sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Muista koiraa 24.4!

Valtakunnallista Koiranpäivää vietetään taas 24.4. Vuonna 2013 Koiranpäivää vietetään seitsemättä kertaa.
Kennelpiirit ympäri Suomen järjestävät päivän aikana erilaista koira-aiheista ohjelmaa. Koiranpäivän ohjelmiin voi tutustua klikkamalla kennelpiirien kartalle

Tämän vuoden Koiranpäivän teemana on "Vastuu koiran omistajana - vastuu ympäristöstä".
Kennelliitto haluaa erityisesti muistuttaa, että järjestyslain mukaan koirien jätökset on kerättävä taajamien hoidetuilla alueilla. Taajamien hoidetuilla alueilla tarkoitetaan siis kuntien ylläpitämiä ja yksityishenkilöiden hoitamia alueita. Poliisi voi tarvittaessa sakottaa koiranomistajaa, joka jättää koiransa jätökset keräämättä.

Lisää tietoa Koiranpäivästä löytyy täältä ja täältä!

Aiempien vuosien Koiranpäivä-teemoja:
2012 Vastuu koiran omistajana
2011 Vapaaehtoistoiminta
2010 Terve koira yhteiskunnan jäsenenä
2009 Miten lapsi lähestyy koiraa?
2008 Koiraharrastus
2007 Koira liikuttaa

Best Friendillä onkin pyörinyt jonkin aikaa "P*ska juttu. Mutta ratkaistavissa."-kampanja. Sen tarkoituksena on edistää ainaista koirankakka-rumbaa keväisin. Koirankakka jaksaa puhuttaa ihmisiä vuodesta toiseen; erityisesti lehtien yleisönosasto-palstalla. Viimeaikoina on tullut myös esiin myrkytystapauksia, mitkä minusta (ja varmasti myös monista muista) menevät jo vähän yli..tai vähän enemmänkin kuin vähän. Tämä ongelma (jos sitä siksi voi kutsua) ei riipu mitenkään koirista. Se hihnan toinen pää on "syyllinen". Miksi siis kostaa täysin viattomille?! Sitä en ymmärrä. 
Best Friend jakoikin 1500 ensimmäiselle kampanjaan osallistuneelle ilmaisen koirankakkapussinäytteen. Tämä Best Friendin kampanja on siis varsin hyödyllinen!

Tässä pieni tekstinpätkä Best Friendin Facebook-sivuilta:
"Koirankakka on orgaanista jätettä, joka luonnossa maatuu muutamassa kuukaudessa. Koirankakka sisältää paljon ihmisen terveydelle haitallisia bakteereja, joten yleisen viihtyvyyden ja terveydellisten syiden vuoksi on aiheellista kerätä koirankakat pois kaupunkien kaduilta ja viheralueilta. Tästä syystä suositellaan myös, ettei koirankakkoja laiteta komposteihin eikä biojäteastioihin.

Koirankakka on helpointa hävittää käyttämällä kestäviä ja edullisia muovipusseja, joissa on otettu huomioon pussien maatumisaika. Normaalisti muovi hajoaa takaisin luontoon vasta vuosien tai vuosikymmenten päästä, mutta tätä prosessia voidaan myös turvallisesti ja luontoystävällisesti nopeuttaa.

Jätteiden keräyslaitoksella kakkapussi sisältöineen joko poltetaan tai sitten se hajoaa luonnon normaaliin kiertokulkuun kaatopaikalla parissa vuodessa ympäristöä rasittamatta."


Koiraihmiset ovat iät ja ajat sanoneet koirankakkojen poimimattomuudelle syyksi roskiksien vähyyden. Roskiksien vähyydestä olen samaa mieltä ja täällä päin ne vähäiset roskikset ovat joko a) täysiä tai b) ilman pohjaa olevia. Mutta ei se siltikään oikeuta olemaan keräämättä koiran jätöksiä. Itse ainakin kannan pussia niin kauan, että tyhjä ja pohjallinen roskis löytyy.
Kurikkaan rakennettiin vajaa vuosi sitten koirapuisto ja sen yhteyteen Kurikka hankki koirankakkapussi-automaatin. Tällätavoin Kurikka kannustaa keräämään (etenkin koirapuistosta) koirankakat. Sanoisinko, että hatun noston arvoinen juttu Kurikalta!

Mutta on tähän ongelmaan keksitty muukin ratkaisu! Nimittäin jo muutaman vuoden ajan Koirankakkaroskis.fi on jakanut ilmaisia tarroja roskikseen laitettavaksi. Kampanjan tarkoituksena on lisätä roskiksia, johon koirankakkansa voi tiputtaa lenkin varrella. Nykyisin roskiksia (mihin koiran tuotokset voisi tiputtaa)ei ole juuri nimeksikään ja siksi koirankakat jäävät yleensä ihmisiltä keräämättä.
Varsinkin jos roskikseesi jää aina vähän tilaa tyhjäksi roska-auton saapuessa, niin nyt on oiva aika laittaa sekin tila hyötykäyttöön!
Tilaa ilmainen tarra roskikseesi, ja näin helpotat tätä ainaista ongelmaa! Tilaamaan pääset tästä!

Tehdään me koiranomistajat tästä maailmasta edes hitusen parempi! Eikö niin?! :-)
Koirankakatonta kevättä kaikille! 

4 kommenttia:

 1. Itse olen samaa mieltä tuosta koiran kakkojen keräämisestä. Yleensä mitä olen nähnyt ne ovat pienten koirien omistajia, jotka ne keräävät. Mutta isojen koirien jätökset ainakin mua häiritsee enemmän, usein kun ne ovat keskellä tietä/aivan tien vieressä. Täällä päin kun kans noita roskiksia ei ihan joka nurkalla ole, useimmiten joutuu kilometrejäkin kantamaan sitä pussia. Mielestäni kunta saisi lisätä roskiksia jos sitten myös muukin roskaaminen vähentyisi :)

  Aurinkoista kevättä myös teille :)

  VastaaPoista
 2. Tuo tarrasysteemi on hyvä, mutta en ole vielä koskaan nähnyt sellaista roskista, jossa tarra olisi. Ehkä ihmiset eivät vielä tiedä asiasta? :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ei niitä kovin monia näy. Varsinkaan keskustoissa niitä ei paljoa ole, sillä taloyhtiön pitää päättää saako tarran roskikseen laittaa.

   Itse olen muutamia bongaillut! Toivottavasti kampanja tulisi ihmisten tietoisuuteen enemmän! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)