perjantai 15. heinäkuuta 2011

Esittelyssä villakoira!

Muutaman toiveen kautta lähdin tekemään teille postausta villakoirista. Tässä on koottu muutamia perusjuttuja villakoirista, mutta lisäyksiä/ehdotelmia/mielipiteitä saa laittaa toki :-)

Luonne:
Rotunahan villakoira on erittäin seurallinen, oppimisen haluinen, älykäs ja vaatii tekemistä! Villakoira jaksaa,haluaa ja pystyy vetämään pitempiakin lenkkejä , eikä sää haittaa sitä, jos pienestä pitäen siihen totuttaa. Tietenkin turkkia menee helposti kiharalle kosteudesta ja takkuuntuu, eli sadepuku kannattaa hommata heti alkuvaiheissa.

Usein villakoira mielletäänkin kaupunkilaisten puudeliksi , "hienostohauvaksi", vaikka sitä se ei todellakaan ole. Tosin kaupungissa villakoiria löytyy usein puettuina pieninä "prinsessoina", jolloin väite pitää valitettavasti paikkaansa.

Historia:
Rodun alkuperämaana pidetään Ranskaa. Alunperin villakoira olikin lintukoira, mistä onkin villakoiran leikkausmallit lähteneet liikkeelle .Lisäksi pieniä villakoiria käytettiin sirkuskoirina.

Koko:
Villakoira jaetaan Suomessa neljään eri kokoluokkaan:
-toyvillakoira vähintään 23cm ,mutta alle 28 cm (ihanne 25 cm)
-kääpiövillakoira 28–35 cm
-keskikokoinen villakoira 35–45 cm
-isovillakoira 45–62 cm

Turkki:
Villakoiralla hyväksytään väreinä: musta, ruskea, valkoinen, aprikoosi, harmaa ja punainen.Ulkomailla myös kaksiväriset voivat olla rekisteröityjä. Suomesta löytyy jonkinverran kaksivärisiä villakoiria.

Huonoihin puoliin kuuluu turkki. (tosin se voi olla myöskin hyvä puoli! ) Turkkia täytyy trimmata ja pestä säännöllisesti. Toki voit viedä villakoiran trimmaajalle, mutta jos haluat säästää rahaa, niin kannattaa itse ruveta harjoittelemaan koiran trimmausta. Silloin kannattaa hommata itselle trimmauskone ja sakset. Koneeseen ja saksiin kannattaa panostaa rahassa, halvallahan ei saa hyvää! :)
Jokaisen villakoiran omistajan täytyy hommata koirallensa omat harjat, karstat, kammat jne, ilman niitä ei tule selviämään villakoiran turkinhoidosta.

Villakoiralla ei ole pohjavillaa/aluskarvaa mikä lähes kaikilla muilla roduilla on. Pohjavilla/aluskarva lämmittää ja pitää koiran lämpimänä. Sen takia villakoira tarvitseekin asianmukaisen vaatetuksen ilmojen kylmetessä. Lisäksi on hyvä omistaa kunnon sadepuku. Mitään prinsessamekkoja ei villakoirilla tarvita! :-)

Sairaudet:
Villiksillä on todettu jonkin verran silmäsairauksia mm.harmaakaihia ja etenevää verkkokalvon surkastumista. Jonkin verran myös epilepsiaa on havaittu. Lisäksi esim. valkoisilla villakoirilla iho voi olla erittäin herkkä.

Kannattaa myös käydä kurkkaamassa Suomen villakoirakerhon sivut täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)