torstai 17. joulukuuta 2015

Luukku 17 : 12 totuutta meidän koiralaumasta

Nyt kun tämän kolmen koiran (lue: marakattilauman) kanssa on eletty yhdessä melkein vuosi, on hyvä pohtia muuttunutta elämäämme. Paljon on tullut jo yhden vuoden aikana koettua ja nähtyä - muiden ihmisten harhaluuloja ja omiakin sellaisia, säpinää ja rauhallista elämää sekä fiksua käyttäymistä ja ongelman alkuja. Aina kolmen koiran kanssa eläminen ei tosiaankaan ole ruusuilla tanssimista, mutta en kyllä hetkeäkään kadu Martan ottamista laumaan. Neiti on päässyt hyvin sisään elämäämme ja tottunut arkeemme. Suurempia ongelmia ei oo onneksemme ollut ja ollaan ne pienet ongelmat saatu hienosti taltutettua. Hyvä näin! Keräsin tähän postaukseen 12 lausetta, joihin ollaan törmätty :-)

1. Kolmen koiran kanssa on yhtä helppoa kuin kahden koiran kanssa
Oikein ja väärin. Joissain asioissa on oikeesti yhtä helppoa (varsinkin nyt kun Marttakin osaa jo hyvin käyttäytyä pääosin), mutta suurinosa asioista vaatii kuitenkin enemmän järjestelyä, miettimistä ja aikaa kuin kahden koiran kanssa oleminen. Lisäksi ruokaan, tarvikkeisiin ja herkkuihin menee huomattavasti enemmän rahaa. Hoitopaikan etsiminen koko koiralaumalle on vaikeampaa etkä pääse yhtä helposti lähtemään kaikkiin menoihin. Silti en vaihtaisi tätä mistään hinnasta pois


2. Villakoiralaumaan ei voi hankkia isoa koiraan
Väärin. Miksei voisi? Yhtälailla villakoirat voivat elää ison koiran kanssa kuin pienenkin koiran kanssa. Se on omistajan tehtävä opettaa koiralle käytöstavat toimimaan laumansa kanssa. Meillekin eräs beussikasvattaja totesi, että villakoirat tulevat syödyksi jos hankin beussin - vielä ne kuitenkin elossa ovat...:-D

3. Villakoirat ovat nirsoja.
Väärin. Mulla on vissiin jotain mutanttiversioita, mutta nää hotkii kaiken alas - kurkusta porkkanaan. Ei oo tullut vielä vastaan mitään mikä ei kelpaisi. Taistellaan enemmän tuon hotkimisen kuin nirsoilun kanssa..eli kaikki todellakin kelpaa!

4. Isot koirat eivät voi leikkiä pienten koirien kanssa.
Väärin. Meillä ainakin voi ja ennenkaikkea, neiti osaa leikkiä pientenkin koirien kanssa. Oon toitottanut Martalle pienestä pitäen, että pienin koirien kanssa on oltava varovaisempi ja järki on mennyt onneksi tosi hyvin päähän. Martta leikkiikin usein villakoirien kanssa makuultaan ja näin homma sujuu paremmin! Lisäksi Martan paras kaveri on pieni koira, jonka kanssa tulee loistavasti juttuun :-)

5. "Hurjan" ulkomuodon takia Martta on varmasti kamala tappajakoira.
Valitettavan väärin.  Mä voisin jopa väittää, että Martta osaa käyttäytyä montaa pikkukoiraa paremmin - välillä jopa noita omia villakoiriakin paremmin..:-D "Hurjan" ulkokuoren alta löytyy äärimmäisen lupsakka ja sosiaalinen tapaus.

6. Martasta tulee varmasti lauman pomo.
Väärin. No eipä oo tullut ja tuskin tuleekaan. Meillä on aika tarkka laumajärjestys eikä Martta oo kokenut, että sen pitäis olla villakoirien yläpuolella. Siispä meillä Hertta pysyy pomona jatkossakin!
7. Villakoirat tarvitsevat vähemmän aktiviteettia kuin Martta.
Oikein ja väärin. Meillä villakoirat on tottuneet pitkiin lenkkeihin eikä niihin "kierretään kortteli, taikka kaksi"-lenkkeihin, joten ne kulkevat mukanani yhtälailla lenkeillä kuin Marttakin. Väite pitää kuitenkin osaksi paikkaansa, sillä kyllä Martta tarvitsee jollaintapaa enemmän aktiviteettia - ihan pelkästään jo nuoren ikänsäkin takia. Martan kanssa tulee siis touhattua jonkin verran enemmän ja just panostaen enemmän aivotyöskentelyyn.


8. Villakoirat haukkuvat enemmän kuin Martta.
Pakko myöntää, että oikein! Etenkin Kertulla on rasittava tapa haukkua kaikki kotiin tulevat, mutta Martta pitää kyllä useimmiten suunsa kiinni kaikessa..:-D


9. Villakoirien kanssa on helpompi kulkea missä vain.
Tätä lausetta mun piti kauan aikaa miettiä. Tää on sekä oikein että väärin. Villakoirien koon vuoksi niiden kanssa on helpompi kulkea esim. bussissa, mutta toisaalta jos meen Martan kanssa kahdestaan niin se on vähintäänkin yhtä helppoa. Kolmen koiran lauman kanssa en ensimmäisenä lähtisi esimerkiksi junalla matkustamaan, vaikka loppujenlopuksi se ei olisi välttämättä kuitenkaan mikään suuri este. Eli hätätapauksessa kulkisin, mutta en nyt välttämättä ensimmäisenä lähtis menemään..

10. Opiskelijana kolmen koiran omistaminen on mahdotonta - ainakin jos asuu rivarikaksiossa
Väärin. Minusta on ihan sama oletko työssäkäyvä, työtön vai vaikka opiskelija, omilla valinnoilla pystyy omistamaan ja hoitamaan vaikka millaista koiralaumaa jos haluaa. Nuoren ikäni takia olen kuullut jos jonkinlaista kommenttia koiristani, mutta useimmiten päässyt todistamaan väitteet vääriksi. Sitä paitsi, mun mielestä ei oo väliä missä asut - meillä ainakin kotona ollaan rauhassa ja pihalla sitten riehutaan. Aika selkeä yhtälö.

11. Luovun koiristani, kun muutan keväällä isompaan kaupunkiin.
Niin väärin. Mulle eräs tuttavani tuli sanomaan tämän tässä jokin aika sitten ja mulla kyllä kiehahti. Mitä ihmiset oikein luulee? Luovun koiristani sen takia, että mä muutan? En todellakaan. Mä laitan koirat etusijalle ja valitsen asuinpaikkani sitä mukaan. Se on järjestelykysymys, ei mikään este.

12. Sallin villakoirille enemmän vapauksia kuin Martalle.
Oikein ja väärin. Sallin jonkin verran vapautuksia villakoirille (mm. pääsevät sänkyyn ja saavat leikkiä keskenään sisällä jonkin verran enemmän) toisinkuin Martalle. Toisaalta Martalla en taas ole joistain asioista niin tarkka (esim. sisälle tultaessa saa lähteä tassujen pyyhkimisen jälkeen samantien sisälle, kun villakoirat odottaa lupaa). 

Onko joku muu törmännyt samoihin ennakkoluuloihin - missä, koska ja kenen sanomana? :-)

15 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus :)

  Mimmi on nirso, johtuen kylläkin varmasti siitä että pentuna yritettiin keinolla millä hyvänsä saada syömään, kunnes tajuttiin huonon syömisen johtuvan vatsavaivoista. Nyt ollaan jätetty rasvaiset, paistetut ja maustetut ruuat pois ja närästykset ja jatkuvat vatsavaivat loppui :)

  Monesti ollaan kuultu (varsinkin mun ukin ja mummun sanomana) että koska Mimmi on pieni ja rauhallinen se ei jaksaisi pitkiä lenkkejä ja kaipaisi aktiviteettia. Niin väärin. Pyritään päivittäin lenkkeilemään noin tunti, harrastetaan rallytokoa kerran viikossa ja kotonakin puuhastellaan aktivointipelien/namien piilotuksen parissa ja pari kertaa viikossa treenaillaan rallytokon liikkeitä. Ja tosiaan hyvin jaksaa, sillä toki Mimmin ehdoilla mennään :) Esimerkiksi nyt kun on kisoista ja eilisistä treeneistä väsynyt niin pidetään pari kevyttä päivää. Mimmi oikein odottaa pitkiä lenkkejä (mikäli ei sada tai ole kovat pakkaset) ja mikäli päivällä ei ole saanut tarpeeksi tekemistä niin yön on levoton. Nukkuisihan se varmasti päivän, eikä osoita mitään merkkejä että kaipaa tekemistä mutta kun vien lenkille ja mikäli on energiaa niin vetää hihnassa ja juurikin tuo, että yön on levoton ja vaikuttaa selvästi apealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Ihanaa, kun kommentoit!

   Nonni hienoa, että ongelman syy löytyi. Tuommoiset on aina vähän kurjia sen takia, että ei itse tiedä mikä on ongelman syy - tuolloin toivoo, että osaisipa koirakin puhua ja kertoa :)

   Sanos muuta! Musta tuntuu, että etenkin vanhat ihmiset usein aattelee noin :) Koiranomistaminen on usein ollut aivan erilaista heidän aikanaan kuin mitä se nyt on..meilläkin koirat kyllä varmaan makoilisi koko päivän ja tekevätkin kyllä se jos saavat, mutta kun päästään ulos niin sit on vauhti päällä! Eli hyvin ovat koirat oppineet sen, että kun ollaan sisällä niin ollaan rauhassa ja kun mennään ulos, niin voi riehuakin :) Jotenkin musta on itsestänikin ihana liikkua ja tehdä koirien kanssa säännöllisesti jotain - pysyy omakin mieli virkeänä :P

   Poista
 2. "Hurjan" ulkomuodon takia( Martta) on varmasti kamala tappajakoira." Tohon on usein meilläkin törmätty! Varsinkin kun toi mun karkkari on välillä vähän yli innokas kun tapaa uusia ihmisiä! Ja onhan tuo osittain totta sillä se on joskus onnistunut satuttamaan myös minua heiluttamalla häntäänsä, se on oikeesti kova:DDD

  -Linda

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaha :-D Hullu hännänheiluttaja siis sunkin koiras! :P

   Poista
 3. Tosi ihana postaus!

  Minäkin olin tuossa yksi päivä Eetun kanssa lenkillä, kun vastaan tuli pieni kumara mummo ison saksanpaimenkoiran kanssa. Eetu käveli tosi nätisti koko ajan eikä rähissyt yhtään. Kun oltiin noiden kohdalla Eetu vähän kurotti itseään koiraa kohti ja mummo karjaisi, että "Älä päästä sitä isoa petoa minun rakkaan koirani kimppuun! Tuollaisella pedolla pitäisi käyttää kuonokoppaa!"
  Kyllä siinä vähän ihmetytti, kun Eetu käyttäyti koko ajan tosi nätisti ja vastaan tuleva oirakin oli iso :D

  Enne ja Eetu ei kyllä osaa leikkiä pienten koirien kanssa, kun ne aina litistää ne alleen. Kaverillanikin on australianterrieri ja kyllä se ison koiran leikikäs tassun lyönti varmasti tuntuu pienemmästä koirasta pahalle, mutta ei nuo tahallaan kenellekkään mitään tekisi :)
  Ne on niin mamiksia <3
  Eetukin tietää, että vaikka Enne on narttu niin silti se on kauman pomo ja Eetu aina nöyrustele sen kuonon alla :)
  En kyllä ymmärrä, kun varsinkin tuollaiset vanhat mummelit kuvittelevat, että kaikki beuceronit, rottweilerit ja dobermannit ovat jotain hulluja tappajia ja sit saksanpaimenkoirat ovat urhoollosia vahteja joita kaikki vain pelkäävät vaikka ne eivät edes muka tee mitään pahaa!
  Koirasta ei saa pahaa kuin vain kouluttamalla!
  - Vilna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä jopa valitettavan yleinen ajattelutapa että kaikki vähänkään rotweilerilta tai dobermannilta näyttävät koirat ovat hulluja tappajia ja saksanpaimenkoirat, kultaiset noutajat yms. ovat kilttejä ja urhoollisia vahteja ja pikkukoirat pieniä ja söpöjä! Vaikka omasta kokemuksesta kaikki minua ja koiraanu purreet koirat ovat olleet pieniä huonosti koulutettuja pienen kokonsa vuoksi kun ajatellaan että "ei sitä tarvi kouluttaa kun se on niin pieni"!

   Siinä ehkä vähän yliampuvasti omia mielipiteitä:)

   -Linda

   Poista
  2. Oikeessa olette! Ihmiset, jotka eivät osaa lukea koiraa tai sen eleitä yleensä luulevat koiraa ulkonäön perusteella vihaiseksi tai arvaamattomaksi :O Musta se on vähän kurjaa, sillä ulkonäkö ei pitäisi koskaan olla syy koiran luonteen arviointiin :/

   No, eipä tuo miksikään muutu muutakuin sillä että näytetään näillä meidän hurjilla hännänheiluttajilla väite vääräksi :P

   Poista
 4. Lindan kanssa niin samaa mieltä!
  Terveisin dobbereiden omistaja

  VastaaPoista
 5. Täälläkin yksinasuvalla Helsinkiläisellä nuorella kolmen koiran lauma, kaksi pientä ja yksi iso :D Olen törmännyt samoihin ennakkoluuloihin juuri noista raha-asioista ja koirien pitämisestä, mutta hyvin ollaan pärjätty tiukempinakin kuukausina. Koiralauman haaliminen on ollut oma, tiedostettu, päätökseni, enkä luopuisi mistään hinnasta kenestäkään, vaikka välillä (koko ajan) täytyykin nipistää muista menoista. Omaa autoa en myöskään omista vaan kuljemme lauman kanssa julkisilla. Koirat ovat tottuneet liikkumaan ja olemaan julkisissa kulkupeleissä, joten en koe tätäkään hankalaksi, vaikka melko usein tulee sitä omaa autoa haikailtua. Onneksi täällä pääsee hyvin liikkumaan joka paikkaan ja lemmikit matkustavat veloituksetta kaikissa kulkuvälineissä :)
  Niin ja kyllä tuo iso leikkii pienten kanssa, ja vielä paljon nätimmin kuin monet pikkukoirat! Pienin on meillä pomo ja suurin pahnanpohjimmainen :D Samoilla linjoilla mennään siis pitkälti teidän kanssa. Oikein hyvää joulunaikaa teidän laumallemme meidän laumaltamme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensinnäkin, kiitos ihan supermahtavasta kommentista <3 En voi muuta sanoa kuin, että tiivistit mun ajatukset! Aina pärjää kaiken kanssa, jos vain haluaa :) Sit jos tuntuu, että rahasta on tiukkaa, niin menoja karsitaan ja eletään sen mukaan. Mielummin oon vähän pihi, kuin ilman koiria :P Julkisetkin koirat oppii varmasti nopeasti eikä se niille oo ongelma - pikemminkin se on ongelma kanssamatkustajille, jotka eivät ymmärrä että koiratkin voi matkustaa julkisilla ;-) Meillä menee kanssa laumajärjestys ihan samoin - suurin on pahnanpohjimmainen, pienin yrittää (huom. yrittää!!:-D ) olla aina välillä pomo ja vanhin on sit se oikee pomo :)

   Ihanaa Joulunaikaa teillekin <3 Nauttikaa ja lenkkeilkää, vaikka ei lunta ookkaan maassa :)

   Poista
 6. Haha, aikamoisia väittämiä. :D
  Meille on tuttu väittämä että "eihän tuo nyt paljon tarvitse ulkoilua kun on niin pieni koira". Ai ei vai? :D

  www.tottethehavanese.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se juuri! Voi elämä, on tuokin kans väittämä..:O Ihmiset kyllä luulee ja "tietää" aina omiansa..

   Poista
 7. Aika hurja tuo 11. Väittämä!! O.o
  Todella outoa kun joku noin ajattelee... ihmiset on ihmeellisiä otuksia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, oikeessa oot :-D En kyllä ymmärrä aina ihmisten ajattelua, mut ehkä mun ei tarvikkaan :P

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)