torstai 11. joulukuuta 2014

Luukku 11 : Tee-se-itse koiran lelukori

Porukoillani on jo monen vuoden ajan ollut koirien lelukoppana yksi tekemistäni koreista. Olen todennut sen niin hyväksi, että olen jo pidemmän aikaa haaveillut omalle kämpälleni koirien lelukoppaa - kuten joku ehkä tietääkin, niin olen vähän turhan meneväinen ihminen, joten elämäni on yleensä yhtä menemistä ja tulemista ympäriinsä, eikä aikaa tälläisen tekemiseen ole "riittänyt". Nyt menneen työharjoittelun aikana kuitenkin sain otettua itseäni niskasta kiinni ja tehtyä sekä maton että paria koria. Kehuakseni hieman itseäni - hatunnoston arvoinen suoritus minulta, vaikkaa olenkin pienen ikäni harrastanut käsitöitä.. :-D on vain jotenkin vaikea lähteä liikenteeseen reilun vuoden jälkeen viimeisestä käsityöstä tällä saralla!

Tää kori on tosi helppo tehdä - tehdäksesi tälläisen sinun tarvii vain osata muutama eri silmukka-tyyppi ja siinä se. Kummatkin tekemäni korit ovat tuota isompaa kokoa, joka on mielestäni oikein sopivankokoinen leluille. Iso kori on kooltaan 26cm x 25cm ja pieni kori 20cm x 15cm (=pohjan halkaisija x korin korkeus).

Koriin menee tuota ontelokudetta noin kilo ja ainakin täälläpäin kilo maksaa 13,5euroa:-) Työhön voi mennä kudetta enemmänkin - riippuu vähän omasta käsialasta.
Jos et tiedä mistä tuota ontelokudetta voisi ostaa, niin Lankavalta (ent. Kauhavan kangasaitta) voi tilata suoraan verkkokaupasta. 
Itse käytin virkkuukoukkua nro 8. Se oli oikein hyvä, sillä käsialani on aikalailla normaali - ei tiukkaa eikä löysää. Tämän korin teossa mulla oli käytössä muovinen virkkuukoukku, mutta hommatessani uutta kudetta, hankin metallisen koukun - sillä kude luistaa paremmin, ja se on tietenkin myös kestävämpi! 

Alkuperäinen ohje kuvineen löytyy täältä!

Tarvitset:
-1kg ontelokudetta tmv.
-virkkuukoukun nro 8 (tai käsialan mukaan)
-aikaa ja kärsivällisyyttä!

Lyhenteitä:
krs=kerros, s=silmukka, kjs=ketjusilmukka, ps=piilosilmukka ja pp=puolipylväs

Työohje:
Kori virkataan yhtenä kappaleena. Keri kude. Sulje kerrokset aina piilosilmukalla.

Ohje isoon koriin:
Virkkaa aloitusketjuun 5kjs ja sulje se renkaaksi ps:lla
1. krs: 2kjs, virkkaa renkaaseen 9pp = 10pp (2kjs:n aloituspylväst mukaanluettuna)
2. krs: 2kjs, 2pp jokaiseen silmukkaan (=20pp)
3. krs: 2kjs, toista *2pp samaan s:aan, 1pp* (=30pp)
4. krs: 2kjs,  toista *2 pp, 2 pp samaan s:aan* (= 40 pp)
5. krs: 2 kjs, toista *2 pp samaan s:aan, 3 pp* (=50pp)
6. krs: 2kjs, toista *4pp, 2pp samaan s:aan* (=60pp)
7. krs: 2 kjs, toista *2 pp samaan s:aan, 5 pp* (= 70 pp). Korin pohja on nyt valmis.
 8. krs: 2kjs, 69pp silmukoiden takareunaan (=korin alareuna)
Tässä virkkaan 8.kerrosta - puolipylväitä silmukoiden takareunaan.

9. - 18.krs: 2kjs, 1pp jokaiseen s:aan
19. krs: 1kjs *virkkaa 25ks, 10kjs, jätä 10pp väliin*, toista *-* vielä kerran.
20. krs: 2kjs, *virkkaa 25pp ja 15pp kjs-ketjuun (=kahva)*, toista *-* vielä kerran.

Katkaise ja päättele kude.

Viimeistely:  Virkkaa sankojen alareunaan vahvistukseksi piilosilmukoita. Virkkaa silmukat korin ulkopuolelta. Päättele langat. Kori on nyt valmis!
Työniloa itse kullekin - tästä saa oivan lahjan vaikkapa pukinkonttiin ;-)

12 kommenttia:

 1. Ihana kori ja ihana tee se itse-idea! Mulla on tällaisia samanlaisia koreja omien hiustuotteiden/hajuvesien yms koreina kylpyhuoneessa ja ovat tosi kestäviä ja pysyvät hyvännäköisinä, ollut jo useamman vuoden käytössä. Tosin ne ovat äitini tekemiä, joten pitäisi ehkä yllättää ja tehdä itsekin vaikkapa juuri koirien leluille korit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista :-) Toivottavasti tästä ohjeesta on hyötyä!

   Meiltäkin löytyy vastaavia koreja kylppäristä - pienet korit varsinkin on tosi kätsyjä siellä! Ei muuta kuin tekemisen iloa :-)

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta!

  Täytyy paremmalla ajalla paneutua siihen enemmän ja kokeilla onnistuisiko itseltä:D En ole ennen virkannut nimittäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, että ohjeesta on iloa :-) Voin melkein luvata, että tämä onnistuu - jos et tiedä kuinka mikäkin silmukka tehdään, niin googlaamalla netistä löytyy hyviä ja selkeitä ohjeita (esim. täältä:)

   Poista
 3. Ihana tää uus banneri muuten! :)
  Tosi kiva idea, pitää kyllä koittaa kun lelut tahtovat vallata aina lattian :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanista kehuista! Kannattaa kyllä väsäillä tälläinen - helpottaa huomattavasti esim. siivoamista, kun on paikka, jonne lelut nakata :-D

   Poista
 4. Jos värillä ei ole väliä, voi kuteen tehdä myös vanhoista trikoopaidoista (tai no tietenkin paidan värin valitsemalla voi vaikuttaa kuteen väriin). Helmasta lähtien lähtee leikkaamaan kudetta noin 3 cm leveäksi suiroksi spiraalin muodossa (siis sivusaumasta sivusaumaan, ei helmasta olkapäähän). Paidan leikattuasi kannattaa koko suiro venyttää kerran läpi niin kude "pyöristyy" reunoistaan ja on täten helpompi virkata ja näyttää paremmalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vitsi, kiitos tosi paljon ideasta! Eli hyödyntäkääs tämä vinkki - omistamalla läjän trikoopaitoja, voit saada tälläisen korin tehtyä vielä edullisemmin ;-)

   Poista
 5. Onpas söpö kori! :) Harmi vaan, että mulla ei oo aikaa eikä kärsivällisyyttä, eikä tarvikkeita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos! Nuo aika ja kärsivällisyys on varmaan tärkeimmät tarvikkeet tän korin teossa :-D mutta kun oppii tämän teon, niin näitä valmistuu melkein kuin liukuhihnalta.

   Nimim. neljäs kori tulossa :-D

   Poista
 6. Mä rakastan tästä ''langasta'' tehtyjä DIY:ta! :)) Meidän Uunon kasvattajalla taisi tällainen olla sekä sellainen koiranpeti tästä tehtynä. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin! Tää lanka on kyllä niin monipuolista ja ihanaa tehtävää <3 Nytkin mulla on tulossa jossakin vaiheessa uusi tee-se-itse ohje tästä langasta :)

   Oi, koiranpeti ois tosi siisti! Meillä vaan villakoirat ei harmillisesti nuku pedissä ja Martta on niin iso, että lankaa saisi olla hurjan paljon..:P Pitäisiköhän ottaa ja repäistä menemällä ostamaan langat petiin...

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittäminen pitäisi auttaa :)