maanantai 16. maaliskuuta 2015

Tee-se-itse yrjölänpuuro

Taas väsäillään itse koirille! Meillä yrjölänpuuro on jo monet vuodet ollut tuttu ruoka, mutta jostainsyystä sitä tulee tehtyä aivan liian harvoin, vaikka se on oikeasti tosi helppoa. Jopa niin helppoa, että tälläinen rähmäkäpälä osaa myös :-D

Yrjölän puuro on jo monia vuosia vanha ruokaresepti. Se ei ole saanut nimeään oksennusmaisen ulkonäkönsä perusteella, vaan se on nimetty J.A.U. Yrjölä-nimisen koiragurun mukaan.
Suurinosa netistä yrjölänpuurosta löytyvistä annoksista ovat kuitenkin jätti-isoja enkä tajua kuinka isoja uunivuokia ihmisillä oikein on, sillä itse joudun näinkin pienen annoksen jakamaan kahteen vuokaan. Siksipä siis päätin tehdä muiden ohjeesta meidän koirille sopivan annoskoon.

Nyt pari viikonloppua takaperin tuli tätä tehtyä iso satsi pakkaseen - lähinnä nyt Martalle ruuan sekaan, mutta kyllä on villatytöt pitäneet huolen, että hekin saavat osansa. Eli aikalailla tasaisesti ovat kaikki syöneet tätä satsia pakastimesta.
Puuro sopii annettavaksi osana koiran ruokavaliota tai vatsavaivaisen/ripuloivan koiran paastoruokavalioon. Puuroon kannattaa laittaa joukkoon esimerkiksi jauhelihaa tai muuta vastaavaa.

Hintaa tälle satsille tulee joku noin 4euroa. Tietty pakkaukset maksaa noin 3e/kpl, mutta niistä tekee monta eri satsia, eli oikeastaan voisi sanoa, että tässä maksaa vain liha :-D 

Tarvitset:
1,5 l vettä
1 dl hirssihiutaleita
1 dl tattarisuurimoita
1 dl ohrasuurimoita
1 dl tummaa riisiä
3 pientä porkkanaa raastettuna
1 rkl karkeaa suolaa
noin 400-500g lihaa
1. Mittaa kaikki ainekset (paitsi liha) kulhoon ja anna niiden turvota yön yli.
2. Seuraavana päivänä sekoita liha seoksen joukkoon ja kaada uunivuokaan. Voit lisätä lihan myös kypsennyksen jälkeen raakana.

3. Paista 200 asteessa noin 1h verran tai niin kauan, kun neste on imeytynyt seokseen.
4. Anna jäähtyä rauhassa ja tarjoa koiralle. Loput puurosta voit pakastaa rasioissa tai pusseissa.

Itse laitoin ruuan suurimmaksi osaksi rasioihin, mutta pitihän koirienkin saada koemaistiaiset, joten saivat nuolla kulhot puhtaaksi. Meillä ei käytetä missään tiskikonetta, vai miten se nyt oikein meni..
Puuroa voi ja oikeastaan kannattaakin pakastaa. Kannattaa laittaa puuroa rasioihin sellaisissa annoksissa, jonka koet olevan hyvä kerta-annos koirasi/koiriesi ruokaan. Minusta ainakin on kätevämpää ottaa sulamaan vain se määrä, joka menee yhdellä tai kahdella ruokailukerralla - näin ruoka ei pääse pilaantumaankaan. Näin monta rasiaa me saatiin pakastettavaksi tästä yhdestä satsista:
Kivoja ruuanteko-hetkiä - koirasi tykkää tästä varmasti :-)

27 kommenttia:

  1. Olipa kiva postaus :) sun nää reseptipostaukset on kyllä aina tosi hyviä ja inspiroi itseäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla, että oot tuota mieltä! :-) Tälläset kommentit inspiroi mua kovasti tekemään näitä postauksia jatkossakin! Kiitos siis sulle♥

      Poista
  2. Yrjölänpuuro on kyllä loistava lisä munkin koirien ruokavaliossa, tarviikin ehdottomasti tehdä lähiaikoina taas itsekin kun saan pakkaseen vähän tilaa että mahtuu taas yrjölää! :) Kiitos inspiroivasta postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sieltä löytyy myös muita ahkeria yrjölänpuuron tekijöitä! :-) Superia, että tää postaus on inspannut teitä lukijoita - piristää omaa päivää kummasti tälläiset kommentit. Kiitoksia♥

      Poista
  3. Tee noille Tee-se-itse jutuille oma sivu mistä löytyy linkit postauksiin ;)) Nytkin haluaisin lukea niitä vanhempia Tee-se-itse postauksia... Jos sulla on postaus miten tehdään koiran leluille kori langasta niin linkkaa se tähän. Voisit väsätä semmoisen pentukuumeen keskellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista! Multa löytyy kyllä sellainen sivu tuolta oikealta yläkulmasta nimellä erikoispostaukset - toki mulla on kehitteillä hieman selkeämpi ja näkyvämpi sivu näille postauksille kunhan vain saan aikaiseksi ideoitua ja tehtyä :)

      Lelukorin ohjeen löydät tuolta - suosittelen kyllä kokeilemaan tuon tekoa, sillä tuon tekeminen on oikeasta helppoa :-)

      Vai on sulla pentukuume? Hih ;-)

      Poista
  4. Meilläkin syödään Yrjölää, mutta mä meen sen verran helpomman kaavan mukaan, että ostan Oscarin puuroainespussin (n. 3€), johon on valmiina sekoitettu kuivat aineet :D siitä tulee monet puurot yhdestä pussista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi vitsi tuollainenhan olisi kätevä! En ole ennen tuollaisesta kuullutkaan :-) Mistä tuollaisia voi ostaa - hyvin varustetuista ruokakaupoista, eläinkaupoista tai barf-liikkeistä? Vai mistä? :)

      Poista
    2. Mä oon ostanut ihan Prismasta! :)

      Poista
    3. Kiitos vinkkauksesta, suuntaamme siis Prismaan katsomaan! :-)

      Poista
  5. Aina on jotenkin toi yrjölänpuuro kiehtonut, mutta eipä ole kuitenkaan tullut tehtyä/ostettua. Jospa nyt tän reseptin inspiroimana kokeilis kokkailla :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa, että innokkaita kokkaajia löytyy sieltä ruudun toiselta puolen. Kannattaa kokeilla, sillä tää on niin helppo ohje, että melkein kuka vaan osaa tehdä tätä :-)

      Poista
  6. Minnäe syön itetehtyvä yrjölätä. Resetti on melekeen sama, riisijä ee vuan laeteta. Meellä käätetään laktoositonta maetoo ja siihen kolome kananmunnoo nesteeks. Aeneeta ee turvoteta vuan paestettaan pitempään.
    Kiitos ku panit tuon ohjeen :) On mukavasti erjlaenen ku tämä meejjän entinen.
    Tiälä on sittä mukava käävvä ku on aena jottae uutta ja erjlaesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Superkivaa kuulla, että yrjölänpuuro on tuttu juttu sulle! Tää on niin namia meidänkin koiralaumalle, että voi sitä hotkimista kun tämä katoaa kitusiin :-)

      Meidänkin pitää testailla tuota teidän ohjetta. Toimii varmasti ainaskin yhtä hyvin kuin meidän käyttämä ohje ;-)

      Poista
  7. Tämä olikin mielenkiintoinen postaus!

    Minä en olekaan koskaan perehtynyt sen kummemmin tähän Yrjölän puuroon, eli voiko tätä siis syöttää vaikka päivittäin koiralle? Toki sekoittaen nappulaan tai raakaan lihaan.

    Entä onkohan tämä oikein kuinka hyödyllistä/terveellistä/tarpeellista koiralle? Moni tätä tuntuu syöttävän, mutta itse en ole ihan saanut kiinni onko se tosiaan niin tarpeellista tai hyödyllistä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa, että postaus herätti sinussa kysymyksiä - näihin on aina niin kiva vastailla, sillä koiran ruokinta on itselle läheinen aihe, josta tykkään ottaa selvää ja jakaa kokemuksiani muille ehkä samojen asioiden kanssa "painiville" :-)

      Voi syöttää ja monet syöttävätkin yrjölänpuuroa osana koiran päivittäistä ruoka-annosta. Yrjölänpuuro sopii etenkin herkille (esim. vatsavaivat tai muuten vain herkkä vatsa) ja ruoka-allergikoille.

      Yrjölänpuuroa pidetään hyvänä osana koiranruokavaliota - jos syötätä "pelkästään" tätä, niin tietty pitää huolehtia, että koira saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet yms. enkä pidä ollenkaan pahana, että tän kanssa syötettäis lisänä myös raakaa lihaa (jos ei alunperin tee seosta raakaan lihaan) :-) Itse koen hyvänä vaihtoehtona meille yrjölänpuuro+liha+nappula-seoksen. Mukana saattaa olla myös esim. kananmunaa, viiliä, piimää tmv) :-)

      Toivottavasti tästä oli jotain hyötyä - kysy jos jotain jäi hampaankoloon! :)

      Poista
    2. :) Itselle myös ruokinta erittäin läheinen ja mielenkiintoinen ja tosiaan tämä puuro vähän vieras niin tuli kyllä tarpeeseen tämä postaus!

      Taitaa siis olla pennullekin ihan hyvä lisä ruokintaan? Entä osaatko sanoa, onkohan tämä kuinka täyttävää? Entäs lihottavaa? Varmaan ainakin hyvin sulavaa kerta vatsavaivoihin? :)

      Kiitos paljon vastauksista! :)

      Poista
    3. Kiva kuulla! :-) Mielestäni tämä on oikein hyvä lisä ruokintaan - etenkin just pennulle, kun ei ole liian "tujua" tavaraa kuin mitä esimerkiksi pelkkä liha voisi olla. Eli tällä on hyvä totutella pentuakin siihen lihaisampaan ruokintaan :-)

      Suhteellisen täyttävää tämä kyllä on, mutta ei mun mielestäni hirveän lihottavaa, jos antaa tietty kohtuullisissa määrin. Lihottavinta tässä puurossa taitaa olla kaiketi tuo riisi. Rasvaisella lihalla tähän saa lihottavuutta lisättyä. Tää on hyvin sulavaa, eli sopii vatsavaivaisille loistavasti :)

      Mukavaa, että kiinnostuit! Toivottavasti näistä on edes jotain apua :)

      Poista
  8. Pitäisi ryhdistäytyä ja itsekkin tehdä, täytyy aloittaa tekemällä pakkasen suursiivous. Ainesten paljous saa kaiken vaikuttamaan työläältä vaikka on oikeasti helppo homma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, meilläkin pakastimen tila alkaa uhkaavasti täyttyä, vaikka juuri tyhjättiin turhat pois :-D

      Tää on niin helppo ohje, kun olla ja saattaa, vaikka aineksia onkin ihan mukavasti! Kannattaa siis kokeilla :-)

      Poista
  9. Laitoin sulle yv facebookin puolelle :)

    VastaaPoista
  10. Onpa kiva resepti! Vois kokeilla! :)

    VastaaPoista
  11. Kertulle nimipäeväonnittelut! :)

    VastaaPoista
  12. Murskattua valkosipulia sekaan... luonnon antibiootti :-D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)