sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Toivepostaus: Trimmaus

Maaliskuun toivepostauksen voitti trimmaus-aihe. Katsotaan mitä keksin tästä aiheesta teille sepustella :-) Ja jos tulee kysyttävää tai haluat muuten vain kommentoida, niin anna palaa vain! Otamme jokaisen kommentin ilolla vastaan :)

Teen tämän nyt villakoiran trimmaamisesta, sillä muista roduista minulla ei ole niin paljoa kokemusta. Olen trimmannut koiria reilut 3vuotta (omia sekä useita tuttujen koiria) eikä minulla ole trimmaukseen mitään koulutusta. Olen siis täysin "itseoppinut" :-)

Alunperin villakoiraa trimmattiin sen takia, että koira pystyisi paremmin uimaan ja noutamaan metsästäjän ampumat vesilinnut. Villakoiran turkki on jalostettu niin, että siitä ei lähde karvaa, mutta sitä täytyy trimmata säännöllisesti. Turkki siis kasvaa vain koko ajan.

Villakoiran turkin värejä on olemassa musta, ruskea, valkoinen, aprikoosi, harmaa ja punainen. Näistä harvinaisimmat ovat punainen ja ruskea. Myös kirjavia villakoiria on olemassa.

FCI:n hyväksymät näyttelyleikkausmallit ovat: modernileikkaus, mannermainen leijonaleikkaus, skandinaavinen leijonaleikkaus, pentuleikkaus ja englantilainen leijonaleikkaus. On myös olemassa terrierileikkaus, mutta ilmeisesti kaikki tuomarit näyttelyissä ei sitä hyväksy...

Jos harkitset villakoiraa, mieti ensin, että jaksatko hoitaa turkkia 10-15vuotta. Ei auta sitten itku markkinoilla parin vuoden jälkeen koiran ottamisen jälkeen. Toki eihän sitä ikinä tiedä mitään jos ei kokeile :-) Tarkoituksena ei ole pelotella, mutta haluaisin ihmisten miettivän villakoiran hankinnassa että jaksaako sitä turkkia oikeasti hoitaa riittävästi.
Toki jos villakoiraa ei hanki näyttelykoiraksi, voi turkin leikata lyhyeksi. Meillä kummallakin tytöllä on tällähetkellä kauttaaltaan noin pari senttinen turkki, joka on oikein sopiva meille! Lisäksi olen ajellut kummankin korvat ja hännän lyhyeksi. Kummankin koiran turkki on aika vaikea hoidettava (=takuttuu helposti) vaikka harjaillaan 1-2kertaa/pvä. Vaikka Hertta onkin jo pian 4vuotta, on turkki edelleen kuin pumpulia.(=takussa koko ajan)
Joillakin villakoirilla turkki takuttuu tuskin koskaan, joillakin takkuja ja huopapaakkuja syntyy pelkästä vaatteiden käytöstä. Takuttumista pahentaa valjaat,vääränlaiset pannat, turkin kastuminen ja erilaiset vaatteet.

Alla listattuna, mitä villakoiralta pitäisi siistiä trimmauksessa:
-kuono
-tassut
-virtsa- ja peräaukko
-korvat
-häntä
-lisäksi leikkaan kynnet ja tarvittaessa nypin korvat!

Trimmauksessa on huomattava että trimmauskone kuumentaa terän nopeasti, joten kannattaa tarkkailla trimmauksen aikana terän lämpötilaa. Voit ostaa koneeseen toisen terän, jolloin voit vaihdella teriä aina, kun toinen terä kuumenee liian kuumaksi. Kaikki koneet (esim.mulla oleva Andis) ei kuumenna terää juuri ollenkaan ja siksi voin trimmata koiran yhdellä terällä. Tosin kyllä multa löytyy varateränä toinen samanlainen terä :)
Koneella ajetaan kuono, tassut, peräaukon seutu ja vatsanalunen, halutessasi myös häntä ja korvat. Itse saksin trimmaussaksilla koiran muun kropan ja tassunpohjat sekä siistin kuonon ja korvan reunat.

Kuinka usein villakoiraa sitten pitäisi trimmata?
Turkinleikkaaminen kannattaa tehdä silloin, kun turkki rupeaa tuntumaan liian pitkältä tai kun turkki alkaa takkuuntumaan, eikä sitä kohtuullisella karstaamisella ja kampaamisella saa selväksi. Konetyöt olisi hyvä tehdä noin 2-3viikon välein. Koirasta riippuen, voit tehdä ne myös harvemmin, mutta työtä voi olla silloin enemmän :) Turkinhoidossa täytyykin muistaa, että mitä pidempi turkki, sitä enemmän aikaa sen hoitamiseen menee.

Miksi trimmata villakoiraa?
Villakoiran turkki on uusiutuva luonnonvara, joten turkkia on leikattava säännöllisesti. Toisaalta turkin jatkuva kasvaminen antaa varaa harjoitella, jos ei ole viemässä koiraa näyttelyyn.

Trimmauksen jälkeen koiralla on helpompi olla, kun turkki on siisti, eikä ole esim. silmien tiellä eikä mahdolliset takut kiristä mistään.

Kuka voi trimmata villakoiran?
Kuka tahansa! Jos haluat näyttelytrimmin, kannattaa kääntyä ammattilaistrimmaajan puoleen, mutta jos sinulla on ns.kotikoira (eli et käytä koiraa näyttelyissä) voit opetella itse trimmaamaan koirasi.
Tarvitset vain ensin muutaman turkinhoitovälineen ja trimmauskoneen.
Ammattilaisen tekemänä trimmaus maksaa noin 50-100e (hinta riippuu siitä missä koira trimmataan, pestäänkö koira jne.) Voin taata, että trimmauksen opettelu säästää huomattavasti rahaa.

Mitä tarvitset trimmataksesi villakoiran?
Ensinnäkin, villakoira tulisi pestä ennen trimmausta. Tästäkin asiasta löytyy monia mielipiteitä; osa sanoo, että terät tylsyy nopeammin jos koira on vähänkin likainen ja osa on taas sitä mieltä,että jos koira on ihan putipuhdas, ei trimmauskone leikkaa turkkia kunnolla.

Tarvitset pesuun veden lisäksi shampoon (+mahdollisesti myös hoitoaineen), läjän pyyhkeitä, föönin, harjan, kamman ja karstan. Kannattaa myös hommata trimmauspöytä (tai muu vastaava pöytä), sillä silloin säästyt mm.selkäkivuilta.

Kuinka kauan villakoiran trimmaamisessa menee? 
Aika riippuu siitä, minkä kokoinen koirasi on. Mitä isompi koira, sitä enemmän tehtävää. Aika riippuu myös siitä, kuinka etevä itse olet ja siitä kuinka koirasi käyttäytyy. Ja tietenkin siitä, millaiset välineet on. Tylsällä trimmausterällä ja tehottomalla koneella, sinulla menee ikuisuus trimmata villakoira.

Mulla menee Kertun kanssa noin 2-3h ja Hertalle vielä enemmän. Vaikka kummatkin koirat ovat nätisti paikoillaan, niin kyllä tuota aikaa vaan kuluu :)

Itse trimmaukseen tarvitset kuvassa olevat tarvikkeet:
1. trimmauskone (tarvittaessa voit työtä helpottamaan hankkia toisen terän, eli kun eka terä kuumenee, saat vaihdettua toisen terän tilalle)
2. karstat
3. kampa
4. kynsisakset
5. harja
6. trimmaussakset (itse käytän kropan leikkaukseen fiskarsseja ja siistin pienemmillä saksilla mm.korvan reunat sekä tassunpohjat. Jos et trimmaa villakoiraa näyttelyyn, niin fiskarssit ovat ihan hyvät,mutta jos teet näyttelytrimmiä, suosittelen hommaamaan ihan kunnon trimmaussakset)

7. pieniä ponnareita ja pinnejä (voit käyttää näitä esim. pitkän otsatukan kiinnittämiseen)

Lisäksi trimmauspöytä (tai muu vastaava) helpottaa hommaa huomattavasti. Koira on tasollasi, joten saat parempaa jälkeä eikä selkäsi tule kipeäksi. Trimmauspöydän hankinta ei ole aivan ensimmäisenä ostoslistalla, mutta suosittelen kyllä ostamaan pyödän mahdollisimman nopeasti.
Trimmauskonetta hankittaessa ei kannata ostaa sitä halvinta (noin ~satasen) konetta, vaan kannattaa säästää mielummin hieman parempaan :) Halvalla et saa hyvää, vai miten se nyt meni..

 - - - - - - - - - -
Itse trimmausta aloittessani huolehdin ensin, että koira on tehnyt asiansa ulos. Jos viet koiran ulos asioilleen, kannattaa takaisin tullessa pestä ja kuivata koiran tassut uudelleen, sillä hiekka tylsyttää terän nopeasti.

Että konetöiden tekeminen sujuisi kitkattomasti käsittele koiraa napakasti, rauhallisesti ja ole varma asiastasi. Älä kuitenkaan ole liian raju tai väkivaltainen. Koneeseen tottumattomat koirat temppuilevat helposti ja, jos koira saa tahtonsa läpi, niin ensi kerralla trimmaaminen on sinulle vielä vaikeampaa.

Trimmaus kannattaa tehdä pöydän päällä (esim.trimmauspöytä), joka on sopivalla korkeudella, eli ei liian alhaalla eikä liian ylhäällä. Pöydän päällä tehdessäsi sinun on helpompaa hahmottaa mistä, miten ja kuinka paljon leikkaat,eikä joka paikkaan koske trimmauksen jälkeen.

Kannattaa trimmauksen aikana seurata terän kuumumista!!

1. Tässävaiheessa koira on siis pestynä ja föönattuna. Kokoa tarvikkeet etukäteen käden ulottuville. Nosta koira pöydälle ja voit esim. istuttaa koiran (tämä saattaa rauhoittaa joitakin koiria!). Aluksi kannattaa harjata ja kammata koira läpikotaisin ja selvittää mahdolliset takut käsin. Jos et pysty selvittämään takkuja käsin, niin voit leikata ne saksilla. Takkuja ei kannata leikata turkinmyötäisesti, vaan takut kannattaa leikata ns.auki, eli leikkaat pystypäin takun "halki". Kannattaa olla leikkaamisessa varovainen, sillä se saattaa tehdä turkista epätasaisen.

2. Itse tykkään aloittaa hännän ajelusta, sillä koira ehtii tottua koneeseen ennen kuonon trimmausta. Voit leikata hännän joko ihan lyhyeksi tai sitten jättää sinne ns.tupsun. Jos haluat jättää häntään tupsun, niin ajele vain muutama sentti hännän tyvestä ja siisti loppuhäntä saksilla. Mutta jos haluat hännästä lyhyen, niin ajele se koneella. Ajele häntä vastakarvaan.

3. Sitten on vuorossa takajalkojen ajelu. Tarkoitan takajalkojen ajelulla nyt tassuja sekä tassunpohjia. Itse tykkään ensin ajella tassut ja sitten vasta siistiä tassunpohjat sekä hapsuttavat karvat. Tassujen leikkaamisesta löytyy monenlaisia eri mielipiteitä, joku tykkää leikata tassut aika ylös asti ja toinen taas leikkaa tassuista niin vähän kuin mahdollista. Nämäkin mielipidekysymyksiä! (Huom! Katso kohdan 4 kuva, jossa merkattuna miten paljon jalkoja voi esim.leikata)
huomatkaa ylipitkät kynnet...
4. Kaula ajellaan vastakarvaan alhaalta ylöspäin. Välillä voit joutua muuttamaan leikkuusuuntaa, sillä karva saattaa olla pyörteistä. Voit ajella kuonon niin, että koira seisoo, istuu tai makaa. Itse tykkään siitä, että koira seisoo tai istuu, sillä koiran maatessa, en ainakaan itse pysty hahmottamaan miten kaula pitää ajella. Kuono ajellaan oman mielen mukaan, mutta yleensä kuono ajellaan korvasta silmä kulmaan, silmien välistä ja korvasta kaulaan.

5. Leikattuani kuonon koneella, siistin suupielet ja kaulan reunat saksilla.
Tässä vaiheessa kone saa hieman aikaa jäähtyä.
Sitten ajelen vatsan alusen ja peräaukon seudun. Vatsan alusen leikkauksessa kannattaa erityisesti poikakoirilla olla varovainen! Nostan koiraa etujaloista ja pidän kiinni niin, että koira seisoo takajaloillaan. Mahanalus ajellaan noin "napaan" asti, uroksilla jopa hieman ylemmäskin.Lisäksi ajelen hieman reisien sisäpintaa. Kannattaa päästää koira aina välillä seisomaan neljälle jalalle.

6. Tässävaiheessa leikkaan kynnet. Voit leikata kynnet joko normaaleilla kynsisaksilla tai sitten kynsitrimmerillä. Itse tykkään normaaleista kynsisaksista, oon kai niin vanhanaikainen..

7. Sitten nypin mahdolliset korvakarvat. Tästä vaiheesta harvempi koira tykkää.. Voit totuttaa koiran korvakarvojen nyppimiseen pikkuhiljaa, esim.nyppäät muutaman karvan vaivihkaa sohvalla televisiota katsellessa. Tässä vaiheessa ei kannata antaa periksi, sillä jos annat nyt periksi, ensi kerralla koira voi on entistä pahempi. Toki kaikilla koirilla korvakarvat eivät ikinä aiheuta mitään.

8. Nyt kampaan koiran vielä kertaalleen, sillä se nostattaa karvat suoriksi. Sitten alan pikkuhiljaa saksia takapäästä kohti etupäätä. Ei kannata pelätä vaikka jälki olisikin epätasaista, sillä kukaan ei ole seppä syntyessään.

9. Nyt koira on valmis! Koira on nyt ansainnut paljon kehuja ja rapsutuksia (ehkä jopa jonkun herkun:-)), sillä haluathan, että trimmauksesta tulee mieleinen kokemus koiralle?! Muista käyttää koira asioillaan trimmauksen jälkeen!!

Tääkin kuva on ollut täällä jo aiemmin, mutta tästä näkee hyvin miltä näyttää likainen ja puhdas koira!
ennen-jälkeen
Toivottavasti tästä on edes jollekulle vähän hyötyä! :)

29 kommenttia:

  1. Kiva sivu ja selkeitä neuvoja, kiitos! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa tutulta. Itse teen juuri samalla tavalla ja 3 vuoden tiukan harjoittelun jälkeen olemme lähes mestareita kotikoiran trimmauksessa. Kun aikaa laittaa ja on sopiva hetki niin menee ihan rentoutumisen piikkiin (siis itselleni)

      Poista
  2. Kiitos tosi paljon tästä! :) Meillekin pitäisi olla villis tulossa tulevaisuudessa, joten mukava lukea näin konkreettisia ja monipuolisia ohjeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja kehuista! :) Oot tehnyt hyvän valinnan rodussa!

      Poista
  3. Todella selkeät ohjeet :) Isellä on aprikoosi kääpiövillis, Mimmi. Sillä kans on todella pehmeä ja takuttuva turkki. Mikäli pitää pitkänä, niin ellei päivittäin harjaa niin on ihan huovalla, tosin vaikka harjaisikin päivittäin niin silti se takkuuntuu.

    Mimmillä on tällä hetkellä kauttaaltaan n. 2-3cm mittanen turkki, kalootti ja korvissa pitemmät karvat. Itse trimmaan 3-4 viikon välein koneella+ siistin turkkia. Ammattitrimmaajalla käytämme 3-4 kertaa vuodessa.

    Oletko kokeillut käyttää trimmauskoneeseen tarkoitettua öljyä? Se jäähdyttää terää ja sillä saa kätevästi pois ns. sisälle menevät karvat. Itse en vaihda ollenkaan terää, vaan laitan välissä öljyä niin voin heti jatkaa trimmaamista.

    Aivan mahtava blogi, olen ihan koukussa tähän :) Mukavaa kun jaksat puuhata puudeliesi kanssa, ne ovat aivan mahtavia :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! Kiitos tosi piristävistä kehuista ja tietysti myös vinkistä! :)

      Joo, villiksien turkeissa on kyllä eroja..meillä kummallakin koiralla on tosi pehmeä ja takuttuva turkki, kun taas kasvattajan koirilla on hieman karkeampi turkki, joka ei takutu juuri ollenkaan.

      Tuo 2-3cm turkki on juuri sopivanpituinen; talvisin, kun lumi tarttuu turkkiin ja kesäisin, kun koirat haluavat uimaan, niin ei ole aina niin kova homma turkinlaitossa, kun tullaan kotia :)

      Meillä tuli koneen mukana öljypullo, mutta en ole huomannut, että se vaikuttaisi terän kuumenemiseen hirveästi, mutta hyvin mahdollista. Itsellä, kun ei tuo kone hirveästi kuumene :-) Öljyä laitan aina lopuksi koneeseen ja hieman myös terään.

      Poista
    2. Itse käytän välissä ja lopussa öljyä. Itse olen huomannut sen viilentävän terää, vaikkei toi munkaan terä kamalasti kuumene :) Onko teillä muuten langallinen kone vai ei? Meillä oli johdollinen, mutta ton pienemmän johdottoman ostettuani en voisi kuvitellakkaan trimmaavani vanhalla (: Se oli niin iso ja hankala pienten tassujen ja naaman trimmaamiseen.

      t: edellinen anonyymi

      Poista
    3. Pitääpä siis ensi kerralla laittaa myös välissä öljyä! :) Meillä on johdollinen kone. Silloin kun tuon ostin, niin ei paljoa ollut johdottomia koneita saatavilla, ja nekin joita oli,niin oli suht tehottomia. Sitten, kun on ylimääräistä rahaa, niin ostan tuon johdottoman. Onko se kuinka tehokas? Ja kestääkö akku hyvin? :)

      Poista
    4. Hei! Kysyisin että mikä kone teillä on? Etsisin sopivaa trimmeriä kääpiövillakoiran turkille.

      Poista
    5. Olen lukenut blogiasi pidempään mutta nyt pisti ´silmään tämä trimmaus postaus. koneeseen on joo öljyä mutta myös viilentävää spray suihketta, joka oikeasti auttaa :) terveisin ammatiltaan parturi, joka harkitsee kolmaneksi koiraksi villakoiraa :)

      Poista
  4. Kyllä sillä hyvin karvat lähtee :) Eikä tarvii painaa juur ollenkaan, toisin ku tolla vanhalla. Ja plussana, siinä tuli mukana paljon eri kokoisia kampoja jos haluaa ajella kesäks lyhkäsemmäks :) pisimmäl taitaa tulla joku reilu sentin mittanen.

    Meil akku kestää koko trimmauksen ajan hyvin (: Laitan aina trimmauksen päätteeks latautuu ja annan sit olla koko ajan kunnes taas trimmaan. Kertaakaan ei oo meinannu akku loppua.

    VastaaPoista
  5. Voi että, kun kuulostaa hyvälle! :) Ehkä mun jossakin vaiheessa täytyy vaihtaa..mikä kone sulla tarkalleen on? :)

    VastaaPoista
  6. Sinulla on mahtava ja kattava blogi! Olen saannut sinulta paljon vinkkejä tulevan villakoirani hoitoon! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunein kiitoksemme mahtavasta kommentista; piristi mieltä hirmuisesti! :)

      Ja onnea villakoiran hankintaan! Hyvän rodun oot valinnut :)

      Poista
  7. Hei! Lueskelin tuossa mielenkiinnolla blogiasi ja siitä sain hyviä ohjeita koiran turkin hoitoon. Mulla on itselläni tässä kauhea koirakuume ja rotulistalla on myös villakoira. Muutama kysymys mulla ois, jos ottaa villakoiran kotikoiraks, niin onko sen kaulan/ naaman ajaminen ihan "kaljuksi" pakollista, vai voiko ajatella että jättää hennon karvan esim naamaan??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että blogista on ollut hyötyä :) Voin vain lämmöllä suositella villakoiraa rotuna, jos vain innokkuutta ja mielenkiintoa riittää rotuun.

      Naaman/kaulan ajaminen ei ole mitenkään pakollista kotikoiralla, eli voit hyvin pitää turkin niissä hieman pitempänä. Villakoiran turkki on kuitenkin sen verran nopeasti kasvavaa luonnonvaraa, että kun trimmaat jonkun alueen, niin ei mene kuin muutama viikko, kun alue on jo paljon pitempää.
      Toisaalta, jos pidät naaman/kaulan alueen pidempänä, täytyy sinun huolehtia, että karvoja ei mene liiaksi koiran silmiin tai suuhun :-)
      Tsemppiä koiran hankintaan ja mukavaa syksyä!

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! =)

      Poista
    3. Ei mitään :) Toivottavasti oli hyötyä!

      Poista
  8. Kiva postaus, mutta mielestäni ajat kaulan liian alas. Tulee sellainen pullokaula/joutsenkaula mieleen. Ei saisi konettaa sen kohdan alapuolelle, jossa kurkku alkaa pullottaa varsinkin kun sinäkin ajat suht leveästi. Kannattaa joskus kokeilla vähän lyhyempää "kauluria". On fiksumman näköinenkin :)
    Muutenhan tuo koira on todella sievä ja kauniisti laitettu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja vinkistä! :-) Pitää ensi kerralla kokeilla hieman lyhyempää "kauluria". Mukavaa kuulla, että Kertun trimmausmalli miellyttää!

      Poista
  9. Moikka, mulla on parivuotias villistyttö, jonka olen aina trimmannut itse. Ongelmia on vatsan ja sisäreisien trimmaamisessa. Pidän koiran etutassuja ilmassa, mutta sitten se istuu, enkä saa sisäreisiä trimmattua. Laittaa muutenkin vastaan.. Olisko antaa neuvoja? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!
      Kiitos kommentistasi! :) Vatsan ja sisäreisien trimmaus ei ole mitään kaikkein helpointa hommaa, ja nuo paikat ovat koiralle niin herkkiä, että sen takia saattaa väistellä ja aristaa.

      Ensimmäiseksi vinkiksi sanoisin, että käännä koira sivuttain sinun kylkesi viereen pöydällä ja nosta siitä koira pystyyn. Näin saat paremman otteen koirasta eikä koira pistä niin pahoin hanttiin :-) Toisena vinkkinä sanoisin, että ota kaveri auttamaan koiran pitämisessä. Näin sinulle vapautuu toinenkin käsi trimmaukseen :)

      En voi muuta sanoa kuin tsemppiä! Kyllä se siitä :-)

      Poista
    2. Hiukan myöhäisiä kommentteja annan. Jospa näistä on apua uudemmille käppänän omistajille. Kun meille tuli pentu taloon,niin aloitin heti kasvattajan luomaa käytäntöä. Joka päivä turkin käsittelyä harjalla ja kammalla. Tassujen ja kuonon käsittelyä trimmerillä lähes päivittäin. Ei tarvi ajaa karvoja,kunhan kone koskettelee koiraa. Namuja aina käsittelyn jälkeen. Houkuttelen sanoin ja äänenpainoin koiraa käsittelyyn...Sini,hei mennään,kampaus,tänne...ja palkkaa koko ajan. Opetteluvaiheessa koko ajan kehua ja namia. Korvien ja kynsien hoitoa harjoiteltiin päivittäin myös. Aluksi näpelöimällä kynsisaksien ja pinsettien kanssa,tekemättä mitään oikeita hoitoja joka kerralla.Aina namia palkaksi,ja hirveesti innostuneella äänellä kehuja.Kuonon,mahan ja tassujen ajelussa aloitin siis tekoajeluilla palkiten,määrätietoisin ottein. Jos koira pakenee tai rimpuilee,niin älä anna periksi koiralle vaikka miten vinkuisi.Hyvää harjoittelua on myös tuoda suriseva kone tassujen tai kuonon lähelle muualla kuin hoitopöydällä,ja taas namuja palkaksi,samoin kynsisaksiin tottuminen.Vankat otteet,mutta ei väkivältaa. Opeta koira herkuilla kääntyilemään haluaamaasi suuntaan,niin sinun on helpompi työstää turkkia ym osioita.Kotikoiralle sain mainion hoitopöydän silityslaudasta. Vanhan silitystason tilalle laitettiin leveä nahkalla päällystetty vanerilevy.

      Poista
    3. En voi kuin kiittää kommentistasi♥ Olen täysin kannallasi - ahkeralla harjoittelulla pääsee hyviin tuloksiin!

      Poista
  10. Kikka & Villikset Niila & Tinto25. syyskuuta 2015 klo 2.02

    Lämpimät Kiitokset oikeen asiallisista vinkeistä,pidin opeista oikeen kovasti...Oikeesti..Kivat Sivut !!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että tykkäät <3 Pitäisi varmaan tämäkin postaus päivittää joskus entistä monipuolisemmaksi :)

      Poista
  11. Kysyisin että saako villakoiralta trimmata noi viikset tai nuo valkoiset "tuntokarvat/-viikset". Olen pitkään pohdiskellu enkä ole saanut selkoa asiaan. Suloisia koiria ja ihana blogi.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)