähetkellä 16,4kg ja ikää tasan 19viikkoa (=4,5kk). Ihme kyllä tuota painoa on tullut mukavasti kuitenkin lisää, sillä meidän elämää on varjostanut neidin ruikulla oleminen noin 1,5viikkoa. Sanomalehtiä, vessapaperia ja pesuainetta on kulunut oikeasti varmaan vuoden verran olevan määrän, sillä meillä on oikeasti ruikku lentänyt. Meille tuli siis enemmän kuin tutuksi Canikur+riisi+raejuusto+piimä-seos. Tuttu eläinlääkäri on onneksi ollut auttamassa ohjeineen, huh! Mieltäni kuitenkin koko ajan painoi se, että tuo ruikulla olo ei ole millääntavalla kivaa neidille varsinkaan noin pitkissä kantimissa ja ettei se vaikuttaisi neidin kasvuun sekä kehitykseen.
Syytä sekaisin olevalle vatsalle mietittiin oikein hartaumuksella. Madot suolistossa voitiin samantien raksia yli. Seuraavaksi mieleen tuli, että onkohan neiti syönyt jotain sopimatonta pihalta, mutta kun ruikulla olo vaan venyi ja venyi, niin sitten mieleen tuli jo, että se on jokin liikkeellä oleva vatsatauti. No, ei sekään sit loppujenlopuksi oikein sopinut yksiin kaiken kanssa, joten eilen sitten otettiin sivuhyppy ruuan vaihdoksen suhteen ja päätettin vaihtaa tuo Proboosterin penturuoka pois. Päätettiin kokeilla Jahti&Vahti Junioria - muitakin ruoka-vaihtoehtoja pyöri mielessä, mutta tuo on aiemminkin toiminut monilla koirilla, niin miksi en itse kokeilisi sitä. Valinta osoittautui hyväksi, sillä tilanne korjaantui jo yhden päivän aikana aikalailla ennalleen. Mietinkin jo, että meneekö tuo nopeasta ruuanvaihdoksesta vielä pahemmalle ruikulle, mutta ei onneksemme mennyt, vaan tilanne päätti korjaantua. Ihan huippua, jeij! Epäillään nyt siis, että tuossa Proboosterin penturuuassa oli jokin neitiä allergisoiva aine. Meillä jäi jäljelle tuota ruokaa melkein kaksi täyttä 15kg-säkkiä, mutta onneksemme tuttavamme päätti ottaa ne itselleen.

Nyt ollaan siis yhtä suurta murheenkryyniä ja stressinaihetta vähempänä. En tiedä voiko oikeesti tulla näin iloiseksi koiran kiinteästä p*skasta? :-D tälläisen asian kanssa painineet koiranomistajat ymmärtävät kyllä, haha!
Toissapäivänä rupesin sitten myöhään väsäilemään Martalle uusia valjaita ja tälläiset niistä sitten tuli. On suuri onni omistaa teollisuusompelukone ja ompelutaito, sillä Martta kasvaa niin hurjaa vauhtia, että valjaat sekä muut vermeet käyvät nopeasti pieniksi. Näissä on nyt sit mukavasti kasvunvaraa eli ei tarvitse ompelukoneen ääreen samantien istahtaa :-)



Ilonaiheita vielä yksi lisää - mulla on 1,5viikon loma, eli mulla on oikeasti aikaa duunailla ja touhata koirienkin kanssa oikein kunnolla. Tietty "lomailua" haittaa hivenen omat työt sekä menot, mutta muuten saadaan mennä ja tulla vapaasti. Suunnitelmissa on nähdä ainakin koirakavereita, treenailal häiriössä ja tutustua hissi+kerrostalo-elämään. Maanantaina 6.4 meillä olisi vuorossa pääsiäismätsäri, mihin mennään varmaankin Martan ja Hertan kanssa palloilemaan sekä kehään tutustumaan.

Nyt lähdetään tästä Pytinki-messuille antamaan ääni meidän Hertalle. Ei auta kuin pitää sormet ja käpälät ristissä, että voitto napsahtaisi tänne suuntaan. Tietenkään ei voi nuolaista ennenkuin tipahtaa eikä odottaa liikoja, mutta tuollainen summa tuntuisi opiskelijan lompakossa huomattavasti. Meitä voi auttaa huomiseen klo 12 mennessä tykkäämällä tästä kuvasta! Jos sattumalta voitamme, niin lupaamme järjestää ylellisen arvonnan teille ;-) Jaathan arvontakuvan myös kavereillesi. Kuolaiset pusut kiitokseksi jokaiselle äänestäneelle

44 kommenttia:

  1. Fannylla J&V ruoat ei oo ollut hyviä :( Nyt kokeillaan Brit Carea ja muutenkin aika viljatonta linjaa jos noi sen anaalirauhaset alkais tyhjenemään säännöllisesti. Cindy saa pysyä J&V kana-riisi ruoassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa, voi harmi :( On kyllä jännä huomata, että jollekin jokin ruoka sopii kuin nenä päähän, kun taas toiselle se ei sovi.

      Toivottavasti teillä helpottais anaalirauhaset tuolla lähes viljattomalla ruokavaliolla! Kerrohan meille kuulumisia miten sujuu tuon Brit Caren kanssa :-)

      Poista
  2. Meillä Neelan herkkävatsaisuuden pelastajana on ollut pellavansiemenrouhe, suosittelen kokeilemaan vastaisuudessa jos masut temppuilee! Ummetukseen tepsii pieni määrä rouhetta veteen liotettuna ja löysään vatsaan taas rouhe sellaisenaan. Teillä tosin oli kyse varmasti sopimattomasta ruuasta, kun helpotti vaihdon jälkeen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi vitsi, kiitos vinkistä! Pitää ehdottomasti testailla ja ottaa tuo osaksi ruokavaliota :-)

      Poista
  3. Voi tiedän niin tuon paskarallirumban - ja sen kiinteän läjän ilon :D Juti ollessa n.puolen vuoden iässä yökaudet meni sitä ulos päästäessä, kun oli kuralla vähän väliä. Proboosterin penturuoka vaihtui HappyDogin pentuun, jonka jälkeen vielä J&V kanariisiä kokeiltiin (penturuuat tujumpia niin kokeilin, josko maha kestäis paremmin aikuisten evästä). Kunnolla ei mikään auttanut ja Canikur-kermaviiliriisitkin vain sen hetken. Ja kalliiksi kävi syöttää sitä Canikuria vähän väliä! Siirryttiin raakaruualle niin loppui kuin seinään mahavaivat :) Mikähän lie teollinen ainesosa meillä aiheutti vaivat. Toivotaan, että teillä auttoi tuo raksun vaihto ja maha pysyy menossa mukana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kohtalontoveri! En siis ainut joka iloitsee tälläisestä asiasta..:D

      Voi kurjuus teilläkin podettu tätä "samaa" :( Jokin teollinen ainesosa ihan selkeesti vaivas teillä. Canikur-paketteja rehatessa kotiin apteekista mietinkin tuossa, että pakko tähän on joku tolkku saada ja äkkiä - ihan vain pennun ja kyllä sen oman lompakonkin takia. Onhan tuo kallista ainetta, mutta on se kyllä tehokastakin :-)

      Mekin ollaan luultavasti siirtymässä raakaruokintaan, kunhan saadaan tämä pentuvaihe alta pois. Lihaa/lihaisia luita ym. saa säännöllisesti, mutta rinnalla on saanut vielä tuota nappulaa pennun kasvun ja kehityksen takaamiseksi :-)

      Nyt ainakin näyttää hyvältä - pidetään peukkuja, että tämä jatkuu! :)

      Poista
    2. Kyllä se pentu kasvaa ihan hyvin, vaikka raakaa syöttäisi luovutusikäisestä lähtien... Pitää lisät kunnossa, niin ei mitään ongelmaa.

      Poista
    3. Kasvaa varmasti kyllä, mutta koen, että minulla ei ole tarpeeksi tietotaitoa, että voisin pennun kasvun ja kehityksen viedä pelkän raakaruokinnan varaan :-)

      Menemme siis tällä 50/50-systeemillä jatkossakin :)

      Poista
  4. Oho, kylläpä Martta on kasvanut nopeesti! Onneksi neitokaisen vatsavaivojen syy selvisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, onhan tuota kokoa tullut mukavaan tahtiin neidille :-) Sanos muuta - yksi stressin ja huolenaihe taas vähemmän. Onneksi :)

      Poista
  5. Ompa tosi kivannäköiset valjaat :) Yritin bongailla kenen valmistamat, mutta ne olikin sun itsetekemät! On kyllä kivat ja hyvän muotoset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiitokset! Onpas kivaa saada tälläistä palautetta!! :-)

      Poista
  6. Ovatpa nuo Martan uudet valjaat hienot! Ihanan värikkäät ja persoonalliset. :) Harmi tuo ruikkutauti, mutta onneksi on lähtenyt paranemaan päin. Jetilläkin oli siinä kolmen kuukauden iässä useamman päivän vatsa sekaisin, ja kyllähän siinä ehti huolestua, kun koira oli niin nuori. Onneksi ell osasi silloin neuvoa puhelimen kautta hyvät ohjeet!
    Ihania kuvia tässä postauksessa, sinne on vissiin alkanut tulla valoisampaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isot kiitokset ihanista kehuista ja kommentista! :-)

      Tuo ruikkutauti oli kyllä ikävä "lisä" meidän elämään. Onneksi tällähetkellä näyttää siltä, että ruuan vaihdoksella päästiin siitä yli. Voi eikä, teilläkin :/ Ruikkutauti ei oo kyllä missään nimessä koiralle eikä omistajallekaan mukavaa. Eläinlääkärit ovat kyllä korvaamattomia :-)

      On täällä aikalailla jo valoista, vaikka sateisia päiviä onkin Suomen tapaan. Pikkuhiljaa kesää kohden ;-)

      Poista
  7. Noi valjaat on ihanat. Iski jo Facessa silmään toi rintakappaleen väriyhdistelmä, tosi makee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi siistii! Kivaa, että miellyttää väreiltään muitakin kuin minua ;-)

      Poista
  8. Katsoin noita Martan valjaita FB kuvasta ja ihailin kuin hienot! Mietin, että mistähän oot ostanut kun ei ole niin tutun näköiset :D Oot kyllä taitava ompeleen!

    TemppuTaituri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaude! Ihanaa, että valjaat ovat herättäneet huomiota :) Kiitos paljon!! :-)

      Poista
  9. Hienot valjaat! :) olis kiva saada postaus siitä, miten tuollaiset ommellaan ja millainen se teollisuuskone on, sekä mistä ostat tarvikkeet tekeleisiin. Kivaa sunnuntaita teille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeesti - oon tosi onnellinen, että valjaat ovat herättäneet näin paljon positiivista huomiota! Superkivaa!! :-)

      Oon parisen vuotta sitten tehnyt t-valjaiden ohjeen, mutta y-valjaiden ohje on vielä tekemättä. Pitää laittaa korvan taakse ehdotuksesi, kiitos paljon :)

      Poista
  10. Onpa hienot valjaat :)
    Mahavaivat on kurjia, onneksi Martta pääsi niistä eroon, olipa syy sitten mikä tahansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vautsi, kiitokset kehuista! :)

      Oon kyllä samaa mieltä - sairas koira ei oo ikinä kivaa katsottavaa tai hoidettavaa, kun näkee, että koira ei voi hyvin :(

      Poista
  11. Meillä on olllut käytössä top canis valjaat, niissä joka kohtaa voi säätää :) Nyt 4,5kk iässä alkaa kohta oleen s-kokoset pienet ja ostettiin m tilalle, katotaan kuin pitkään niillä pärjää. Eikä hintakaan ollut kun about 25e koosta riippuen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas kivaa, että teille on löytynyt Top Canisilta sopivat valjaat! Meilläkin oli ennen näitä tekemiäni valjaita käytössä Hertan vanhat Ratian y-valjaat. Tykätään noista valjaista ihan sikana, mutta odotetaan Martan kasvamista aikuismittoihin, että hommataan vasta sitten hänelle omat sellaiset :-)


      Poista
  12. Ihanat valjaat! Värikäs on aina ilo silmälle. Ja tuleehan toi tuplasti halvemmaks tehdä itse, kuin ostaa isollekasvavalle koiralle kuukauden välein uusia valjaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitoksia! :-) Puhut kyllä täysin totta - miksi sitä ei hyödyntäisi tuota taitoa tekemällä itse, kun sellaisen kerta omistaa. Tulee halvemmaksi ja saa just sellaiset valjaat, kuin itse haluaa :)

      Poista
  13. Ihan pakko nyt sanoa etten ymmärtänyt tän postauksen ekaa kappaletta kunnolla noista valjaista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, vitsi mitä mä oon oikein kirjoittanut...:-D kiitos korjauksesta!

      Poista
    2. Mä jo mietinkin että oonko tyhmä vai mitä kun en älynny :D

      Poista
    3. Heh, niimpä! Mun piti oikein lukea kahteen kertaan tuo lause, että tajusin mokani :-)

      Poista
  14. Aivan sairaan hienot valjaat! Mietin ensin, että mistä ihmeestä tuommoset valjaat olet saanut hankittua. Omaan silmään ei ole meinaan osunut, mutta se syy selvisikin myöhemmin lukiessa postausta :D ihana väri maailmakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeii! Vähänkö kiva juttu, että valjaat ovat herättäneet huomiota! :-) Suuret kiitokset kehuista <3

      Poista
  15. Tosi hienot valjaat en kyllä tajunnu et ois ite tehdyt!:) Tos alus lukee et "kävi tolle meidän jättiläiselle liian suuriksi" Tä?:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, voi kuinka kivaa kuulla - superia saada tälläisiä kommentteja♥

      Äsh, mikä moka! Mitähän oon ajatellut tuota lausetta kirjoittaessani.. :-D Kiitos huomautuksesta, korjasin nyt oikeaksi :)

      Poista
  16. Kiva, että löytyi sopiva ruoka :) Martta on niin sievä pentu <3 Ja ihanat noi valjaat, tosi mageen väriset!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ette tiedäkkään kuinka iloiseksi ootte saaneet mut tästä kommenttitulvasta ja kivoista kehuista! :-) Tässä jos jossain on se bloggaamisen "suola" - ei vitsi mitkä fiilikset mulla nyt oikeesti on! Päässä pyörii taas vaikka mitä mahtavia postausideoita - varokaa vaan, postauksia on tulossa jatkuvalla syötöllä ihan pian ;-)

      Sanos muuta! Kyllä tuon sekaisin olevan vatsan kanssa takuttiinkin, kun aluksi ei meinannut löytyä syytä sille. Tämän jälkeen osaa taas arvostaa entistä enemmän tervettä koiraa :-) Kiitos ihanista kehuista♥

      Poista
  17. Täällä kans toi J&V on nykyään sellaista ettei käy tuolle nuoremalle koiralle. Jöötit on ihan törkeen kokosia ja sapuska puskee korvista läpi. Vanhempi koira nuorempana söi pitkäänkin J&V, mutta ne ilmeisesti muutti hieman sisältöä ja sen jälkeen en oo itse ollut tyytyväinen ruokaan. No, toivottavasti teille sopii! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, voi että :/ Meilläkään tuo J&V ei ole pysyvä vaihtoehto - nyt vain oli pakko saada hetipian joku ruoka. Tilauksessa on nyt tutun eläinlääkärimme suosituksesta Virbac - toivottavasti kotiutuisi nopeasti ja päästäisiin sitä testaamaan. Tuo J&V tuntuu vain tulevan niin kovin nopeasti tuon pennun läpi..:/

      Ainakin nyt näyttää, että pärjätään tällä tämä aika ennenkuin saadaan parempaa :)

      Poista
  18. Mulla Vasco söi noin 2 vuotiaana vielä J&V kana nappulaa, mutta siitä meillä oli aina kamalat hajuhaitat ja paska lensi niin, että oli pakko alkaa kokeileen muutakin :D siinä välissä ainaki profine tuli kokeiltua.. nyt meillä molemmat syö Brit Caren Activity nappulaa. Toimii. Hajuhaittoja ei ole ja paskan määrä pysyy kurissa, toki metässä tyhjentävät suolensa huolella, mut muuten ei kyllä oo ollut mitään ongelmaa :) toisella tosiaa maha sillä ok ja nirsokin jopa syö :D ps. Martasta on kasvanu hieno <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kokemuksen jakamisesta! :) Meilläkään tuon J&V ei tule olemaan pysyvää - juuri tuon hajuhaittojen, laadun eikä tuon kakan määrän takiakaan. Nyt oli vain johonkin ryhdyttävä ja tälläkertaa se oli sit tämä :-)

      Oi, pitääpäs laittaa testaukseen tuo Brit Care sitten kun Martta on vähän isompi! :) Martta kiittää kehuista <3 pusut sinne teidän koirille!

      Poista
  19. Minäkin ihastelin noita valjaita ja aloin jo intoilla, että mistä tuollaisia saa :D Tosi hienot oot kyllä tehnyt. On Keenallakin nykyään hyvät valjaat, mutta paremmat olisi oikeasti just oikeankokoiset ja vähemmällä säätövaralla olevat. Keenan valjaissa kun voi säätää myös tuota "kaulalenkkiä" ja se on nyt kireimmillään ja ehkä himpun liian löysä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äääks! Kiitos paljon ihanista kehuista <3 On kyllä superjuttu, kun saa ja pystyy tehdä itse kaikki vermeet, sillä saa just sen kokoisia kuin mitä koirat on. Meilläkään villakoirille nuo kaupassa olevat vermeet ovat olleet harvoin oikeankokoisia - kummatkin villoista kun ei ole niitä "mittataulukko-koiria" :-D

      Poista
  20. Heippa.

    Luin blogiasi ja päätin kommentoida :)

    Itse en syöttäisi tuota ruokaa kasvavalle pennulle, aivan liian laihaa, etenkin beussinpentu tarvitsee rasvaa kasvuun ja kehitykseen jota tuossa ruoassa ei ole.

    Joitakin vuosia sitten meillä koirat söivät J&V Energia ja Extra Energia nappuloita, mitä lie niille käynyt kun nykyisin eivät enää toimi, ruoka meni vaihtoon enkä oikein voi suositella edes aikuisille koirille.

    Nyt ihan oikeasti kannattaisi olla kasvattajaan yhteydessä tuon ruokinnan kanssa, kuitenkin tärkein kasvuvaihe menossa ja parhaiten oman koiran kasvattaja yleensä osaa neuvoa ruokinnan suhteen :)

    Mutta valjaat ovat hienot!

    Terkuin,
    Sonja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Kiitos kommentista ja omista kokemuksista! :) Meillä tuo J&V on käytössä ainoastaan siihen asti kun saadaan laadukkaampaa ruokaa tilalle (ensi viikolla keskiviikkona on tulossa Virbacin tilaus) eli siihen asti sinnitellään tällä. Nappulan lisänä neiti saa mm. yrjölänpuuroa.

      Tuttu eläinlääkärimme on ollut ja tulee olemaan jatkossakin tukenamme auttamassa ruokaongelmissa ja -valinnoissa. Ei ole ollut helppoa omistaa pentua, joka on ollut 1,5viikkoa ruikulla ja siihen kun oli nopeasti saatava jollain tavalla loppu, ettei vaikuttaisi neidin kasvuun ja kehitykseen. Kaikki kokeiltiin ja meillä ainoaksi vaihtoehdoksi jäi ruuan vaihtaminen. Lauantai-illan takia vaihtoehdoksi jäi vain tuo J&V, sillä esim. Virbacia ei ollut tuolloin saatavilla. Maha kestää tuon ruuan nyt hyvin, vaikkakin kaikki ei ruuasta imeydykään niin hyvin, sillä jätösten määrä on kasvanut. Onneksi pian saamme tuon neidin ruuan vaihtoon.

      Kiitokset kehuista :-) Nuo valjaat ovat kyllä ihan huiput, vaikka itse sanonkin!

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)