maanantai 16. joulukuuta 2013

Luukku 16

Arvonta-postauksessa tuli julki toiveita, että haluaisitte kuulla millainen villakoira on rotuna ja mitä hyviä/huonoja puolia rodussa on. Olen aiemmin tehnyt villakoira-aiheisen postauksen (klik) sekä trimmaus-aiheisen postauksen (klik), mutta ajattelin hieman päivittää tietoja ja kertoa enemmän rodusta.

Mikä sai meidät ottamaan villakoiran? Meille villakoira tuli tutuksi ns.puolivahingossa ja sitä kautta tutustuttuamme rotuun tarkemmin, se vaikutti meille sopivalta. Energisyys, lapsiystävällisyys, rodun suhteellisen hyvä terveys sekä turkinhoito kasvattivat omaa mielenkiintoa entisestään ja niin vain, meille tuli villakoira. Toki villakoiran ottoon vaikuttivat myös muut tekijät, mutta tämä rotu tuntui alustalähtien "omalta".

Mietin pitkään miten pärjään turkinhoidon kanssa, vaikka halusinkin alustapitäen oppia hoitamaan turkkia ja trimmaamaan. Voin sanoa, että aluksi olin kyllä aika peukalo keskellä kämmentä turkinhoidon ja trimmauksen kanssa, mutta jatkuvan harjoittelun myötä, sekin puoli kehittyi. Jossakin vaiheessa uskaltauduin ottamaan trimmauskoneen käteeni ja kokeilemaan turkin ajelua. Monia kymmeniä kertoja tuota tehneenä, aloin pikkuhiljaa saamaan varmuutta siihen. Asiaa ei ikinä auttanut se, että kainalossa minulla oli sätkivä ja potkiva villakoiranpentu...

Entä mitkä ovat villakoiran hyvät ja huonot puolet? Rotu on ollut aivan unelma minulle, tai oikeastaan meille. Villakoiran "asenne" elämään on just samanlainen kuin mitä itsekin pyrin olemaan; avoin, rehellinen ja energinen. Villakoirasta ei lähde karvaa, tosin villakoiraa "joutuu" trimmaamaan ja sen turkkia hoitamaan. Kuten muillakin roduilla, villakoirallakin löytyy luonne-eroja; hyvänä esimerkkinä voin sanoa Hertan ja Kertun. Hertan on pennusta lähtien voinut kääntää vaikka solmuun, mutta Kertulla temperamenttia on löytynyt sitten sitäkin enemmän. Kummatkin kuitenkin ovat todella ihmis-ja koiraystävällisiä, eli yhteisiäkin piirteitä on.

Rodulla on jonkin verran perinnöllisiä sairauksia (mm.silmäsairaudet), mutta rotuna on kuitenkin perusterve.

Kenelle suosittelisin villakoiraa? Kelle tahansa aktiiviselle ja turkinhoidosta kiinnostuneelle ihmiselle. Trimmauksen voi "ulkoistaa" trimmaajalle (mikä vaatii taas rahaa), mutta turkinhoidosta et pääse mihinkään. Villakoira vaatii myös selkeän kouluttajan, että siitä saa varman ja avoimen koiran.Villakoira on todella älykäs ja energinen koira, joten villakoira sopii enemmän kuin hyvin harrastuskoiraksi. Villakoira sopii seurallisen luonteen takia hyvin myös esim.lapsiperheeseen.

En voi kuin lämpimästi suositella tätä rotua kaikille! Jos tulee kysymyksiä aiheeseen liittyen, niin vastaan niihin enemmän kuin mielelläni :-)
PS.Kannattaa käydä kurkkaamassa Suomen villakoirakerhon sivut täältä!

7 kommenttia:

  1. Minulla on taas huonoja kokemuksia villakoirista. Kaveri omistaa kääpiön joka on umpi tyhmä. Toinen koira näyttelee hampaita ja murisee, villis menee vaan uudestaan ja uudestaan säheltämään toisen lähelle. Pari kertaa saanut hammasta oikein kunnolla, oppiko villis mitään? No ei todellakaan. Muutaman kerran on tullut itsekkin mietittyä, että johtuuko puutteellisesta koirakontaktista pentuna, koulutuksesta vai oikeasti koiran tyhmyydestä.

    Asiasta kukkaruukkuun. Pitääkö turkki oikeasti ajaa kuukausittain vai riittääkö pari kertaa vuodessa lyhyeksi ajaminen? Toki tassut ja kuono pitää useammin ajella. Entäs harjaaminen (karsta) ja pesu? Pesu likaisena vai kuukausittain ja harjaaminen silloin kun on takkuja vai säännöllisesti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että..:/ Ikävä kuulla! Vaikea sanoa mistä johtuu (kun en tapausta tunne tämän paremmin), mutta epäilisin juuri tuota puutteellista sosiaalistamista pentuna, sillä perusluonteeltaan villakoira on kuitenkin todella seurallinen ja avoin. Tietenkin löytyy luonne-eroja, mutta pääsääntöisesti asian pitäisi olla näin.

      Ihan omistajasta ja omistajan vaatimustasosta turkin suhteen, turkki ajellaan noin kerran kuukaudessa. Itse ajelen naaman yms. noin 2-3viikon välein, jolloin se pysyy siistinä ja suht lyhyenä. Turkin voi antaa kasvaa yli kuukaudenkin, mutta täytyy muistaa kohtuus kaikessa; onko tärkeämpää säästää muutama kymppi trimmauksesta kuin se, että koiran turkki on ylipitkä ja koira ei esim.näe kunnolla karvojen takaa?
      Koiran turkin pituudesta ja takkuuntumisesta riippuen turkki olisi hyvä harjata noin kerran päivässä. Lyhyemmällä turkilla riittää 1krt/2pvä. Pesu tapahtuu ennen trimmausta (eli noin kerran kuukaudessa); se säästää huomattavasti trimmiteriä ja -saksia, kun saa laittaa puhdasta turkkia. Harjaamalla säännöllisesti ehkäiset takkujen syntymistä, jolloin ei synny niin paljon takkuja (=ei mene aikaa takkujen selvittelyyn)

      Tulikohan tässä nyt kaikki? :-)


      Poista
    2. Kiitoksia pikaisesta vastauksesta :) Oletko huomannut nartun ja uroksen välillä mitään erikoista?

      Poista
    3. Erikoista eroa siis.

      Poista
    4. Jeps :-) Itse en ole huomannut nartuissa ja uroksissa suurempia eroja luonteessa tmv. Tosin urosvillakoiraa en ole omistanut, mutta kavereiden uros-koirien kanssa ollut paljon tekemisissä, enkä ole mitään "poikkeavaa" nähnyt. Eli itse voisin suositella kumpaakin sukupuolta :)

      Poista
  2. Voisin tuohon uros-narttu-kysymykseen sanoa, että erot ovat aika samanlaisia kuin muissakin roduissa. Villakoira on rotuna yleensä varsin koirasosiaalinen, mutta urosvillakoirissa on jonkin verran sellaisia koiria, jotka eivät tule toisten uroskoirien kanssa toimeen. Nartuissa taas tätä on mun mielestä vähemmän. Mun täpäkämpi narttu ei tee juuri eroa sukupuolen välillä. :P Mitenkään erityisen korostunut piirre tämä ei mielestäni villakoirissa ole, mutta kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa satavarmasti supersosiaalisen "koirapuistokoiran". Urokset on muutenkin vähän putkiaivoisempia, mutta silti kovin ihastuttavia. :D Joka tapauksessa erot sukupuolten välillä ovat aika vähäisiä, kuten Heljäkin jo totesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, kiitos paljon kattavasta täydennyksestä! :) Näin mäkin asiaa ajattelin.

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)