tiistai 9. huhtikuuta 2013

Kysymyksien vastaukset

Vastailen vihdoin ja viimein teidän kysymyksiinne! Kysymyksiä tuli tosi kivasti, kiitos jokaiselle kysymyksenlähettäjälle! :) Jonkin verran tuli samanlaisia/-tyylisiä kysymyksiä, joten yhdistelin joitakin kysymyksiä.

1. Molempien koirien hyvät ja huonot puolet? 
Kummallakin koiralla hyviä puolia on ehdottomasti sosiaalisuus, iloisuus ja toiminnanhalu. Jos koiria pitää vertailla, niin Hertta on paljon sopeutuvaisempi kuin Kerttu, mutta Kerttu taas on rohkeampi.

Kertun huono puoli on, että kyllästyy vieraissa paikoissa paikallaoleskeluun välillä vähän liiankin nopeasti, mikä teettää välillä vähän töitä. Hertan huonoa puolta/puolia ei tuu yhtäkkiä mieleen. Paitsi tuo pelko isoja koiria kohtaan, mutta kys. asia ei ole varsinainen Hertan huono puoli..jos ymmärrätte mitä tarkoitan.

2. Mikä on lempilajisi (esim. TOKO/agility/näyttelyt jne) koiraharrastuksessa?
Varmaankin toko ja agility. Itse tykkään enemmän toiminnallisesta harrastuksesta, jossa saa puuhata yhdessä koiran kanssa eli näyttelyt tmv. ei niinkään ole "mun juttu". Kaikkia lajeja en kuitenkaan ole valitettavasti päässyt kokeilemaan.

3. Millaiselle ihmiselle villakoira sopii?
Turkinhoidosta tykkäävälle, toiminnanhaluiselle ja reippaalle :)

4. Voisitko kuvitella ottavasi jonkun muun rotuisen koiran, jos niin minkä rotuisen?
Voisinpa hyvinkin :-) en paljasta enempää, kuin että paimenkoira se olla pitää!

5. Mitkä ovat tulevaisuudentavoitteesi/ tavoitteesi koirien kanssa?
Mulla ei ole mitään suurempia tulevaisuudentavoitteita, mutta Hertan isojen koirien kammo pitäisi saada kokonaan pois. Kertun kanssa treenaus kohdistuu isoihin tapahtumiin (=iso väkijoukko/paljon koiri), sillä Kerttu meinaa välillä vähän liikaakin innostua ihmisistä ja koirista.

6. Kun harkitsit ottaa villakoiran, mietitkö eri värivaihtoehtoja, vai oliko itsestään selvää että haluat aprikoosin? Vai oliko värillä mitään merkitystä?
Ei mulle ole koiran väri ikinä mitenkään suunnattoman tärkeä juttu ollut - koira kuin koira. Itselle on huomattavasti tärkeämpää esim.koiran terveys kuin väri.
Jos oma henkilökohtainen mielipide pitää antaa, niin tykkään enemmän vaaleista (tai ruskeista) villakoirista, mutta kuten jos äsken sanoinkin, niin ei sillä värillä niin hirveästi ole väliä.

7. Mikä oli ensimmäinen temppu minkä koirille opetit?
En tarkkaan muista, mutta jokin peruskäsky, luultavasti joko istu tai paikka. "Kunnon" tempuista varmaankin tassun anto.

8. Harrastatko muuta koirien lisäksi? 
Kyllä vain! Tällähetkellä mm. ohjaan lapsille kerhoa, teen hopeakoruja, koirahieron, valokuvaan, teen koirille asusteita (Tassutöyrä tmi), bloggaan ja lenkkeilen. Eli ei mulla ajankäyttö-ongelmia todellakaan ole :-D

9. Kuinka kauan olit Rollon kuoleman jälkeen ilman koiraa?
Apua, olipas tämä hankala kysymys..mutta vuoden päivät taisin olla ilman koiraa.
 
10. Purevatko tai näykkivätkö koirasi?
Kumpikaan ei ole ikinä purrut/näykkinyt, jos pentunäykkimisiä ei lasketa. Itse painotan koiran kasvatuksessa sitä, että koiralle tehdään alusta pitäen selväksi kuka määrää. En tarkoita, että koira pitäisi nakata joka vaiheessa selällensä ja alistaa, vaan esim. sitä, että edes pentuna ei anneta näykkiä eikä purra.
Myös luottamuksella ja hyvällä peruskasvatuksella on osuutta asiaan :-)
11. Milloin pentunäykkiminen loppui kummallakin?
Siitä on niin kauan, kun nuo ovat olleen pieniä pentuja, mutta yhtäkkiä heittäisin, että muutaman viikon kesti pentunäykkiminen. Ei nuo ole edes pentuna hirveästi näykkineet.

12. Miten uskallat pitää koiriasi vapaana?
Välillä mielessä käy, että mitä jos tapahtuu jotain, mutta luotan, että koirat tulevat käskystä mun luokse. Kummatkin koirat kuitenkin omaavat hyvän peruskoulutuksen. Oon opettanut noille "Tänne"-käskyn lisäksi muutaman aika kätevän tempun, joiden avulla vapaanaolosta tulee huomattavasti helpompaa.
"Täällä"= jos jää haistelemaan, niin lähtee heti pinkomaan kulkusuuntaan, eli mihin ollaan menossa
"Odota"= odottaa, niin kauan paikallaan, että saa "Vapaa" käskyn
"Lähellä"= kulkee noin metrin päässä musta
"Sivu"=kulkee vasemmalla puolella, ihan jalassa kiinni, mutta ei kuitenkaan seuraa
"Vapaa"=saa juosta ja peuhata niin paljon kuin lystää
"Jatkuu"=rauhoitutaan kävelemään hihnassa

13. Ovatko Hertta tai Kerttu kumpikaan koskaan karanneet?
Kerttu ei ole ikinä karannut, mutta Hertalla oli pienempänä vaikeuksia luoksetulossa. Muistan kerran, kun juuri lannan levityksen aikaan Hertta karkasi (sen ainoan kerran, kun on karannut!) ja kieriskeli sitten vasta levitetyssä lehmän lannassa. Silloin mietin, että miksi omistankaan koiran...ja vielä turkkirodun :D asiaahan ei  parantanut yhtään se, että Hertta ei antanut ottaa itseään kiinni, vaan juoksi karkuun.

14. Mitä Hertta pelkää? Entä Kerttu?
Hertta pelkää vielä jonkin verran varsinkin isoja koiria. Yhtäkkiä ei tule mieleen mitään, mitä Kerttu pelkäisi. Mitä nyt joskus muka jotain vaateläjää tmv. pelkää kotona :-D

15. Koiriesi oudoimmat tavat?
Korvien pesu aamuisin! Toki tätä puuhaa taitaa aika moni muukin koira harrastaa :-D

Kerttu nukkuu joka yö (koko yön!!) mun peiton alla. Monesti oon miettinyt, että miten ihmeessä se saa happea ja eikö sille tuu kuuma, mutta ei..toki kesällä voi olla, ettei kauheasti viihdy peiton alla :)

16. Miks teidän blogi on näin ihana?
Hihii, kiitos kiitos :3

17. Mitä mieltä olet sekarotuisista?
Itsekin aikoinani omistin sekarotuisen, joten en ole sekarotuisia vastaan. Jos on koiralla "oikeanlaiset" vanhemmat, niin uskon, että sekarotuinen saattaa olla rotukoiraa terveempi. Mutta heitetään nyt esimerkkinä vaikka, että lyttykuonoinen ranskanbulldoggi ja pitkäkuonoinen pk.collie yhdistetään, niin eihän siitä nyt mitään hyvää tule. Yleisesti ottaen kivoja ja yleensä aika persoonallisen näköisiä koiria :)

18. Mitä mieltä olet terriereistä?
Kelporotu, ei moittimista! Kivan rohkeita, suhteellisen terveitä ja hyvin koulutettavia :-)

19. Voisitko kuvitella omistavasi mäyräkoiran?
Ei aivan ole "mun rotuni", eli voisi saada paremman kodin muualta. En tarkoita sitä, että en rakastaisi ja hoitaisi koiraa, mutta mäykylle voisi löytyä muualta asiantuntevampi koti. Jos jäi jollekin mun selitys epäselväksi :-D

20. Meneekö sulla koskaan hermot Herttaan tai Kerttuun?
Ihan rehellisesti voin sanoa, että menee. Niinkuin varmaan jokaiselle koiranomistajalla joskus. Mutta tosi harvoin. Nuo osaavat vain joskus olla sellaisiakin pässinpäitä, että..

21. Haukkuvatko koirasi paljon?
Hertta ei hauku juuri koskaan, mutta Kerttu innostuu välillä haukahtelemaan (ei siis jatkuvaa haukkumista!) ,kun ollaan jossain menossa (esim.koirapuistossa) ja Kerttua rupee tylsistyttämään.
Meillä ei yleensä haukuta ovikellolle, mitä nyt joskus Kerttu vähän.

22. Ärsyttävimmät piirteet tai mitä haluaisit muuttaa koiristasi?
Vaikka haluan koiran olevan sosiaalinen, niin välillä noiden huomionkipeys on jotain ihan tajutonta :-D En varmaan muuttaisi mitään, sillä kummatkin koirat ovat ihania juuri tuollaisina <3

23. Kuinka pitkä olet?
Oon noin 166cm enkä oo enää moneen vuoteen kasvanut. Ja tosiaan, oon jo ylittänyt pituudessa äitini :)

24. Mikä puhelin sinulla on?
Mulla on iPhone 4S.

25. Mikä olet horoskoopiltasi?
Mä oon kaksonen.

26. Miten päädyit villakoiraan?
Villakoiraan päädyin monen mutkan kautta. Kaikki lähti siitä, kun entinen koiramme Rollo kuoli tapaturmassa. Surin ja olin sitten pitkän aikaa ilman koiraa. Kuitenkin jokin osa minussa halusi koiran ja päädyin sitten katsomaan villakoiranpentuja.  No, pentukuumehan iski muhun! No ei siinä auttanut kuin tutustua rotuun paremmin ja mitä enemmän tietoa rodusta sain, niin sitä enemmän se vaikutti omalta rodulta. Ja niin meille muutti vuoden 2009 kesäkuun alussa villakoiranpentu. Enkä ole kyllä katunut!

27. Entä juuri Herttaan ja Kerttuun?
Hertan tarinan voit lukea yltä.
Kertun tarina on sitten ihan oma juttunsa. Rupesin miettimään toista koiraa Hertan ollessa noin 1½ vuotta. Halusin kuitenkin, että eka koirani olisi "valmis" ennenkuin meille tulisi toinen. Vuoden 2010 lopussa asia tuli sitten ajankohtaiseksi. Eli eikun kasvattajalle kyselyä ja varausta tulevasta pentueesta.
Toista koiraa hankkiessani halusin, että eka koirani (=Hertta) olisi "valmis" (=peruskoulutus hanskassa ja ettei koira olisi enää mikään kovin kakara). En kumminkaan halunnut, että koirilla olisi mikään kovin suuri ikäero, sillä halusin koirien viihtyvän ja leikkivän toistensa kanssa. Lisäksi halusin uuden perheenjäsenen ja harrastuskaverin itselle.

28. Onko koirien nimillä tarinaa?
En halunnut koirille mitään kovin yleisiä koirannimiä, vaan jotkut hieman harvinaisemmat. 
Hertta sai nimensä, kun isäni oli suunnistuskilpailussa Jukolassa ja siellä huudeltiin erästä tyttöä Hertaksi. Kertun nimen tarinaa en muista. Sellainen mielikuva on, että nimi tuli kuin luonnostaan Kertulle :)

29. Meinaatko joskus vielä hommata villakoiran?
Uskoisin, että kyllä :-)
30. Kerro elämäsi koirasta.
Mulla ei ole ikinä ollut sitä varsinaista "elämäni koiraa", sillä jokainen omistamani koira on ollut ja on minulle yhtä tärkeä ja rakas. Mutta jollaintavalla, Rollo oli mieleenpainuva, rakas ja omalla laillaan opettavainen koira.Mun ihkaensimmäinen oma koira <3

31. Unelmien koirarotu?
Unelmien koirarotu sisältäisi seuraavat piirteet:
-Toiminnanhaluisuus
-Hyvä terveys
-Halu miellyttää ihmistä
-Rohkeus
-Sosiaalisuus 
-Hyvä koulutettavuus

32. Kun hankit koiraa, mihin kiinnität huomiota?
Koirarodun luonteeseen, terveyteen ja koulutettavuuteen, sekä sopiiko juuri kyseinen rotu minulle. Ja jonkin verran myös ulkonäköön.
Selailen eri kasvattajia ja vertailen kasvattajia keskenään. Esim. kyselen kasvattajilta mitä he pitävät tärkeinä koiran pennuttamisessa.
Sitten siirryn selaamaan koiran sukutauluja ja katsomaan millainen terveys suvun jäsenillä on ja on ollut.
Itse pidän myös tärkeänä sitä, että "kemiat kohtaavat" kasvattajan kanssa, sillä haluan, että kasvattaja on edes hieman kiinnostunut kasvateistaan, eikä vaan ns."kääri rahoja taskuunsa, kun auton takavalot näkyy".

33. Haluaisin tietää, että onko sinulla omakohtaisia kokemuksia, että valkoinen turkki olisi hankalempi villakoiralla, kun esim. musta? Haaveena olisi Nanan seuraksi valkoinen villakoira, mutta kiinnostaisi tietää onko tuo turkki "aivan mahdoton". Entinen aprikoosimme oli huomattavasti vaativampi (pehmeämpi turkinlaatu), kun Meidän edesmennyt ja nykyinen musta, onko teillä näin Hertalla ja Kertulla? :)
Itse olen törmännyt myöskin samaan ilmiöön, lieneekö vain omaa harhakuvitelmaa vai tosiasia..mutta meillä kummatkin koirat ovat paljon hankalaturkkisempia kuin esim. trimmaamani tummat koirat. Kaikilla trimmaamillani tummilla koirilla on ollut paljon karkeampi ja hieman ohuempi turkki. Eli turkki ei ole takkuuntunut yhtä helposti.

Mutta en pidä vaaleaa koiraa mitenkään mahdottomana hoidettavana :-) Eli uskon, että pärjäät oikein hyvin mýös vaalean koiran kanssa!

34. Minä haluaisin tietää, mitkä ovat olleet parhaimmat hetket koiriesi kanssa? Entä noloimmat?
Parhaimmista en tiedä, mutta ikimuistoisimmat hetket ovat varmasti olleet pennun haku kotiin, sisäsiisteyden oppiminen, erilaiset temput, mätsärivoitot jne.

Noloimmat...apua! Onhan näitä aina joskus ollut, mutta päällimmäisenä tulisi mieleen ainakin se, kun Hertta karkasi juuri silloin, kun pellolle levitettiin lantaa. (Lue lisää kysymyksestä 13!) ja meidän naapuri nauraa siinä aivan lähellä, kun Hertta kieriskelee onnellisena tuoreessa lannassa.
Huh, olipas tämä urakka! No, nyt se on onneksi ohi :-)

6 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)