lauantai 27. syyskuuta 2014

Kauhajoki 24.9.2014

Oltiin keskiviikko-iltana mätsäilemässä Kauhajoella erään koulun pihamaalla Hertan ja pentuhoitokoirani Rommin kanssa. Olin luvannut Rommin omistajalla jo aikapäiviä sitten esittäväni Rommin kehässä, joten ajattelin, että miksen veisi kehään myös Herttaa - tyttöhän kun nauttii esiintymisestä!
Kummatkin koirat meni kehässä oikein hyvin, vaikkakin piiitkään odottelun takia kummatkin koirat alkoi väsyä ja Hertalle tuli kaikenlisäksi jo kylmä, sillä nää syysillat alkaa olemaan jo niin viileitä, että tyttö tarvitsee takin niskaansa.
Musta on niin kiva nähä se ilo koiran silmissä, kun saa touhata ja olla omistajan kanssa! Harmittaa vaan sinänsä, että tuolla(kin) oli omistajia, joiden koira ei pärjännyt, jolloin kehuja ym. ei koiralla suotu. Kysymys kuuluu - miksi? Musta noiden (ja ylipäätään kaikkeen tekemiseen) pitäis suhtautua sillä asenteella, että pärjättiin tai ei, niin kivaa on silti! Mua ei ainakaan haitannut yhtään ettei tälläkertaa pärjätty mitenkään :-)
Multa on muutaman kerran kyselty vinkkejä mätsäröintiin, joten ajattelin hieman valaista tuota asiaa. Kyseessä on siis leikkimielinen koiranäyttely, jossa on tarkoituksena esittää koira mahdollisimman rodunomaisesti. Toisinsanoen, saada edullista harjoitusta virallisiin koiranäyttelyihin. Toki paljolti näissä käydään myös esim. pelkän sosiaalistamisen tai kivan yhdessäolon takia, kuten esimerkiksi me tehdään :-)
Mätsärin kulusta sen verran, että ensin mennään pareittain numeroiden mukaisessa järjestyksessä kehään (esim. 200 ja 201, sen jälkeen 202 ja 203 jne), enemmän tuomarin mieleinen koirakko saa punaisen ja se "huonompi" sinisen. Kun kaikki yhden ryhmän (esim. isot koirat) koirat on käyty läpi, menee yleensä siniset ensin kehään. Näistä sijoitetaan yleensä 4koirakkoa palkinnoille. Sitten punaisen saaneet ja niistä myös sijoitetaan sama määrä. Lopuksi PUN1 (ja mahdollisesti myös SIN1) menee BIS-kehään ja siellä kisataan kaikkien muiden kehien ykkösiä vastaan, joista sijoitetaan taas se sama 4koirakkoa :-)
Neuvona voisin sanoa, että kannattaa kotona/näyttelyharjoituksissa harjoitella etukäteen liikkeitä (=ravaamista ja seisottamista). Mätsärikehässä yleensä kuvioina on edestakaisin, kolmio tai ympyrä. Lisäksi koiran tulee antaa kopeloida itsensä läpi (uroksilta mahdollisesti myös kivekset) ja katsoa hampaat. Oman koiran seisotusasennon (esim. vapaasti, asetellen jne) kannattaa etsiä googlesta.Otat vain paljon nameja ja iloista mieltä mukaan - noilla selviät jo tosi pitkälle! Näyttelyhihna ei ole pakollinen (toki suositeltava), mutta flexi ei tuonne kyllä sovellu :-)

Ja tosiaan, mätsäreihin on tervetulleita kaikki koirat - sekarotuisista rotukoiriin! 

Lisää kuvia täällä! Kuvienotosta kiitos äitilleni, joka jaksaa ahkerasti kulkea mukana auttamassa :-) Pahoittelut sutatuista naamoista - omat ilmeet oli luokkaa ö ja muiden ihmisten naamat suttasin ihan jo pelkästään yksityisyyden takia.

10 kommenttia:

 1. Mekin oltiin isoissa Antun kanssa ja bongasin teidät kehässä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, minkälainen koirakko sieltä siis löytyy ja miten teillä meni kehässä? :-) Meille saa kyllä ehdottomasti tulla juttelemaan, jos meidät jostain bongaa!

   Poista
  2. Oon siis villis Nemon omistaja, mutta oltiin siskon koiran kanssa matkassa. :) Sininen nauha saatiin, mutta tää olikin koiran eka kerta kehässä koskaan. :) Pitäis uskaltautua ens kerralla :D

   Poista
  3. Ai vitsi, mitenkähän en teitä sitten huomannut, kun yleensä bongailen heti kaikki villakoirat tommosista :-) Tule ihmeessä!

   Poista
 2. Jatkoa ajatellen jättäisin naamat suttaamatta. Sutatut naamat näyttävät minusta hassummilta kuin ilmeet sekä julkisilla paikoilla otettuja kuvia saa laittaa nettiin, vaikka vieraiden ihmisten naamat näkyisivätkin. Toki on kohteliasta poistaa/sensuroida kuvat mikäli kuvissa esiintyvä näin toivoo, mutta pakkohan ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! Tuo on kyllä aivan totta, mutta vaikka julkisilla paikoilta otetuilla kuvilla on julkaisulupa, on mielestäni kohteliasta sutata naamat, varsinkin jos ilmeet ovat hassuja :-) Toisaalta voisi tämän suttaamisen toteuttaa hieman sievemmälläkin tavalla...

   Poista
 3. Huom! Vuoden 2001 jälkeen typistetyt koirat eivät saa osallistua edes mätsäriin, vaikka se epävirallinen näyttely onkin.

  Eviran sivuilta kopioitu: "Vuonna 2001 tai sen jälkeen syntyneiden typistettyjen koirien näytteillä pitäminen tai kilpailuihin osallistuminen on kiellettyä riippumatta siitä, onko kyseessä ns. virallinen vai epävirallinen näyttely tai kilpailu. Typistetyt koirat eivät saa osallistua mihinkään kilpailuun, kokeeseen, testiin tai muuhun kilpailutarkoituksessa järjestettävään tilaisuuteen, jossa arvioidaan koirien ominaisuuksia, taipumuksia tai taitoja. Typistettyjen koirien osallistuminen koiranäyttelyihin tai muihin vastaaviin tilaisuuksiin, joissa arvostellaan koirien ulkomuotoon, käyttöön tai jalostukseen liittyviä ominaisuuksia, on myös kielletty. Sillä, kuka kyseenomaiset tilaisuudet järjestää, tai minkälainen asema niillä on alan harrastajien keskuudessa, ei ole merkitystä. Ainoastaan maailmanmestaruus- ja euroopanmestaruuskilpailut sekä maailmanvoittaja- ja euroopanvoittajanäyttelyt on erikseen säädetty tilaisuuksiksi, joihin myös typistetyt koirat saavat osallistua."

  :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsi, kiitos tosi paljon hyvästä lisäyksestä! :-) Tämä oli vähän uutta mullekin, että myös epävirallisiin näyttelyihin osallistuminen on kiellettyä - nyt kun rupean ajattelemaan, niin tätä ei varmasti monikaan mätsärin järjestäjä edes tiedä, sillä itse olen nähnyt myös typättyjä nuoria koiria kehässä :s

   Poista
  2. Juu itsekin olen niitä nähnyt.. Toisaalta se on harmillista että typättyjen tuominen jopa mätsäriin on kiellettyä, mutta toisaalta ymmärrän sen. Onhan typistäminen Suomessa kiellettyä - maassa maan tavalla. Vaikka koiraa ei Suomessa typätty olisikaan vaan olisi tullut esim. rescue-koirana tai muuten vaan ulkomailta hankittuna, niin kyllä omistajan tulisi sitten asia ymmärtää, jos asiasta hänelle mainitaan. En sitten tiedä voisiko esim. mätsärin järjestävälle seuralle tulla jotain "sanktioita" tms., jos typätty koira kisaa - saatika jos se sijoittuu? En tiedä..

   Poista
  3. Sama homma ja nimenomaan! Tuosta sanktiosta en tiedä, mutta voisin epäillä, ettei tule ainakaan mitään hirveän pahaa - pitäisi melkein perehtyä tähän asiaan paremmin, että tietäisi sanoa varmaksi..

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)