maanantai 21. joulukuuta 2015

Luukku 21 : Nose Work-koulutuspäivä

Täällä ollaan taas! Äärimmäisen suuret pahoittelut kaikille tästä postaamattomuudesta - joskus vain muut asiat vievät voiton, vaikka kuinka haluaisi tehdä jotain aivan muuta. Olen siis tehnyt nyt muutaman viimeisen päivän ajan kahta työvuoroa, eli ollut töissä aamusta myöhälle iltaan asti. Voitte siis kuvitella kuinka paljon aikaa ja energiaa mulla on ollut kaikkeen muuhun - nojoo, arvasitte oikein, ei yhtään. Kotiin on tultuani töiden jälkeen oon mennyt suoraan nukkumaan ja aamulla palannut takaisin duuniin. Onneksi sain kuitenkin järjestettyä koirille hoitajat eikä niiden tarvinnut olla tuollaista aikamäärää yksin. Ne on olleet supersuperiloisia siitä, että saavat huomiota (ja herkkuja.....) melkein vuorokauden ympäri..:-D Siispä toteuttelen nää parit vikat joulukalenteripostaukset näin jälkikäteen, aloittaen ensin tästä postauksesta ja loput näistä teen vielä tänään myöhemmin teille valmiiksi nähtäville. Toivottavasti jaksatte taas lukea ja kommentoida näitä ahkerasti, vaikka tulisikin monta luukkua samaan aikaan näkyville♥ 
Ja ainiin, tänään sain kokea iloisen yllätyksen kun luin, että Ootte äänestänyt meitä yhdeksi kolmesta positiivisemmasta koirablogista The Dog Blog Award Finlandissa!!! Siis ihan huippua nähdä, että se meidän ilo ja positiivisuus välittyy teillekin asti! Vau! Jee! Kiitos ihan hurjan paljonEli jos teidän mielestä ollaan koirablogimaailman positiivisin blogi, niin käykääs äänestämässä tuon lomakkeen kautta :) Äänestämään pääset tästä! Samalla voitte äänestää muissa kategorioissa olevia ihan huippuja koissublogeja!
Nyt kuitenkin itse aiheeseen. Olin pari viikkoa sitten Martan kanssa koirakkopaikalla Nose Work-koulutuspäivässä Seinäjoella. Tapahtuma oli Suomen Rottweiler-yhdistyksen (Etelä-Pohjanmaan alajaosto) sekä Suomen Australianterrierikerhon (Etelä-Pohjanmaan alajaosto) järjestämä päivä. Koulutuksen piti meille ylöjärveläisen koirakoutsiareena Scentren Satu Välimäki ja hänen miehensä. Tässä kohtaa täytyy sanoa, että ei olisi voinut kyllä toivoa parempia kouluttajia tuolle päivälle - meillä oli todella hauskaa, vaikka asiaa tulikin paljon ja se oli todella sisältöpitoista! Satu osasi ensinnäkin asiansa ja kaikki jutut tuli suoraan sydämestä kokemuksen rintaäänellä höystettynä. Satu on tosiaan siis Nose Work Finland ry:n varapuheenjohtaja ja hän on lisäksi mukana NW-ohjaajakoulutusta kehittävässä toimikunnassa. Hän on myös vetänyt Nose Work Finland ry:n ensimmäisen NW-koulutusohjaajakurssin syyskuussa 2015. Eli todellakin kokemusta sekä tietoa ja taitoa löytyy!

Päivän aikana tutustuttiin Nose Workkiin lajina teorissa sekä harjoiteltiin hajutunnistusta ja -erottelua eukalyptus-hydrolaatilla. Saatiin treenata jokainen omilla koirillamme ja oli mukava nähdä miten jokainen koira alkoi hoksaamaan homman ideaa. Päivä oli pitkä ja rankka, mutta todellakin antoisa sekä koirille että omistajille. Meillä oli koossa äärettömän mukava porukka ja koirat olivat varsin erilaisia - osa oli energisiä, osa tohottajia ja osa rauhallisen varmoja. Rotukirjokin oli varsin laaja tuollaiseksi porukaksi. Ollaankin suunniteltu tuolla porukalla nyt treenaamista yhdessä, kunhan saadaan vain joulukiireet tästä alta pois :-)

Tässä päivän muistiinpanoja Satun puheesta napattuna sekä kirjattuna suoraan Nose Work Finlandin lajisäännöistä

"K9 Nose Work on vuonna 2008 USA:ssa kehitetty harrastuslaji koirille. Alun alkaen tämä nenätyöskentelyharjoitus kehitettiin rescuekoirien aktivointiin, mutta pian huomattiin, miten paljon aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen paransivat koirien hyvinvointia ja laji levisi kaikkien koiranomistajien saataville. 
Nose Work sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Koira voi olla pieni tai suuri, rohkea tai arka, kolmijalkainen, kuuro tai sokea. Laji ei vaadi koiralta tai ohjaajalta erikoistaitoja, perushallinta on riittävä. Lajia ei myöskään tarvitse harrastaa ryhmässä, jolloin laji sopii myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille.
Nose Workin perusajatuksiin kuuluu, että lajin tulee olla mukavaa tekemistä ja hauskaa sekä ihmisille että koirille. Lajin henkeen kuuluu, ettei tiukkoja palkitsemiseen tai hallintaan liittyviä sääntöjä ole. Koulutusmenetelminä suositaan palkitsemiseen pohjautuvia menetelmiä.
Nose Work on laji, jota on helppo harrastaa omassa kodissa ja aktivointimenetelmänä se on verraton. Haasteita kaipaava koirakko voi harjoitella kursseilla tavoitteenaan kokeet / kilpailut"
Millainen koira ja omistaja voi harrastaa lajia?
Koira, jonka kanssa harrastetaan lajia voi olla minkälainen tahansa. Hajutestiin tai kokeeseen osallistuvan täytyy kuitenkin olla Kennelliiton sääntöjen mukaisesti rokotettu, tunnistusmerkitty ja vähintään vuoden ikäinen. Mikäli järjestäjä sallii, niin kokeeseen voi osallistua myös juoksuinen narttu. Kokeisiin voi osallistua myös reaktiiviset koirat, joille annetaan keltainen nauha ennen kokeen alkua. Kokeeseen osallistuvalla koiralla tulee olla joko valjaat tai kiinteä, kuristamaton panta. Useimmat etsinnät tehdään hihnassa, mutta tuomari voi antaa luvan olla koiran vapaanakin. 

Harrastava ohjaaja voi olla minkäikäinen tahansa. Ohjaaja, joka osallistuu hajutestiin tai kokeeseen tulee olla vähintään 7vuoden ikäinen. Suomennettuna siis lähes kaikki voivat osallistua kokeeseen. Yksi ohjaaja/osa-alue, mutta koiralla saa olla eri ohjaaja eri osa-alueilla. Mikäli ohjaajalla on fyysisiä vaikeuksia liikkua maastossa, tuomari voi sallia avustajan mukana olemisen kyseisellä osiolla. 

Kisaaminen
Nose Workissa on 3 kisaluokkaa:
1. Eukalyptus on 1-luokan kohdehaju (max. 1,2m korkeudessa)
2. Eukalyptus ja laakerinlehti on 2-luokan kohdehaju (max. 1,6 m korkeudessa)
3. Eukaluptys, laakerinlehti ja laventeli (max. 1,8m korkeudessa)

Hydrolaattitippa imeytetään esimerkiksi huonekalutassuun, vanupuikkoon ja vanulappuun. 

Hajutestin pitää olla kirjattuna kilpailukirjassa ennen kisaan osallistumista. Hajutesti varmistaa sen, että koira tunnistaa koeluokassa olevan hajun. Hajutesti on laatikkoetsintä. Testi voidaan tehdä joko sisällä tai ulkona. Se koostuu 12 x samanlaisesta suljetusta laatikosta, joiden välimatka on 1,2m. 

Virheitä voi olla esimerkiksi, jos omistaja rankaisee koiraa, ohjaaja siirtää esineitä ilman tuomarin lupaa tai vaikkapa ohjaaja pudottaa koiran palkkion. 

Koeosio= laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä
Voidakseen siirtyä seuraavaan luokkaan koirakon täytyy saada yhden kokeen aikana annetussa enimmäisajassa täydet pisteet kaikista osioista maksimissaan 3 virhepisteen kanssa. Ennenkuin koiran annetaan kilpailla seuraavassa luokassa, koiran on tunnistettava uusi aine hyväksytysti hajutestissä.
Koirakolle, joka suorittaa kaikki kaikki 3 x Nose Workin kisaluokkaa, annetaan diplomi. Lisäksi on olemassa eliittiluokka, joka järjestetään kutsukilpailuina niille, jotka ovat kolmasti suorittaneet 3-luokan. Hajuina ovat 3-luokan hajut, eikä sääntöjä ole. Tässä kilpailuluokassa tähdätään työkoiran tarkkuuteen, tehokkuuteen ja hallittavuuteen, missä tahansa olosuhteissa.


1. luokka 
-Kokeessa hajutesti ja 4 erilaista koeosiota (voi myös olla kevennetty)
-Voi myös olla 2 x samat eli suoritukset tehdään tuplana
-Löydetty kohde on 25pistettä, yhteensä pisteitä siis 100

2. luokka
-Samanlainen kuten 1.luokkakin, mutta vaativampi
-Jokaisella etsintäalueella voi olla 1-2kohdehajua
-Kohdehajuna voi olla joko yksi eukalyptus ja yksi laakerinlehti tai niiden yhdistelmähaju eli hajukombinaatio
-Hajukombinaatio=samassa hajulähteessä on useampaa hajulähdettä sekaisin

3.luokka 
-Samaa kuten aiemmatkin luokat, mutta huomattavasti haastavampaa
-Jokaisella etsintäalueella on 1-3kohdehajua eikä ohjaaja tiedä kuinka monta hajulähdettä alueella on
-Sisätilaetsinnässä saattaa yksi huone olla tyhjä
Sisätilaetsintä
Koira etsii kohdehajua erilaisissa sisätiloissa. Luokassa 1 etsii kohdehajua yhdestä sisätilasta, luokassa 2 on kaksi sisätilaa ja luokassa 3 sisätilat vaihtelee 3-5 välillä. On mahdollista, että yksi sisätiloista on tyhjä. Sisätilaetsinnässä ratkaisee aika ja löydöt.

Ulkotilaetsintä
Koira etsii kohdehajua ulkona erilaisissa ympäristöissä. Ulkoetsintä voidaan suorittaa erilaisten sääolosuhteiden ja lämpötilojen vallitessa. Etsintäalue on merkitty esimerkiksi lipuilla, kartioilla tai muovinauhoilla. Haju voi olla esimerkiksi asfaltin raossa, puun rungossa tai vaikkapa varaston reunassa.

Laatikkoetsintä 
Koira etsii kohdehajua erilaisista laatikoista, jotka voivat olla minkäkokoisia, -muotoisia tai -näköisiä tahansa. Etsintä voidaan tehdä joko sisällä tai ulkona. Luokassa 1 on vain yksi kohdehaju, mutta luokissa 2 tai 3 voi olla löydettävänä useita samoja kohdehajuja, yhdistelmähajuja tai koiralle muita merkityksellisiä hajuja (esim. ruokaa, muiden eläinten hajuja tai leluja). Etsintäalueella voi olla myös muita tavaroita, kuten matkalaukkuja, ämpäreitä tai maalipurkkeja. 

Koira voi kulkea laatikoiden ohi tai yli. Tuomari arvioi virheen, jos koiran katsotaan tärvelevän etsintäaluetta - esimerkiksi jos laatikko rikkoutuu koiran astuessa päälle.

Ajoneuvoetsintä
Koira etsii kohdehajua, joka on sijoitettu erilaisiin ajoneuvoihin. Ajoneuvona voi esimerkiksi olla auto, skootteri, polkupyörä, moottorikelkka tai mönkijä. Kokeessa hajulähde on sijoitettu pienimmän koiran kuonon korkeudelle. Ajoneuvoetsintä voidaan suorittaa erilaisten sääolosuhteiden ja lämpötilojen vallitessa. Hajulähde on sijoitettu aina kulkuneuvon ulkopuolelle. Ohjaaja ei saa avata ajoneuvon ovia tai sallia koiransa menevän ajoneuvon alle. Ajoneuvon raapiminen tai koskeminen tassulla tuomitaan virheeksi, tuomari arvioi vaurioiden vakavuuden mukaan virhepisteiden määrän. 

Luokassa 1 on 3ajoneuvoa, luokassa 2 on korkeintaan 4ajoneuvoa ja luokassa 3 on korkeintaan 5ajoneuvoa. 
Tärkeää muistettavaa!
-Treenaamisessa kannattaa muistaa se, että treenaa monen eri hydrolaattivalmistajan aineilla! Ikinä kun ei voi tietää onko kaikki juuri samanhajuisia koiran nenään
-Treenaamisessa ei vihjeitä -> syö itse itsensä jossakin vaiheessa
-Ilmaisemisessa ei ainakaan käytetä maahanmenoa -> sekin syö itse itsensä ajan kanssa, kun koira väsyy=menee maahan=ei toimi
-Ei tarvi varsinaista ilmaisua oikeastaan ollenkaan, omistaja kyllä oppii lukemaan koiraansa
-Koira oppii hajut nopeasti, sillä hajut ovat koirille outoja (=eivät kuulu normaaliin arkeen)
-Kun koira oppii ekan hajun, on toinen ja kolmas haju tuotava mukaan nopeasti
-Kiinnitä huomiota ympäristöön (=ilmavirta, tuuli tmv) sekä koiran irtoamiseen ohjaajasta! 
-Käytä treenauksessa omia purkkeja ja välineitä ->terveydellinen syy sekä oma treenihaju
-Treenauksessa ei ikinä hajua suoraan pintaan (käytä esimerkiksi huonekalutassuja tai teesihtiä+pumpulia) 
-Kohde mahdollisimman nopeasti piiloon, ettei koira opi silmillä hakemista!
-Treenauksessa älä jankkaa vaan ole vaihteleva! 
-Vahvista hajua, älä käytöstä! 
-On osattava keskeyttää!!! Tärkein taito koko hommassa. Jos tänään ei onnistu -> lopeta mielummin ajoissa kuin jankkaat. Pätee sekä loistavaan että huonoon suoritukseen.
-Treenaa mielummin vaikeaa juttua, niin on kokeessa helpompaa! Älä kuitenkaan vaadi liian nopeasti liikoja.
-Kiinnitä huomiota palkan suuntaan!
-Suomennettuna koko homma toimii sillä, että ei vihjeitä -> koira etsii -> vapaa ilmaisu

Muuta
-Kokeissa laitetaan hajua noin 3h välein
-Kun koira tekee löydön, ohjaaja sanoo "löytö" ja nostaa käden ylös
-Hajun korkeus riippuu luokasta, ajoneuvoetsinnässä pienimmän koiran kuonon mukaan! 
-Kuormalavat on treenauksessa yberhyviä!!!
-Ikea on paratiisi tarvikkeiden suhteen :-D

Martta hoksasi tän homman idean mainiosti ja ostinkin mulle kotiin noista jokaisen hydrolaatin. Ollaan nyt pari kertaa kotona treenailtu tuota hajua ja neidillä alkaa jo pikkuhiljaa homma luistaa yhä paremmin ja paremmin. Sitä en tiedä kauanko ja kuinka pitkälle lajia aiotaan työstää - mennään omien rahkeidemme ja jaksamisemme mukaan. Ainakin tää on koiralle todella mieluista ja väsyttävää tekemistä! Nyt naksutellaan neidille hajua ja aattelin pikkuhiljaa ruveta tuomaan tuohon rinnalle toista hajua. Meitä nimittäin vähän varoiteltiin siitä, että muutkin hajut pitäis tuoda suhteellisen nopeesti tuon eukalyptyksen rinnalle. Katsotaan mihin homma etenee - voitais kyl jossakin vaiheessa tehdä jotain treenivideon tynkää tai vaikka treenikatsausta, kunhan tästä edistytään...:-) Ehkä vielä joskus ainakin!

Onko täällä muita lajista innostuneita, harrastajia tai ehkä jopa kisaajiakin? Tai sellaisia, jotka haluaisivat koittaa lajia? :-)

18 kommenttia:

 1. Laji kuulostaa kyllä tosi mielenkiintoiselta! Tuota voisi itsekin kokeilla!

  Ei haittaa vaikka postaukset vähä myöhässä/samaa aikaan tulisivatkin:)

  Ehdottomasti meen äänestämään tätä blogia, koska tää on vaan yksinkertasesti paras koirablogi!

  Ihanaa joulua<3

  -Linda

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä mustakin tosi mielenkiintoista :) Suosittelen testaamaan, tuossa ei ainakaan mitään häviä! Koirillekin mukavaa ja erilaista tekemistä - sadepäiville tää on kyllä ihan parasta tekemistä :P

   Ihanaa kuulla, ettei oo haitannut <3 Mä yritän parhaani mukaan saada postaukset tulille :) Ja superpaljon kiitoksia äänestäsi ja noista kehuista <3 Me ollaan niin otettuja ja kiitollisia näin parhaasta lukijajoukosta! Ootte ihan huippuja!! :)

   Poista
 2. Hmm, mistä näitkään noi dog blog awards kolme parasta tulokset? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaisen kategorian 3 parasta blogia näkyy tuosta äänestyslomakkeesta :) Eli painamalla siitä kategoriaa, niin siinä näkyy!

   Poista
 3. Ihana blogi sulla❤ Äänistin tietty sua.:)Ihana postaus:-)

  VastaaPoista
 4. Eucalyptus on hankittuna ja enää pitäisi rohkaistua kokeilemaan. :-)

  VastaaPoista
 5. Mun piti oikeastaan jo syksyllä kokeilla tätä Nessien kanssa, kun sillä on ihan älyttömän hyvä hajuaisti. Se on siis on ainut meidän koirista, joka haistaa heti esim. koiranherkkujen makuisista matolääkkeistä, etteivät ne oikeasti ole nameja. Sen lisäksi jäljestyskin on tolle tosi luontaista puuhaa, niin on tullut todettua, että nenä toimii ja hyvin. Veikkaan, että Nessie tykkäisi kovasti noseworkista. Pitäisi vaan opettaa sille laventerin haju, kun eukalyptusta ei täältä taida saada ja olen liian laiska sitä tilaamaan jostain. Laventeria löytyy kummiskin takapihalta, niin sopii harrastekäyttöön. :’D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahah, voi Nessie..:-D Hyvä nenänkäyttö on suuri plussa, mut on se joskus hankalakin juttu :P Just esimerkiksi tuossa matolääkkeiden antamisessa voi olla ongelmaa!

   Suosittelen ehdottomasti testaamaan! Uskon, et Nessielle tää voi olla aika helppoakin hommaa ja oppii varmasti nopeasti :P Ooo, kelpaisi meille kans laventeli tuollalailla takapihalta! Tietty en tiedä kuinka sit soveltuis tähän, kun nää on kuitenkin vesipohjaisia hydrolaatteja ja se taitais olla eteerisempää puolta, joka on väkevämpää ja vahvempia hajuista. Mutta nyt vain hommaamaan hajuja, niin pääsette testaamaan :)

   Poista
 6. Kävin heti äänestämässä teidän blogia :D

  Itse haluaisin kokeilla nose workkia, mutta en ole vain jaksanut kokeilla, kun meillä noita harrastuksia riittää :)

  - Vilna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos suuresti sullekin <3

   Kannattaa kyl testata, tää on etenkin sadepäivinä hauskaa tekemistä :P Meilläkin noita harrastuksia riittää, mutta tää oli jotenkin niin rentoa ja hauskaa tekemistä, et oli pakko testata. Ja tykättiin :)

   Poista
  2. No pakko sitä on kokeilla :D
   Kuulostaa niin kivalle :)

   Poista
 7. Mä oon jo ihan innoissani, kun päästään nuorisovastaavien koulutuspäivässä testaamaan tällä tiedolla nose workia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsi, onpa teillä hieno mahdollisuus päästä kokeilemaan Nose Workia! Vautsi! :P Toivottavasti tykkäät ja päivä antaa teille paljon :)

   Poista
 8. Ettehän vaan ollut Riistavallilla? :D Näyttää toi mökki siltä missä hengattiin kesällä, kun meillä oli erkkari ;) niin ja mielenkiintonen oli teksti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut Riistavallilla, vaan Syrjähovilla :) Mutta Riistavallilla on kyllä samannäköistä kuin tuollakin!

   Kiva kuulla kommenttia! :) Kiitos!

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)