maanantai 2. joulukuuta 2013

Luukku 2

Oon jo pidemmän aikaa hauduttanut mielessäni ajatusta siitä, että kirjoittelen tälläisiä arkea helpottavia-postauksia. Tarkoituksena on tuoda esiin mm. miten olen koirani kouluttanut yhteiskuntakelpoisiksi sekä mitä itse pidän koulutuksessa tärkeänä. En ole mikään ongelmakoira-asiantuntija, mutta kokemusta ja tietoa löytyy monien koirien osalta monilta vuosilta.

Nämä ovat minun omia henkilökohtaisia mielipiteitä ja tapoja, enkä usko, että nämä välttämättä sopivat kaikille koirakoille. Eli muistakaa koiran kouluttamisessa ehdottomasti se, että  jokainen koira on yksilö ja jokainen koira vaatii omanlaisen kouluttamisen.

Tämän postauksen tarkoituksena on koota ne minun mielestäni tärkeimmät asiat, mitä koiran tulisi osata.

Luoksetulo ja irtiolo
Hyvä luoksetulo on yksi tärkeimmistä koiran omistamista taidoista. Se on tärkeä hallita arkielämässä -  tilanteessa kuin tilanteessa. Tämän taidon opettaminen kannattaa aloittaa heti pennun (tai aikuisen koiran) tultua taloon. Harjoittelu aloitetaan ihan pienestä pitäen ja edetään pikkuhiljaa häiriöisempään ja häiriöisempään tilaan. Varsinkin pienenä, kun pennun mielenkiinto saattaa yhtäkkiä häiriintyä, on tärkeää, että paikasta tehdään mahdollisimman häiriötön, eli mahdollisuusprosentti luoksetulolle on suuri. Varman luoksetulon saa tekemällä harjoituksia mitä erilaisimmissa tiloissa ja paikoissa usein. Muista käyttää luoksetulossa aina samaa käskyä (esim. Hertta tänne, Hertta tule...) 
Mitä hyötyä sitten varmasta luoksetulosta on? Voit pitää koiraa vapaana huoletta, ja tiedät, että koira tottelee sinua. Koira saa enemmän vapautta elämäänsä, kun saa olla joskus irti. 
Mun mielestä, hyvään irtioloon kuuluu se, että koira pitää minua (esim.metsälenkeillä) silmällä ja seurailee liikkeitäni sekä on lähettyvilläni. Käy aina silloin tällöin luonani katsomassa missä meen.

Hihnakäytös
Minulle on tärkeää, että koirat osaavat kulkea hihnassa vetämättä. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että koira ei seilaa ympäriinsä, kävelee vetämättä, ei jää nuolemaan turhia ja käyttäytyy muutenkin nätisti. Hyvä hihnakäytös vaatii paljon työtä, mutta on se sen arvoista. En vaadi koiralta täyttä kulkemista rinnalla, mutta vetämättä ja häsläämättä pitää osata kulkea. Koiran pitää oppia, että vetämällä ei pääse eteenpäin.

Itse lähdin harjoittelemaan hyvää hihnakäytöstä sillä, että palkkasin koiran, kun kulki lähellä. Jos koira veti, pysähdyin ja odotin niin kauan, kun koira itse löysäsi hihnan. Tätä jatkettiin niin kauan, kunnes koira hoksasi idean, vaikeuttaen pikkuhiljaa helposta tilanteesta vaikeampaan tilanteeseen.

Rauhoittuminen
Todella kätevä ja tärkeä taito osata. Helpottaa kummasti arkea, lomailua sun muuta, kun koira osaa rauhoittua tilanteessa kuin tilanteessa. Käyn koirien kanssa paljon eri paikoissa; treenihalleissa, kaupungilla, eläinkaupassa, ystävillä - joten olen alustapitäen pitänyt selvänä sitä, että opetan, tai oikeastaan vaadin, koiralta rauhoittumisen taitoa. Jos koiraa on koko ajan stressissä (koheltaa, vinkuu, läähättää..), niin se nostaa kyllä omistajan stressitasoa, mikä taas lietsoo koiran olotilaa.
Aloitin itse harjoittelun sillä, että opetin koiria rauhottumaan ensin kotona ja sitten vein koiria jo ihan pennusta saakka ystävieni luo ja olin siellä niin kauan, että pentu oli rauhassa. Vaikeutin rauhottumisen harjoittelua pikkuhiljaa vaihtaen paikkaa yhä haastavempiin ja vilkkaimpiin paikkoihin. 

Ei
Tartteeko tätä edes selitellä? Ei-sanan oppiminen on tärkeää jo ihan pelkästään senkin takia, että koira oppii mikä tarkoittaa kiellettyä ja mikä sallittua. Opettamisen aloitin sillä, että aina kun pentu teki jotain väärin, käytin ei-sanaa ja keskeytin tekemisen. Näin pentu oppi alustapitäen, että ei-sana tarkoittaa, että kyseinen tekeminen on väärin ja se pitää lopettaa.
Tässä muutamia mielipiteitäni ja vinkkejä koiran kouluttamisesta. Vaikka tästä ehkä saikin sen kuvan, että tavoittelen täydellistä koiraa ja sen käytöstä, niin ei se aivan niin ole. Nämä ovat vain tavoitteita :-)

Nimim.hihnanpäässä pyörii kaksi häsläävää ja seilailevaa koiraa, ainakin sillointällöin :-D

12 kommenttia:

  1. Hei! Kiva postaus :) Itse jäin miettimään tuota rauhoittumista, joka on meillä kyllä ongelma varsinkin vieraissa käymisessä. Eli siis miten koiran voi opettaa rauhottumaan? Minkälaisilla harjoituksilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos paljon :-)

      Itse oon paljon tehnyt erilaisia harjoituksia. Harjoituksen idealla ei ole väliä, kunhan koiran saa rauhoittumaan. Olemalla itse rauhallinen ja varma, edesautat koiran rauhottumista ja rentoutumista vieraassakin paikassa. Kaikkein tärkeintä on se, että koira palkataan siitä, että se rauhottuu.
      Riippuen koirasta, rauhottumista voi harjoitella esimerkiksi rapsuttelulla, kevyesti hieromimalla tai kiinnittämällä koiran huomio muualle :-)

      Poista
  2. Ärsyttää kun on sellaisia koiranomistajia, jotka eivät osaa kieltää koiraansa. Meidän koiralla on noista suunnilleen kaikki hallussa, paitsi irti olo, mutta ei metsästyskoiraa voi irti pitää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan! Koira ei kärsi siitä, että sitä käsketään tai kielletään, vaan päinvastoin. Yleensä koiran (sekä tietty omistajan) arki helpottuu huomattavasti, kun koiralla on tietyt rajat ja säännöt :-)

      Metsästyskoiralla tuo irtiolo tuo omat haasteensa..

      Poista
    2. Nyt on kyllä ihan pakko takertua... Miksei metsästyskoiraa voi pitää irti? Hyvällä luoksetulolla sekin onnistuisi. ;)

      Poista
  3. Kyyyllä metsästyskoirakin voi oppia, nimim. kokemusta on. Yksilökohtaista luulisin. Tosin tuossahan on puolet lintukoiraa, vähän karhukoiraa ja porokoiraa, mutta silti. Hyvin on oppinut :D Tokikaan, ei tuota ihan joka paikassa tuosta nuon vain voi irti laskea, mutta esim. pelloilla tohtii pitää huoletta.. Metsissäkin kyllä silloin tällöin rämmitään ja aika hyvin pitää silmällä missä mä menen. Joskus saattaa lähteä kyllä linnun/rusakon perään juoksemaan, mutta tähän mennessä ei vielä kertaakaan ole "jäänyt sille tielle" vaan tullut pian takaisin. Pitää nyt kyllä koputtaa puuta ^^'

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! :-) Vapaana pysyminen riippuu niin paljon koirasta, osalla irtiolon harjoittelu on hankalempaa ja osalla taas helpompaa. Mikään ei ole mahdotonta, mutta osalla koirista se vaatii todella paljon työtä.

      Poista
  4. Meidän metsästyskoiraa (Beagle Josea ) ei todellakaan voi pitää irti, koska se on jänis koira. Vaikka se olisi opetettu kuinka hyvin pysymään omistajansa luona, jos se saa jäniksen hajun nenäänsä se lähtee. Ja jos se vielä näkee jäniksen se ei kuule eikä välitä muusta kuin siitä jäniksestä. Ja se on jo oppinut sen, että jänisten ajo on sen hommaa. + Että se on vielä nuori, joten energiaa löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, osalla koirista tuo metsästysvietti on niin suuri, että se luo vapaanaolon lähes mahdottomaksi, ellei mahdottomaksikin :/

      Poista
  5. Mahtava postaus! Todella hyviä vinkkejä. Meillä onneksi ei ole ollut minkään kanssa ongelmia. On siitä rauhallisesta ja hieman arasta koirasta joskus hyötyä :D Kuten siinnä, että koskaan ei ole ollut rauhoittumisen kanssa ongelmia ja aina on pysynyt lähettyvillä, joten vapaana voi pitää lähes missä vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :-) Mukava kuulla!

      Nimenomaan, joskus hieman arasta ja rauhallisesta koirasta voi olla hyötyäkin. Meillä Hertta on tuo hieman arka ja rauhallinen (=helppo koulutettava), mutta Kertun kanssa ollaan saatu tehdä sitten sitäkin enemmän töitä käyttäytymisen ja rauhottumisen kanssa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)